minteh-geertruida-psv

VK Sportphoto

Opinie

Cijfers • Minteh en Wellenreuther trekken goede vorm door tegen PSV

Stan

Bij het door blessures geteisterde Feyenoord staan de afgelopen weken nieuwe sterkhouders op, die de ploeg met hun goede vorm op sleeptouw nemen. Twee daarvan lieten ook tijdens de moeilijke uitwedstrijd in Eindhoven zien zich staande te kunnen houden en ontvingen daarmee de hoogste beoordelingen van Het Legioen: Yankuba Minteh en Timon Wellenreuther. 

Eerstgenoemde heeft dit seizoen al meerdere labels opgeplakt gekregen: van 'ruwe diamant' en een voetballer met 'oogkleppen' tot aan een 'dobbelsteen-speler'. De laatste weken valt de dobbelsteen van Minteh echter steeds vaker op zes. De talentvolle Gambiaan koppelt zijn watervlugheid en passeerbewegingen steeds meer aan rendement, zo bleek onder andere al uit de twee doelpunten waarmee hij Feyenoord vorige week langs Almere City schoot. 

Ook tegen PSV was de huurling van Newcastle United weer de meest dreigende speler aan Rotterdamse kant. Dat betaalde zich halverwege de eerste helft uit in een gelijkmaker, toen Minteh na goed drukzetten de bal veroverde van Olivier Boscagli en vervolgens in alle kalmte doelman Walter Benítez omspeelde. De rappe Gambiaan liet zo wederom zijn torenhoge potentie zien en kan steeds vaker op complimenten rekenen. Zo ook van Willem van Hanegem, die in het Algemeen Dagblad vertelt dat hij de vleugelaanvaller op meerdere vlakken vindt uitblinken. "Iedereen heeft een mening over die jongen en vaak is die negatief. Ze doen vaak interessant over het afstoppen van verdedigers door aanvallers, maar Minteh doet dat er fluitend bij. En hij is offensief sterk en gevaarlijk. Ja, hij maakt weleens de verkeerde keuze. Nou, het is wat. Alsof de rest van de eredivisie zo vlekkeloos speelt." Minteh ontvangt voor zijn optreden in Eindhoven een 7,8 van de supporters.

Dezelfde beoordeling is weggelegd voor Timon Wellenreuther. De Duitse doelman behoort sinds zijn entree in het Rotterdamse doel elke week tot de uitblinkers en is dan ook niet meer weg te denken uit deze rubriek. Ieder duel opnieuw houdt de sluitpost Feyenoord met zijn kalmte en knappe reddingen op de been. Ook tegen PSV is Wellenreuther cruciaal, als hij een in de eerste helft een schot van Malik Tillman ternauwernood op de paal tikt en zo een bijna zekere tegengoal weet te voorkomen. De 28-jarige goalie zorgt er zo voor dat Arne Slot bij een terugkeer van Justin Bijlow voor een uiterst lastige keuze komt te staan.

In de schaduw van Minteh en Wellenreuther legde ook aanvoerder Lutsharel Geertruida een puike pot op de mat in het Philips Stadion. De 1-2 van Santiago Gimenez mag grotendeels op het conto worden geschreven van de rechtsback, die de Mexicaan een bal aangeeft die alleen nog maar in open doel moet worden ingetikt. Mede door die belangrijke actie ontvangt Geertruida een beoordeling van 7,8 van de 5953 stemmers. 

Beoordelingen PSV vs Feyenoord

Timon Wellenreuther Timon Wellenreuther
7,8
Lutsharel Geertruida Lutsharel Geertruida
7,7
Thomas Beelen Thomas Beelen
7,5
Dávid Hancko Dávid Hancko
7,2
Q. Hartman Q. Hartman
6,9
Mats Wieffer Mats Wieffer
7,5
Ramiz Zerrouki Ramiz Zerrouki
6,8
Quinten Timber Quinten Timber
7,4
Yankuba Minteh Yankuba Minteh
7,8
Santiago Gimenez Santiago Gimenez
7,4
A. Milambo A. Milambo
6,7
Luka Ivanusec Luka Ivanusec
6,5
Bart Nieuwkoop Bart Nieuwkoop
6,5
M. López M. López
6,0

