milambo

Jeugd

Blik op Feyenoord O21 (deel 1): Promoveren is noodzakelijk

Van de redactie

Feyenoord O21 wil zo snel mogelijk promoveren naar de Keuken Kampioen Divisie. Feyenoord Youth Watcher analyseert voor 1908.nl het elftal dat ook dit jaar uitkomt in Divisie 1A voor O21-elftallen. Vandaag Deel 1: Promoveren is noodzakelijk.

De teleurstelling was groot toen een paar weken geleden Feyenoord O21 na een zeer sterke reeks het voorjaarskampioenschap vierde, maar uiteindelijk in de play-offs toch het algehele kampioenschap tegen Almere City O21 misliep. Een promotieduel tegen FC Volendam O23, dat buiten de top 9 viel in de Tweede Divisie, kwam er helaas niet van. En dat doet voor veel bij de jeugd betrokken Feyenoordsupporters nog altijd pijn.

De kritiek op het relatief nieuwe elftal, dat na een goede reeks na de winterstop leek om te slaan in enthousiasme, laaide al snel weer op. Na de definitieve uitschakeling rees de vraag of Feyenoord niet meer spelers van het eerste elftal had moeten afstaan, dat op dat moment nog midden in de voorbereiding zat van de Conference League-finale. Tegenstander Almere City versterkte zich immers wél met een drietal spelers en kon mede daardoor eenvoudig standhouden in Rotterdam. 

Het is niet meer terug te draaien. Het valt vooral te hopen dat de club ervan doordrongen is dat het mislopen van promotie rampzalige gevolgen heeft. Vooral omdat diverse toptalenten minder weerstand zullen krijgen dan ze verdienen. Feyenoord zal voor talenten als Kleijn, Milambo en Slory maatwerk moeten leveren met onder meer verhuur of flinke betrokkenheid bij Feyenoord 1. Wat vooral duidelijk is: O21 blijft, vanwege de wisselende samenstellingen, bijzondere beleidskeuzes en afhankelijkheid van andere teams in de Tweede Divisie een probleemkindje binnen de club. Toch is het zaak dat teleurstelling rondom O21 zo snel mogelijk weer plaats maakt voor ambitie, zelfvertrouwen en gedrevenheid.  

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Gaat het dit seizoen wel lukken om kampioen te worden? Een nieuw seizoen lonkt gelukkig alweer. Feyenoord moet namelijk vooruit. Met Melvin Boel werd een ambitieuze trainer aangesteld die vermoedelijk ook richting Feyenoord 1 met zijn vuist op tafel zal slaan mocht dat nodig zijn. Op het moment van schrijven is nog niet 100% duidelijk welke talenten daadwerkelijk zullen gaan uitkomen in zijn elftal. Wel is duidelijk dat een aantal spelers waaronder Mike Kleijn, Denzel Hall, Noah Naujoks, Sem Valk en Mimeirhel Benita in de voorbereiding nog geen moment geweken zijn van het eerste elftal. Ook ‘good old’ Quilindschy Hartman is al overgeheveld om links achterin gaten te vullen. Voor trainer Melvin Boel zal het voorlopig iedere zaterdag afwachten zijn welke spelers hij kan inzetten. Dat er discussie over gevoerd wordt is noodzakelijk. Slot en zijn staf toonden zich vorig jaar behoorlijk meedogenloos richting Feyenoord O21 en diens promotiekansen: als Feyenoord 1 een O21-speler nodig had, kwam die gewoon. Een wedstrijd voor O21 overslaan betekende echter geen enkele garantie op speeltijd bij Feyenoord 1. Vaak zaten spelers gewoon 90 minuten op de bank. Dit is een onzekere en onderschatte factor, waar Feyenoord O21 altijd mee te maken zal hebben. Een flinke uitdaging voor Boel.

De voorbereiding

Hoe staat O21 er nu voor? Ondanks de zekerheid dat ze iedere O21-defensie aan gort kunnen spelen, heeft Feyenoord ervoor gekozen om jeugd internationals Bannis en Azarkan opnieuw te verhuren aan ploegen op een hoger niveau. Ook spits Delano Ladan is een behoorlijk ‘onmisbare’ schakel die nu ontbreekt, na zijn keuze om over te stappen naar Top Oss in de KKD. Met zijn goals en leiderschap wees hij O21 vorig seizoen vaak de weg. Dan is er nog rechtsback Denzel Hall, die regelmatig bij O21 speelde. Hij lijkt dit seizoen definitief bij Feyenoord 1 aan te sluiten óf verhuurd te worden.

