varkenoord ballen

Jeugd

Blik op Varkenoord · Hoe sterk is O18?

FeyenoordYouthWatcher

Een nieuw seizoen jeugdvoetbal staat op het punt van beginnen.  Feyenoord Youth Watcher neemt in aanloop naar de start de elftallen door. Vandaag: hoe sterk is Feyenoord O18?

Feyenoord O18 kende vorig jaar een sterke eerste seizoenshelft en leverde een aantal topwedstrijden af waarin er gewonnen werd van sterke tegenstanders. Het elftal was helaas te wisselvallig om écht mee te doen om de titel. Een handjevol spelers speelt ook komend seizoen voor de O18, een mix van de O17 en O18 van vorig jaar, aangevuld met een aantal nieuwelingen.

Voormalig O18-trainer Melvin Boel is inmiddels werkzaam voor Feyenoord O21. In zijn plaats is Henk Brugge gekomen, die eerder werkzaam was voor de jeugd van PEC Zwolle. Brugge is een ervaren jeugdtrainer en een goede bekende van Feyenoord Academy-baas Rini Coolen. Bij PEC Zwolle is het niveau van de Academy de laatste jaren flink omhoog gegaan. De hoop is dat Brugge ook bij Feyenoord daaraan een steentje kan bijdragen. Brugge krijgt er in zijn O18-elftal in ieder geval twee nieuwelingen bij, waaronder de boomlange spits Jason Ezeb (Hammarby) en Noah Pusic van Vitesse. Pusic is een dispensatiespeler die als verdedigende middenvelder uit de voeten kan. Hij is de zoon van assistent-trainer Marino Pusic.

Veel keuze in de spits

Of de twee spelers gelden als kwaliteitsimpulsen zal moeten blijken. Ezeb is fysiek sterk en behoorlijk snel, maar hij komt van een ander niveau en is bovendien een jaar jonger dan zijn teamgenoten. Bij O18 geniet hij flinke concurrentie van de goed presterende Fabiano Rust en Zepiqueno Redmond, die beiden international zijn voor Nederland O17 en O16. Voor Pusic liggen er iets meer kansen op speeltijd. Hij zal echter afhankelijk zijn van spelers die vanuit O21 terugvloeien zoals mogelijk Gjivai Zechiël, Amir Rais, Delano van der Heijden en Leo Sauer.

Brugge is ongetwijfeld content met de aanwezigheid van de backs Rainey Breinburg en fysiek sterke Paris Elmensdorp, die beiden vorig jaar al een prima seizoen doormaakten in de O18, maar - ook gezien de concurrentie - nog niet klaar zijn voor de stap naar O21. Op basis van zijn talent en ervaring is de verwachting dat de getalenteerde linksback Breinburg, die een indrukwekkend EK O17 speelde, het elftal bij de hand gaat nemen.

Grote verwachtingen rondom Sliti

Van linksbuiten Aymen Sliti, al jaren een grote naam in de Academy, wordt dit seizoen ook weer het nodige verwacht. De sterspeler van Feyenoord O16 vorig seizoen mag deze zomer de O17 overslaan en is definitief overgeheveld naar O18. De van FC Twente overgekomen aanvaller liet in de voorbereiding al een aantal mooie dingen zien. Dit seizoen zal hij stappen moeten blijven maken om O18, waar hij 1 tot 2 jaar oudere tegenstanders zal treffen, aan overwinningen te helpen.

In het doel heeft Feyenoord O18 ook de nodige kwaliteit staan met keeper Tim Haksteeg, die net als Sliti, Redmond en Ezeb een jaar boven zijn eigen leeftijd speelt. Haksteeg bleek vorig seizoen in O17 echt een puntenpakker in een elftal dat het regelmatig erg moeilijk had. Hij is al enige tijd in beeld bij de KNVB.

Andere sleutelspelers in het elftal dit seizoen zijn onder meer verdediger Jan Plug, een lange verdediger met een geweldig schot en een goede lange bal in de benen en de opstomende rechtsback Lugene Clarinda, die zich ontwikkelt als een rechtsback in de stijl van Mimeirhel Benita. Dan is er nog centrale verdediger Djomar Giersthove die onlangs een profcontract tekende en uitblinkt in het pure verdedigen.

Titelkansen:

Voor Feyenoord O18 lijkt het vooralsnog een lastig verhaal te worden om echt mee te doen om de titel, omdat de pure kwaliteit met name bij de wat jongere spelers in dit elftal aanwezig is. Rainey Breinburg en Fabiano Rust zijn de enige spelers uit de 2005-lichting die op vaste basis bij de Nederlandse vertegenwoordigende elftallen spelen. De sterkte van dit O18-elftal dit seizoen is dan ook zeer afhankelijk van 2004 en 2005-spelers die terugvloeien vanuit O21 en het aantal jongere spelers (generatie 2006) uit O17 dat meedoet. De soms flink afwijkende leeftijdsverschillen kunnen cruciaal zijn voor resultaten. 

Feyenoord ziet verder dat toptalenten in deze lichting zoals Antoni Milambo, Mike Kleijn en Jaden Slory al te ver in hun ontwikkeling zijn om nog mee te spelen op O18-niveau. Bij andere clubs zullen de beste talenten ook voornamelijk bij het O21 elftal spelen. Omdat de absolute toppers uit de lichting 2005 vaak ontbreken én er eventueel 5 dispensatiespelers mogen worden ingezet, is het nog moeilijker om een accurate prognose te geven voor de kampioenskansen van O18. Hoe dan ook is Feyenoord aan zijn stand verplicht om in elk geval een plek in de top 4 af te dwingen.  

Delen

Reacties

Bedankt weer voor dit overzicht! Ben benieuwd wat er met al die stagiairs gebeurt die mee waren naar Mexico.
Leuk om te lezen. Voor het grootste gedeelte eens met FYW, zeker wat betreft de aanval, Haksteeg (naast Mateo Husselin toch wel een van de grootste keeperstalenten) en Plug. Niet helemaal eens met de inschatting van Elmensdorp en Breinburg (ik schat ze wat minder hoog in), maar ik hoop dat ze het laten zien dit jaar. Ook het middenveld oogt wat dun bezet en mist wat creativiteit mijns inziens. Zou daarom goed zijn als er toch nog wat versterkingen volgen. Ik ben benieuwd of FYW misschien nog meer kan vertellen over de eventuele aanwinsten voor komend seizoen, zoals de Amerikaan Rudisill.
Nog nieuws of die nieuwe Amerikaan zal aansluiten in de O18 dit seizoen?
Mooie overview vam de O18!
We gaan genieten van dit soort stukjes komend seizoen...
Bedankt voor de update! Altijd lekker om van de talenten uit de academie de naam al te horen.
3-4 jaar verder: Ik volgde die jongens al in 2022!!