guidetti

In beeld

Blik op Klassieker • Hattrick Guidetti in Klassieker: 4-2 (2011/12)

Van de redactie

In aanloop op deze editie van Feyenoord – Ajax blikken we terug op memorabele ontmoetingen in de Kuip. Vandaag: seizoen 2011/2012 (4-2)

Feyenoord tegen Ajax op zondag 29 januari 2012 is de boeken in gegaan als de wedstrijd van John Guidetti. De destijds 19-jarige Zweed was een ware plaag voor de aartsrivaal en scoorde een hattrick in de uiteindelijk met 4-2 gewonnen wedstrijd.

John Guidetti, de jonge Zweed bracht bravoure in het elftal van Ronald Koeman. In het eerste jaar onder Koeman hervond Feyenoord weer een beetje glans, na jaren een rol in de marge te hebben gespeeld. Met nieuwe spelers als Otman Bakkal, Guyon Fernandez, John Guidetti, Jordy Clasie en de teruggekeerde Karim EL Ahmadi, transformeerde Feyenoord onder Koeman tot een lastig te kloppen elftal. Met John Guidetti als absolute aanjager.

Guidetti vond dat Feyenoord voor niemand onder hoefde te doen. Ook niet voor Ajax. “Wie zijn zij dan?”, liet hij wel eens ontvallen. Het bleef niet bij woorden, zo ondervonden de Amsterdammers in 2012.

Guidetti nam Feyenoord bij de hand op het moment dat het op capituleren stond. Ajax was op 0-1 gekomen na een schitterende uithaal van Christian Eriksen en creëerden mogelijkheden op 0-2 of erger. Totdat Guidetti toesloeg. Eerste versierde hij een strafschop, waarna hij deze onberispelijk binnen schoot. En niet veel later stond hij op de goede plek om de 2-1 van dichtbij binnen te tikken. Hij vierde die goal middels een ‘planking’ op het veld, helemaal hip in die tijd.

Na het weifelende begin liep Feyenoord ineens over van vertrouwen. Kort na rust vond Otman Bakkal en gaatje en schoof vanaf de rand van het zestienmetergebied de 3-1 achter Kenneth Vermeer. Ajax was rijp voor de sloop, maar werd onverwachts in het zadel geholpen. Feyenoorddoelman Erwin Mulder wachtte te lang met het wegwerken van de bal en schoot pardoes tegen Dmitriy Bulykin. Tot afgrijzen van De Kuip rolde de bal in het net: 3-2. De stress schoot direct in de benen van de Feyenoordspelers en iedereen voelde de 3-3 aankomen. Behalve John Guidetti. Uit een counter bewees hij weinig kansen nodig te hebben. Oog-in-oog met Vermeer was het tien minuten voor tijd wederom raak (4-2).

De buit was binnen.

Na afloop brak een waar volksfeest uit. Niet alleen was de aartsrivaal verslagen, het voelde ook als de afsluiting van een gitzwarte periode. Een periode met lage klasseringen, een bijna-faillissement van de club en de beste spelers die werden weggekocht door PSV en FC Twente.

Uit pure vreugde pakte aanvoerder Ron Vlaar de microfoon van speaker Peter Houtman. Samen met de uitzinnige supporters werd gezongen en gesprongen. De oerkreet van Vlaar ter afsluiting sprak boekdelen. Feyenoord is er weer.  

Delen

Reacties

Guidetti was een typisch voorbeeld van een clubspeler die nooit had moeten vertrekken, hij had legendarisch kunnen worden.
Ja, die had er altijd zin in die Guidetti. Die speelde toen al Slotbal. Met hem hadden we nooit de discussie over wie er in de spits moest ;-)
En a.s. zonder wordt weer zo'n geweldige dag! In ieder geval kwa resultaat :-))