Welke spelers kan Boel straks wél elke week inzetten? Naar enige waarschijnlijkheid zullen Benita, Valk, Naujoks en Hartman vaak inzetbaar zijn, mits Feyenoord 1 zich de komende weken versterkt op diverse posities. Ook Sondre Skogen, Kars van Veldhoven, Karim Dermane, Shiloh ’t Zand en zeer waarschijnlijk ook Twan van der Zeeuw (voorlopig nog zonder contract) kunnen zich vermoedelijk volledig richten op O21. Lennard Hartjes en Antoni Milambo waren vorig seizoen officieel onderdeel van Feyenoord 1, maar speelden hun wedstrijden voor O21. Het lijkt er op basis van deze voorbereiding op dat zij ook dit seizoen zich vooral kunnen focussen op O21.

Elf spelers die vorig seizoen O21-ervaring opdeden zijn ook komend seizoen beschikbaar. Daarmee ligt er voor Melvin Boel een mooie basis. De selectie wordt daarnaast voorzien van de nodige impulsen vanuit Feyenoord O18, dat vorig seizoen onder diezelfde Boel sterke periodes kende en topwedstrijden tegen Ajax en PSV met dominant voetbal wisten te winnen. Let wel: voor deze jongere spelers is het O21-niveau een flinke stap omhoog. Ze gaan spelen tegen jongens die een tot vier jaar ouder zijn en die voornamelijk voor het doel blijven hangen.

Voor Feyenoord O21 breekt er zodoende wederom een seizoen van de waarheid aan. Elk jaar wordt er gewezen op het cruciale belang om promotie naar de KKD af te dwingen. Dit om talenten een verlengstuk van de opleiding te kunnen bieden met verhoogde weerstand. Vraag gaat zijn of de gehele Feyenoordorganisatie bereid is naar dit belang te handelen. 

(Morgen Deel 2: De sleutel naar het kampioenschap ligt bij de voorhoede)

Delen

Reacties

De TD zou hier gewoon 1 miljoen (of misschien zelfs 2) extra per jaar tegenaan moeten gooien, want met huidige beleid speel in 2030 misschien een keer KKD. Zeker als je selectie zo smal is en de betere O21 jongens altijd moeten banken bij Feyenoord 1 en dus niet op zaterdag voor O21 kunnen uitkomen. Is echt super belangrijk voor het toekomst perspectief van jonge gasten dat je ze KKD wedstrijden kan aanbieden... vooral voor jongens die dicht tegen Feyenoord 1 aanzitten.

Waarom niet in winterstop de beste spelers van O21 competitie halen? Dan in voorjaar kampioen worden, en dan ook overall kampioen... is toch bizar dat een kleine club als Almere een beter O21 elftal heeft, terwijl de begroting van Almere 5 miljoen is en die van ons 70-80 miljoen
Ik ben het met je eens hoor over het eerste deel, echter 1 of 2 miljoen per jaar is op dit moment niet haalbaar voor ons. Dat geld kunnen we ontzettend goed gebruiken om het eerste elftal te versterken.
Hulde. Leuk deze verdieping richting de Feyenoord jeugd. Hoop dat er meer van zulke stukken zullen volgen, complimenten.
Enerzijds heeft Feyenoord zelf natuurlijk niet heel slim gehandeld met spelers beschikbaar maken voor de O21. Bassett, Wålemark, Hendriks, Bannis en Azarkan hadden daar prima mee kunnen doen om het elftal naar het gewenste niveau te krijgen. Dat ze bij het eerste nodig waren in de voorbereiding op de ECL finale is deels wel waar, maar aan de andere kant is het geen moment realistisch geweest dat ze in wedstrijden veel minuten zouden moeten maken. Dan kun je dat prima bij de O21 doen.

