legioen

VK Sportphoto

Nieuws

Btw-verhoging op tickets zorgt voor verontwaardiging in voetbalwereld

Stan

Het btw-plan dat de nieuwe coalitie heeft vastgelegd, heeft in de voetbalwereld voor de nodige opschudding gezorgd. Vanaf 2026 stijgt het tarief op tickets voor sportevenementen namelijk naar 21%. Daardoor zal ook het bezoeken van voetbalwedstrijden een stuk minder uitnodigend zijn voor de gewone supporter. 

Door de nieuwe plannen vanuit Den Haag zullen tickets voor voetbalwedstrijden een stuk prijziger worden. Waar voor pretpark- en bioscoopbezoeken het lage tarief van 9% gehandhaafd blijft, stijgt deze voor sportwedstrijden met maar liefst 12%. Het Algemeen Dagblad schetst ten voorbeeld wat dat zou kunnen betekenen voor een seizoenkaart bij Feyenoord. De goedkoopste heeft komend seizoen een prijs van 385 euro, maar dat zou met het toekomstige btw-tarief oplopen naar 430 euro.

De KNVB is verbolgen over de besluitvorming van de regering en is bang dat de bezoekersaantallen door de hogere prijzen zullen afnemen. "Dit raakt de mensen met een kleine portemonnee en die zullen eerder afhaken door de hogere kosten, zeker in tijden van al stijgende kosten. Daarmee wordt de rekening nu neergelegd bij de supporters, clubs en voetballers", zo meldt een woordvoerder van de bond tegenover het AD.  

Daarnaast heeft het gestegen tarief stevige gevolgen voor de voetbalsport in zijn geheel. "Toen twintig jaar terug werd besloten dat de toegangskaarten in het lage btw-tarief zouden worden verkocht, zijn er door clubs, KNVB en het ministerie van VWS al afspraken gemaakt over de opbrengst daarvan", laat de voetbalbond weten. "Zo wordt er jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in het jeugdvoetbal en de ontwikkeling van de ruim 2800 voetbalverenigingen. Het wegvallen hiervan is desastreus voor het amateurvoetbal."

Ook bij Supporterscollectief Nederland zijn er flinke bedenkingen over het nieuwe beleid, zo laat voorzitter Matthijs Keuning weten. "Het mooie van voetbalstadions is juist dat daar nu veel mensen met verschillende achtergronden bij elkaar komen, een afspiegeling van alle lagen van de samenleving. Het gevaar is straks dat een volkssport als voetbal iets voor de elite wordt."

Missie mislukt
In eerste instantie hoopte de voetbalwereld buiten schot te blijven wat betreft de hernieuwde btw-regeling. Vooral omdat in het ‘akkoord op hoofdlijnen’, dat de regeringspartijen onlangs presenteerden, nauwelijks over sport gerept werd. Daarnaast werd er vanuit verschillende belangrijke voetbalorganen de afgelopen tijd hevig gelobbyd om het oorspronkelijke tarief van 9% aan te houden.

Toen NSC-voorman Pieter Omtzigt vorige week in de kamer vertelde dat hij ook meer voor zijn kaartje bij FC Twente moest gaan betalen, bleek dat de missie vanuit de voetbalwereld was mislukt. Marc Boele, algemeen directeur van de Keuken Kampioen Divisie, uit in het AD zijn ongenoegen. "Het heeft duidelijk niet geresulteerd in ander beleid. Ik denk dat er niets anders op zit dan weer met alle betrokken partijen in overleg te gaan om aan te geven dat dit de zoveelste beleidswijziging is die de sport hard raakt."

Delen

Reacties

Het is heel lastig om te zeggen of dit nou de 'mensen met een kleine portemonnee' raakt want het kabinet wil ook belastingschijven en tarieven gaan aanpassen voor de middenklasse. De mensen met een echt kleine portemonnee gaan toch al niet naar voetbalwedstrijden gezien de prijzen die er gevraagd worden.
Ik ben ook tegen btw, maar een tarief voor alles is wel eerlijker. En de kosten van politie bij voetbal zijn erg hoog, dus een belasting is geen gek idee.
En jij denkt echt dat de extra opbrengsten voor de overheid naar de politie gaan? Vergeet dat maar.
Weet je wat beter zou zijn: 0% BTW tarief en een toeslag op basis van politie-inzet die net zo hoog is als de totale btw op voetbalwedstrijden.

Die toeslag dan club en vak afhankelijk maken zodat de kostenmakende supporter betaalt en er meer sociale controle is.

Bijvoorbeeld, Vak OO nooit gelazer geweest dus geen toeslag.
Gaan er nog seizoenskaarten in de verkoop voor legioenleden of zijn alle kaarten al uitverkocht?