paul-bosvelt

Nieuws

Bosvelt: “Kampioen worden is mooi, maar in de Kuip helemaal"

Stan

De kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles betekent ook de terugkeer van Feyenoord-icoon Paul Bosvelt, die in 1999 met de Rotterdammers het kampioenschap vierde. De huidige technisch directeur van de club uit Deventer spreekt in gesprek met het Algemeen Dagblad over de aanstaande ontmoeting met de ploeg waar zijn voetbalhart sneller van gaat kloppen. 

“Wat Arne Slot, samen met de technische staf, dit seizoen laat zien, is echt heel knap”, spreekt Bosvelt zijn waardering uit voor de trainer van Feyenoord. Hij is vooral te spreken over hoe de coach met een bijna compleet nieuw elftal succes weet te boeken. “Dat heeft Slot dus heel goed en overtuigend gedaan. Kijk hoe Mats Wieffer zich profileert, kijk naar de ontwikkeling van Quilindschy Hartman. Je zou bijna zeggen: ze hebben niks ingeleverd”

Bosvelt weet waar de kwaliteiten liggen van dit Feyenoord. “De manier van spelen, de drive die het team uitstraalt. De power. En ze hebben geen enkel dipje gehad. Dat is de kracht van Feyenoord. Ze zijn heel stabiel. Ja, ze beslissen veel wedstrijden in de eindfase. Maar dat is ook wel iets wat je afdwingt.”

De oud-middenvelder van Feyenoord legt uit: “Slot bewaakt een bepaalde ondergrens. Daarin zie je duidelijk de hand van de trainer. Vooral op het gebied van intensiteit. De wil opleggen aan de tegenstander. Dat is weleens anders geweest bij Feyenoord. Er is een periode geweest dat ze zelfs in de Kuip op eigen helft inzakten. Dat zie je onder Slot niet gebeuren. Hij biedt veel meer spektakel.”

Heel anders dan bij Ajax, dat ‘slechts’ derde staat in de Eredivisie. “Daar straalde maar heel weinig energie vanaf. Wel irritatie onderling. Spelers die elkaar ontwijken, geen contact met elkaar zoeken. Hoe anders is dat bij Feyenoord. Daar staat gewoon een team.”

Kampioen

Het is iets wat Bosvelt herkent van het elftal van Feyenoord waar hij in 1999 de landstitel mee veroverde. “Ik herinner me nog goed de zeperd tegen Willem II, die 4-1 in Tilburg. Maar daarna wonnen we wel vier keer. Dat was typerend voor dat seizoen. We pakten het gewoon weer op, als we een keer de deksel op de neus kregen. Die veerkracht zie je nu terug.”

Toch verwacht de verdedigende middenvelder van weleer dat de spanning aankomende zondag een rol gaat spelen. Hij maakte het zelf mee. “Dat zie je wel vaker als er veel spanning op zit. Dan is het allemaal niet heel denderend. Al raakten we niet in paniek. Via Tomasson en Cruz kwamen we vrij snel langszij. NAC scoorde later nog wel de 2-2. Maar toen was de wedstrijd al gespeeld en de titel binnen.”

De technisch directeur van Go Ahaed Eagles weet dan ook wat het is om met Feyenoord het kampioenschap te vieren. “Kampioen worden is mooi, maar in de Kuip helemaal. Dat is de overtreffende trap.”

Bosvelt denkt dat het kampioenschap het begin van nog veel meer moois kan zijn. “Waarom niet? Ik denk dat deze groep meer potentie heeft. Vooral omdat de kern in 1999 een stuk ouder was. Het is alleen wel zaak om de ploeg zoveel mogelijk intact houden. Daarnaast zou het mooi zijn als Slot blijft.”

Terugkeer

Zelf zal hij voorlopig niet terugkeren in Rotterdam. “Feyenoord is een geweldige club. Maar ik heb het in Deventer prima naar mijn zin, zit samen met mijn gezin op mijn plek. Dat geef je niet zomaar op.”

Toch is Bosvelt aankomende zondag wel even terug in de Kuip, namens Go Ahead Eagles. Met pijn in zijn Feyenoord-hart zal hij daar voor de Deventenaren juichen. “Want hoe ik het Feyenoord ook gun, we gaan er natuurlijk niet heen om de club een feestje te bezorgen. Reken maar dat we onze huid duur verkopen.”

 

Delen

Reacties

Nog geen reacties