Delen

Reacties

Dit soort rapportcijfers, zeker als er ook nog cijfers achter de komma worden gegeven slaan natuurlijk als een niet nader te omschrijven deel van het vrouwelijk lichaam op de voornaam van een voormalig Feyenoordspits, maar vooruit ze vertellen ook een verhaal.
Het enige verhaal dat volgens mij relevant is, is feit dat alle spelers een ruim voldoende scoren, want het spel van Feyenoord was idd heel verdienstelijk. Maar heel veel meer dan dat kan er nu ook weer niet geconstateerd worden.
Behalve wellicht m.b.t. de basisplaats van Milambo. A. Mooi dat een speler uit de eigen jeugd zich zo ontwikkelt dat hij in aanmerking komt voor een basisplaats in de lastigste Eredivisiewedstrijd van het seizoen. B. Opvallend dat Slot opnieuw tot de conclusie komt dat het de beste keuze is om een 'niet-vleugelaanvaller' wel als zodanig op te stellen, c.q af te wijken van de gebruikelijke veldbezetting met twee vleugelaanvallers. Eerder deed hij dat met het opstellen van Nieuwkoop ook al twee keer.
Vooral opmerkelijk als je terug denkt aan de transfersoap rond Luka Ivanušec van afgelopen zomer. De technische leiding heeft heel veel tijd, moeite en geld (€7.800.000!) gestopt in het aantrekken van een speler die een half jaar later klaarblijkelijk nog zo weinig heeft overtuigd, dat hij gepasseerd wordt ten gunste van een speler die helemaal niet gewend is om op zijn positie te spelen, c.q. wiens basisplek betekent dat je de vertrouwde veldbezetting volledig aanpast.
Tel daarbij op dat een logischer alternatief: Paixão, die vorig jaar gaandeweg het seizoen een steeds betere indruk ging maken inmiddels ook véél vaker niet dan wel overtuigt, en je kunt niet alleen bij de keuzes van Te Kloese m.b.t. Ivanušec maar ook bij de werkwijze van de technische staf m.b.t. vleugelaanvallers in het algemeen vraagtekens plaatsen. Ik heb het op deze site al vaker beweerd; sinds de komst van Arne Slot heeft Feyenoord 8 spelers aangetrokken die als vleugelaanvaller kunnen worden opgesteld en niet 1 ervan heeft over een langere periode weten te overtuigen.
De verdiensten van directie en trainersstaf staan buiten kijf maar hun fouten en minder sterke punten inmiddels ook. Dat hoeft helemaal niet ernstig te zijn, als er op een of andere manier duidelijk zou zijn dat ze zelf ook over het kritisch vermogen beschikken om zulks te onderkennen. En dat ontbreekt er bij alle zelffelicitaties en verwijzingen naar het grote aantal zware wedstrijden in korte tijd een beetje aan. Ook in de minder zware wedstrijden wedstrijden (Vitesse, Almere City, RKC en FC Groningen) moest Feyenoord vooral zo hard werken omdat het niet goed voetbalde. Zolang de leiding langs die werkelijkheid heen blijft praten, hou ik mijn twijfels of we dit seizoen nog echt goed voetbal gaan zien van onze club en zet ik zeker nog niet heel veel geld op de winst van de KNVB-beker op 21 april as.
De 6,9 voor Hartman vind ik absoluut te laag: Hij was net ziek geweest en heeft - mede gelet daarop - een prima prestatie geleverd!
Je beoordeeld een speler toch niet op basis wat hij zou kunnen maar op basis van wat hij die wedstrijd heeft neergezet. Een magere 7 vind ik zeker op zijn plaats. Wel ben ik het met je eens om gezien de omstandigheden zo net na ziekte dat cijfer meer te zetten een knappe prestatie is.
Yankuba en Timon, de nieuwe toppers van Feyenoord…