dsc00305

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

'Feyenoord behaalt recordomzet in het afgelopen boekjaar'

Nigel

Feyenoord heeft een recordomzet bereikt van ruim 99 miljoen euro in het afgelopen boekjaar. Ook heeft de landskampioen eindelijk weer winst gemaakt, na vier seizoenen rode cijfers te hebben geschreven. Dat maakte De Telegraaf bekend. Komende week maakt Feyenoord haar financiële cijfers wereldkundig over het boekjaar 2022/2023. 

De Rotterdammers hebben over het boekjaar 2022/2023 een nettowinst behaald van ruim 6 miljoen euro. Dankzij de verkopen van Tyrell Malacia, Marcos Senesi en Luis Sinisterra kwam de landskampioen eindelijk weer in de zwarte cijfers. Na vier seizoenen rode cijfers te hebben geschreven was het eigen vermogen van de Rotterdammers flink geslonken. Van ruim 30 miljoen euro, naar nét iets boven de één miljoen euro. Financieel directeur Pieter Smorenburg blijft benadrukken dat Feyenoord nog weinig reserves heeft. Het eigen vermogen van de landskampioen stijgt na ongeveer naar de zeven miljoen euro. 

Feyenoord behaalde in het boekjaar 2022/2023 een recordomzet van 99 miljoen euro. Door de Champions League-deelname en de verkoop van Orkun Kökçü verwachten de Rotterdammers komend boekjaar nog meer te zullen stijgen in de omzet. De penningmeester verwacht dat voor het eerst in de clubhistorie de magische grens van 100 miljoen euro doorbroken gaat worden. 

Delen

Reacties

Inkomsten 26 69,30 mln. €
Uitgaven 26 37,98 mln. €
Totaal +31,33 mln. €
Boekjaar 22-23
Trek daar af de kosten zoals commissies.
Die Smoorenburg begrijpt niet eens dat een vak leeghouden de club geld kost. Lachwekkend niveau.
Lachwekkend dat je denkt dat Smorenburg dit niet zou begrijpen.
De sancties vanuit de UEFA kosten de club kennelijk meer aan boetes en imagoschade.
Oftewel met één verkoop minder hadden we gewoon rode cijfers geschreven??? Wat voor een lijken lagen er allemaal opgestapeld in de kast waar wij (uiteraard) nooit over gehoord hebben?
Op iedere transfersom die betaald wordt moet worden afgeschreven. Afgelopen zomer is er ook historisch veel geherinvesteerd. Dit zorgt dus voor meer kosten. Ook moet er uitgestelde belasting betaald worden over de corona periode. Dit zorgt allemaal voor kosten.
Ik heb het jaarverslag nog niet gelezen, maar dit zou het wel kunnen verklaren.
Betaling van uitgestelde belasting coronaperiode is geen last. Deze stond al als schuld in de boeken en is ook een verklaring voor de rode cijfers van de afgelopen seizoenen.

De hogere afschrijvingskosten is wel een goed punt maar dit valt bij Feyenoord in 2022/23 nog wel mee. Hancko, Timber, Giménez en Paixão waren de duurdere investeringen, maar de in bandbreedte van 6-8 miljoen euro. Voor dat seizoen had Feyenoord de middelen niet voor dergelijke investeringen.
Nou je heb ook winstpremie naar selectie na kampioenschap.
Hetzelfde geldt voor psv en ajax psv heeft Gakpo en Madueke voor bijna 100mio verkocht en maar 13 miljoen winst.
Ajax had Antony Martinez Gravenberch enz en heeft ook maar 35 miljoen winst.
Misschien heeft dit ook allemaal met die termijn betalingen te maken.
Termijnbetalingen hebben geen invloed op de winst. De gehele verkoop komt in het resultaat. Alleen de post vorderingen blijft hoog omdat het pas later liquide middelen wordt.
Een bonus wordt nog niet in de boeken verwerkt. Dat is maar goed ook want Feyenoord kan waarschijnlijk fluiten naar de bedongen bonus bij de transfer van Sinisterra gezien de degradatie en het kwakkelen met blessures.
Sinisterra, Malacia, Senesi en Aursnes hebben Feyenoord 70 miljoen euro opgeleverd.
Boekwaarde schat ik in op 4 miljoen euro (Senesi 3, Aursnes 1, Sinisterra volledig afgeschreven en Malacia eigen jeugd). Gemiddeld doorverkooppercentage 15%? Dat is ca. 10 miljoen euro. Tekengelden 4x 2 miljoen euro eraf? Dan blijft er per saldo 48 miljoen euro over.

Investeringen komen op de balans terecht maar er moet wel over worden afgeschreven: investering gedeeld door contractduur:
Timber 2 mln per jaar
Hancko, Giménez en Paixão 1,5 mln per jaar
Dilrosun en Wålemark 1 mln per jaar
Trauner, Kasanwirjo, López 500.000 per jaar
Pedersen en Wieffer een paar ton per jaar
Danilo transfervrij
Bijlow, Geertruida, Hartman en Kökçü eigen jeugd

Ik schat de afschrijvingspost op 11 miljoen euro in naar boven afgerond.

Ik had daarom een transferresultaat verwacht van 37 miljoen euro.

Nu weet ik niet of de huur van Wellenreuther, Rasmussen, Szymański en Idrissi ook in het transferresultaat vallen. De huur van die vier spelers zal wel rond de 6 miljoen zijn. Dan nog had ik een transferresultaat van rond de 30 miljoen euro verwacht.

Zou het operationeel resultaat dat de laatste seizoenen structureel break-even was, nu opeens zwaar negatief zijn?
Zouden de kampioenspremies heel hoog zijn geweest?
Er zijn wel contracten opgewaardeerd maar dat is niet vreemd met een veel hogere omzet.
Kijk de jaarcijfers maar terug. Wat denk je wat voor verlies in corona periode geleden is. Dit seizoen zal het EV sterk stijgen maar komen van heel ver.