img-0252

JBS Photography

Nieuws

Boel: “Hoofddoel is spelers afleveren bij het eerste elftal. Daarnaast of we kampioen kunnen worden”

Van de redactie

Feyenoord Onder-21 (O21) probeert al een aantal seizoenen te promoveren richting de Keuken Kampioen Divisie (KKD). Bij Feyenoord wordt deelname aan de KKD gezien als de ontbrekende schakel van de jeugdopleiding. Het zou de stap naar het eerste elftal moeten verkleinen. 

Feyenoord TV sprak met Onder-21 trainer Melvin Boel (35) over de veranderingen in de jeugdopleiding en de spagaat waarin het O21-elftal zich bevind.

Volgens Boel is twee jaar geleden besloten dat alle elftallen hetzelfde gaan spelen. “Als wij in de Kuip een bepaalde manier van spelen nastreven, zullen wij ook spelers moeten opleiden die in staat zijn die speelwijze te hanteren. Wij leiden op voor Feyenoord 1, dat is de hoofdprioriteit. Het gaat erom dat de verschillende facetten van het Feyenoordspel van jongs af aan wordt geleert. Hoe je moet spelen”. De speelwijze met hoog druk zetten vraagt volgens de trainer veel van zijn spelers. “Het vraagt betrokkenheid, concentratie, een bepaalde fitheid en energie. Maar vooral ook, waarom doe je bepaalde dingen?”

Feyenoord Onder-21 speelt niet in de KKD, waarmee de talenten minder weerstand ondervinden dan de leeftijdsgenoten van PSV, Ajax en AZ die wel vlieguren in de KKD kunnen maken. Boel wil de weerstand van zijn spelers vergroten én kampioen worden. De jonge coach ervaart alleen ook dat beide belangen conflicteren. “Wij spelen in de Premier League, een internationale competitie naast de normale competitie. Daarvoor reizen wij naar Engeland, waar die wedstijden plaatsvinden. Dat geeft een bepaalde ballast op spelers. Wij denken dat deze wedstrijden in Engeland, onder de hoogste weerstand tegen Arsenal of Manchester United, ontzettend goed is om de jongens die ervaring mee te geven. Een aantal weken geleden speelde we tegen Arsenal een hele goede wedstrijd. Vervolgens speelden wij een uitwedstrijd bij ADO en waren we niet zo fris. Mede door de trip die we hebben gehad. Dan vragen mensen zich af of je dat moet doen, wanneer je kampioen wilt worden. Maar het gaat uiteindelijk om het ontwikkelen van de spelers. Om het individu dat de stap moet maken naar Feyenoord 1. Het gaat om het opleiden van de speler, maar ook om het bewust maken dat we op zaterdag een resultaat moeten halen.”

Die resultaten moet Boel vaak zien te halen met een jong elftal, met name omdat de oudere spelers regelmatig aansluiten bij het eerste elftal. Volgens Boel staat de ontwikkeling van het individu voorop en is dat belangrijker dan promotie richting de KKD. “Wij moeten zorgen dat jonge spelers zich ontwikkelen en aan dat niveau kunnen aanhaken. Het einddoel is om kampioen te worden. We kijken per week of we dat kunnen nastreven. Maar het gaat in eerste instantie of wij spelers aan het einde of gedurende het jaar bij het eerste elftal kunnen afleveren. Want dat is het hoofddoel. En daarnaast of we kampioen kunnen worden.“

Volgens Feyenoord-watcher Rory de Groot heeft Boel de beschikking over een talentvolle maar tevens complexe groep. “Mentaal is O21– en Jong Feyenoord in het verleden – altijd een ingewikkelde groep, omdat het jongens zijn die op de drempel staan van doorbreken maar er nog niet zijn. Ze zijn vooral bezig met hun eigen individuele plan. Dat is eigenlijk ook wat de club nu doet. Ze kijken per talent wat hun pad is. En ondertussen worden ze ook gevraagd om als team te presteren.”

Vooral dat teamgevoel is volgens De Groot lastig te managen. “O21 bestaat niet uit 22 of 18 man, maar uit 30 man. Want jongens uit het eerste elftal schuiven regelmatig aan en nemen hun plek dan in. Ik heb de opstellingen van de afgelopen vier wedstijden bekeken. Elke opstelling is op zeven plekken anders”.

 

Delen

Reacties

Lang geleden alweer dat er iemand vanuit de jeugd echt doorgebroken is…….
Na Bijlow, Geertruida, Malacia en Kökcü is het inderdaad een beetje stilgevallen (waarschijnlijk omdat we weer geld hebben)
Het is 2068 en mijn achterkleinzoon vraagt: “Opa waarom heeft Feyenoord nooit een team in de Eerste Divisie gehad?” Ik antwoord natuurlijk gelijk “Dat is allemaal de schuld van Van Geel”. “Wie is dat?” Vraagt de kleine voetbalfan. Ik leg hem de hele geschiedenis uit waarna hij keihard begint te lachen. “Opa ik heb nog nooit zo’n goede mop gehoord!”. Vol schaamte moet ik hem uitleggen dat er al die jaren erna nooit alles op alles gezet is om die historische flater ongedaan te maken…