feyenoord-lazio-roma-3-1-jim-breeman-sports-photography-3

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

Coëfficiëntenupdate • Feyenoord virtueel WK-deelnemer

Nigel

Feyenoord heeft een fantastische week achter de rug op Europees gebied. Dit doet de Rotterdammers goed op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Een deelname aan het Wereldkampioenschap voor clubs lonkt voor de regerend landskampioen.

Coëfficiënt dit seizoen
Dit seizoen kent Feyenoord een goed begin in Europees verband, wat zich resulteert in een mooie plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst. De ploeg van Arne Slot stijgt naar plek 24 op de ranglijst na de overwinning op SS Lazio. Het inhalen van aartsrivaal Ajax lijkt dit seizoen nog mogelijk op de ranglijst over vijf seizoenen.

Dit seizoen voert Feyenoord de lijst aan als het gaat om coëfficiëntenpunten van Nederlandse clubs. De Rotterdammers verzamelden in deze Champions League campagne al 8.000 punten bij elkaar. 4.000 kreeg het door directe kwalificatie voor de groepsfase, de andere 4.000 komen voort uit overwinningen.

Zicht op deelname aan het Wereldkampioenschap Clubteams
Eerder berichtte 1908.nl al dat er een kans is dat Feyenoord zich kan kwalificeren voor het WK voor clubs, en die kans wordt alleen maar groter. Nu aartsrivaal Ajax niet meer presteert in Europa als voorheen liggen er kansen voor de ploeg van Arne Slot. Maar hoe kan Feyenoord zich kwalificeren voor de FIFA Club World Cup?

Er mogen maar twee clubs per land meedoen aan de Club World Cup. Hierdoor vallen dus een aantal Europese grootmachten af waardoor het WK-ticket steeds meer in de buurt van Feyenoord komt. De UEFA mag twaalf clubs afvaardigen op het mondiale toernooi.

De vier Champions League winnaars in de periode 2021 tot en met 2024. En de acht best presterende clubs van de afgelopen vier seizoenen in de UEFA-coëfficiëntenranglijst plaatsen zich voor het WK voor clubs. Manchester City, Real Madrid en Chelsea zijn dus al gekwalificeerd als Champions League-winnaar. Hierdoor zijn de Engelse plekken dus al vergeven. 

Dit zijn de teams die virtueel geplaatst zijn voor het WK:
 1. Manchester City (CL-winnaar) (ENG)
 2. Chelsea (CL-winnaar) (ENG)
 3. Real Madrid (CL-winnaar) (ESP)
 4. Bayern München (GER)
 5. AS Roma (ITA)
 6. Villareal (ESP)
 7. Paris Saint-Germain (FRA)
 8. Internazionale (ITA)
 9. RB Leipzig (GER)
 10. FC Porto (POR)
 11. Benfica (POR)
 12. FEYENOORD

Onderlinge strijd tussen Feyenoord en Ajax
Het is voor het Nederlands voetbal een bizar scenario wat zich nu afspeelt. Voor de UEFA-coëfficiëntenranglijst van Nederland is het juist goed als Feyenoord én Ajax goed presteren. Maar voor deelname aan de FIFA Club World Cup moet Ajax eigenlijk zo snel mogelijk uitgeschakeld worden om de Rotterdamse kansen te vergroten voor een deelname aan het mondiale eindtoernooi. Het is een nek-aan-nekrace tussen beide clubs. 

De onderlinge strijd tussen beide clubs over vier Europese seizoenen:
 1. Feyenoord: 53.000 
 2. Ajax: 52.000
 
Dan nu over naar het overzicht van de UEFA-coëfficiëntenranglijst van dit seizoen en de ranglijst over vijf seizoenen
Overzicht UEFA-coëfficiëntenranglijst Nederlandse clubs over het seizoen 2023/2024:
 1. Feyenoord: 8.000
 2. PSV: 6.000
 3. Ajax: 3.000
 4. AZ: 2.500
 5. FC Twente: 2.500
Overzicht behaalde UEFA-coëfficiëntenranglijst Nederlandse clubs in de periode 2019-2024: 
 1. Ajax: 65.000
 2. Feyenoord: 57.000
 3. AZ: 48.500
 4. PSV: 43.000
 5. FC Twente: 11.420

* Op basis van de huidige info van 1908.nl kwalificeren de UEFA-deelnemers van het toernooi zich uitgaande van de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Er is een mogelijkheid dat dit enkel op basis van behaalde punten in de Champions League is. In dat laatste scenario is Feyenoord vrijwel kansloos voor plaatsing.