Anderzijds zit hier ook wel een stukje klungeligheid van de KNVB in. Vroeger was de beloften competitie op maandag. Dan kon je op dat moment nog kijken welke spelers in het weekend niet gespeeld hadden, en die inzetten in de Jong-wedstrijd. Die luxe heb je nu niet. Je moet vooraf bedenken in hoeverre je je het kan veroorloven dat een speler op zondag geen 90 minuten kan spelen, en daar je opstelling zaterdag op aanpassen. Misschien is dat ook wel de bedoeling, maar het is niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van jonge spelers die net buiten de boot vallen bij het eerste.

Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het O21 team er komend jaar uit gaat zien. Jongens als Kleijn, Benita, Milambo en Dermane verdienen het om dicht bij het eerste te zitten, maar zijn onmisbaar voor O21. Gaan die weer tussen wal en schip vallen, of krijgen ze de ruimte om O21 aan een kampioenschap te helpen?
Niets met klungeligheid of wat ook te maken, wålemark&co zijn gewoon aantoonbaar vele malen beter dan die jeugd spelers....je kunt praten tot sint juttemis, die gasten zijn gewoon NIET goed genoeg voor Feyenoord 1 heb daar vrede mee
Afgelopen jaar dus verloren van Almere. Stel dat die was gewonnen, dan had Volendam gewacht. Klopt het nou dat als ze die beide hadden gewonnen, dat ze dan in de Tweede Divisie zouden instromen? En dan moet de Tweede Divisie gewonnen worden om naar de KKD te promoveren?
Inderdaad, dan was Volendam de volgende tegenstander geworden. Almere won overigens de heenwedstrijd met 1-0 maar was in de return vrij kansloos. Volendam dus ook komend seizoen in de 2e divisie.
Ah thanks. Maar ook als ze die hadden gewonnen hadden ze dus komend seizoen pas 2e divisie gespeeld. Dan moet je nog maar kampioen zien te worden in die Tweede Divisie. Enig idee hoe dit 021 van Feyenoord zich verhoudt tot Katwijk, AFC en dat soort ploegen?
Volendam O23 werd iets van 12e in 2e divise, maar speelde Almere O21 behoorlijk weg in de tweede wedstrijd. Dus je mag aannemen dat Feyenoord O21 op zijn best niveau rechterrijtje 2e divisie heeft. Maar let wel, in 2e divisie mag je met O23 elftal uitkomen, dus alleen al met spelers van 22 en 23 jaar (bankzitters bij eerste) wordt je al behoorlijk sterker

En ja, als Feyenoord van Almere en daarna van Volendam had gewonnen, dan hadden ze 2e divisie gespeeld. Als een Jong elftal nummer 1 of 2 van de 2e divisie is, kunnen ze promoveren naar 1e divisie. Hoe dat gaat is afhankelijk van het laagst geklasseerde Jong elftal in KKD, die moet in ieder geval in rechtrrijtje staan.
Onder 21 had met het succes van Feyenoord 1 in Europa te dealen. Daar werd alle aandacht en spelers aan besteed en hadden ze geen extra spelers voor de finale rondes.
Goed stuk, buiten jouw account op Twitter volg ik Feyenoord O-21 niet echt. Ik hoop via deze blogs alsook natuurlijk 1908.nl, meer op de hoogte te zijn hiervan!
Het gesternte moet aankomende seizoen weer zo bijzonder gunstig staan, want helaas alleen het algemene kampioenschap behalen is jammerlijk niet voldoende.
Heeft verder niks met feyenoord te maken maar hoe is die wedstrijd volendam tegen Almere eigenlijk afgelopen?
1-0 voor Almere, terugwedstrijd 3-0 voor Volendam. Ik heb even gegoogled ;-)
Leuk stuk Sjoerd. Ik ben van mening dat de focus op Feyenoord 1 moet liggen, alleen als Slot ervoor kiest om bij een comfortabele voorsprong een huurling in de vorm van Hendrix in te brengen, terwijl die ook een O21 speler op de bank heeft zitten, vind ik het kansloos dat die jongen geen minuten maakt bij O21. Ik denk ook niet dat Bannis en Azarkan zichzelf zouden kunnen motiveren om na enkele jaren betaald voetbal ineens bij O21 te gaan voetballen, ik zou 't in ieder geval begrijpen als dat zo is.

Heb ook meer vertrouwen in Melvin Boel volgend jaar, ben benieuwd wat voor ontwikkeling die zal doormaken.