* De UEFA-coëfficiëntenpunten over de periode 2019-2024 bepalen de potindelingen van de clubs volgend seizoen in de groepsfases en voorrondes. 

Delen

Reacties

Al ben ik wel bang dat ze de regels zo buigen dat Barcelona mee moet doen. En Ajax er zo ook van kan gaan profiteren
Prijzengeld bedraagt €2,5 miljard en dat wordt dus verdeeld over 32 clubs. Kachingggggggg
Het hangt dus ook nog af van de CL winnaar van dit jaar, al staat die waarschijnlijk al voor in dit rijtje.
@Pietje_Visstik Ook dat ziet er goed uit! Er mogen maar twee clubs per land meedoen. Mocht bijvoorbeeld Barcelona de Champions League dit seizoen winnen, dan vervalt het WK-ticket van Villareal, dan blijft Feyenoord 12e staan. Hetzelfde geldt voor clubs uit de Italië, Portugal, Duitsland en Engeland.
Het is dus alleen te hopen dat Arsenal, Newcastle of Manchester United de CL niet winnen
is een mooie uitdaging voor onze arne om daar p het wk nog ff te knallen met feyenoord. dus nog 2 jaar blijven arne.
@FTM, toch wel raar zo de mitsen en maren. Zoals ik het nu lees eigenlijk nog niet eens duidelijk is hoe dit moet gaan werken. Rekenen we ons dadelijk rijk en staan de neusjes er dadelijk bij als ze in de 1e divisie spelen. Zou toch ook wel raar zijn. Gezien de zeer goede wedstrijden in de CL en het stuntelen nog altijd van 020 is dit juist ook weer een uitdaging van Slot om ervoor te gaan.
Kortom, wanneer komt hier nu echt eens duidelijkheid over?
Graag wel houden aan objectieve berichtgeving. Inclusief de voorrondes is PSV momenteel de ploeg in NL met de meest behaalde coëfficiënten, nl. 9,5 punt. We mogen trots zijn op wat we aan het doen zijn, maar feitelijk juiste berichtgeving hoort daar wel bij.
Ligt eraan welke ranglijst ze naar verwijzen, de punten die in de voorrondes worden verdiend komen wel bij het Nederlandse totaal op maar niet bij de 5 jarig en 10 jarig coefficient lijst voor de club zelf. Zegmaar de lijsten die bepalen hoeveel geld je krijgt bij deelname aan een groepsfase (10 jarig) en de aantal coefficient die word gebruikt bij lotingen (5 jarig).
Dus puur op de club lijsten heeft feyenoord de meeste punten dit jaar.
Hoi Kenneth,
PSV heeft in totaal 4 punten gekregen voor de kwalificatie voor de Champions League, inclusief de voorrondes. En ze hebben 2 punten ontvangen voor de twee gelijke spelen. Deze informatie komt van de UEFA.
Maar de punten in de voorronde telt niet mee voor de club ranking. Dus het klopt wel degelijk
Ajax en AZ moeten nodig hun best gaan doen in de EL en CoL. Op deze manier verliezen we niet alleen plek 5, maar straks ook plek 6. Enkel Feyenoord scoort serieus punten in de groepsfase.
Gezien het spel van beide clubs én omdat er geen club uit een ander land dat nog geen twee clubs in de ranglijst heeft (elk land behalve Engeland, Duitsland, Italië of Spanje) op de ranglijst maar in de buurt komt van Feyenoord, kan die plek Feyenoord nog nauwelijks ontgaan.
Toernooi vindt plaats in juni 2025. Als dat veel geld oplevert, kan ik daar wel mee leven. ;-)