rinus-israel-wereldbeker

Archief Piet Bouts: de winst van de wereldbeker in 1970

Nieuws

Feyenoord mogelijk deelnemer WK clubteams 2025

Moreno

De FIFA start in 2025 met een nieuw format voor het WK voor clubteams. Liefst 32 teams doen mee, waarvan twaalf Europese clubs: de vier Champions League-winnaars tussen 2021 en 2024 én de beste acht overige clubs. Draait Feyenoord dit seizoen een goed Europees jaar, is er een goede mogelijkheid dat de Rotterdammers bij die acht clubs horen. 

De internationale voetbalbond laat namelijk slechts twee clubs per land toe aan de zogeheten Club World Cup. Omdat de vier Champions League-winnaars van 2021 tot en met 2024 verzekerd zijn van deelname, zijn Chelsea, Real Madrid en Manchester City al geplaatst voor het toernooi dat in juni en juli plaatsvindt in de Verenigde Staten. De vierde club is nog te bepalen, afhankelijk van wie komend seizoen de winnaar is van het miljardenbal. 

Voor de overige acht clubs wordt op basis van de coëfficientenranking bepaald wie mee mag doen aan het toernooi. Ook dit gaat over de seizoenen 2020/21 tot en met 2023/24. In onderstaande tabel is de coëfficientenranglijst op basis van de desbetreffende jaren te zien. Hierin staat Feyenoord op plaats 19, maar omdat er slechts twee clubs per land mogen deelnemen, vallen er al een aantal clubs af die boven de Rotterdammers staan op de ranking. Met Liverpool, Manchester United en West Ham United hoeft al geen rekening gehouden te worden, omdat Man City en Chelsea al geplaatst zijn. Ook staan er drie Italiaanse, Duitse en Spaanse clubs boven Feyenoord. Per land valt er dus al zeker één club af. 

schermafbeelding-2023-08-01-om-114347
Bron: Reddit

Feyenoords grootste concurrent is dus Ajax. Zij staan momenteel op de virtuele twaalfde plaats. Feyenoord staat tweeënhalve punt achter de Amsterdammers, en dus heeft Feyenoord een goed Europees seizoen nodig om Ajax te passeren. Een overwinning levert twee punten op, een gelijkspel één punt en een nederlaag vanzelfsprekend nul. De club uit de hoofdstad moet op hun beurt de kwalificatieronde van het toernooi nog overleven. Hierin worden de te behalen punten gehalveerd en levert winst maar één punt op. Lukt Ajax dit, hebben zij relatief makkelijkere wedstrijden in de Europa League. Echter kan Feyenoord bij overwintering in de Champions League liefst vijf bonuspunten krijgen. 

Het wordt dus komend seizoen niet alleen een strijd in de competitie tussen de twee aartsrivalen. Ook op Europees niveau zullen de clubs elkaar nauwlettend in de gaten houden. Het prijzenpot voor het WK voor clubteams in 2025 is nog niet bekend, maar ESPN UK zegt: "Deze uitgebreide versie in 2025 is een grote commerciële mogelijkheid voor de FIFA om nieuwe uitzendmodellen uit te proberen, nieuwe sponsoren te werven, die honderden miljoenen dollars in prijzengeld voor de clubs moeten opleveren." 

 

* Op basis van de huidige info van 1908.nl kwalificeren de UEFA-deelnemers van het toernooi zich uitgaande van de UEFA-coëfficientenranglijst. Er is een mogelijkheid dat dit enkel op basis van behaalde punten in de Champions League is. In dat laatste scenario is Feyenoord vrijwel kansloos voor plaatsing.

Delen

Reacties

Allemaal leuk en aardig, maar als het over de CL-resultaten gaat, moet Feyenoord wel héél goed presteren in de CL komend seizoen.
Niet als alleen de CL-resultaten tellen over deze periode.
Samenvattend Feyenoord daalt een plek als 1) er drie verschillende Engelse clubs als winnaar uit de bus komen, 2) een Franse winnaar komt anders dan PSG, 3) als er een ander land als totale verrassing gaat winnen, 4) een ander land buiten de top 25 Feyenoord op punten nog gaat inhalen.

Feyenoord kan stijgen als het 1) Ajax inhaalt, 2) of porto of Benfica inhaalt, 3) zowel Leipzig als Dortmund inhaalt.

Ben vast nog een scenario vergeten vul maar aan :)
Ja, het scenario dat alleen de CL-resultaten tellen...
Fair point maar dan tellen we sowieso niet mee.
Of we moeten komend seizoen heel ver komen. Dan wel.
Moet je niet willen. Dan hebben spelers nooit enige rust
Met het geld dat je hiermee verdient kun je nog een extra selectie kopen man...Dit worden onwijs veel miljoenen startpremie, plus honderden miljoenen mensen wereldwijd die je sponsors in beeld gaan krijgen.
Is wel de toekomst van het voetbal. Als je bij de groten wil horen, moet je dit soort dingen accepteren.
Makkelijkst is als wij gewoon de Champions League winnen.. zijn we het minst afhankelijk van anderen.
Nog maar 13x winnen en het is zo ver...
Gimenez heeft maar 10 dagen vakantie gehad. Moet hij die ook maar skippen nu dan? Is toch niet meer te doen zoveel wedstrijden. Ook al verdienen ze bakken met geld, het niet ook fysiek mogelijk blijven.
Maar als Engeland 4x de CL wint met verschillende teams, dan mogen er 2 winnaars niet mee?
Nee, alle winnaars gaan mee. Dus wij moeten hopen dat geen ander engels team de Champions League wint want dat gaat ten koste van het 12de ticket in de grafiek wat dus onze ticket is waarschijnlijk
Nu vraag ik me af,

Er worden 4 plekken gegeven aan de 4 winnaars van de laatste CL editie's.

Maar wat nou als City of Real aankomend seizoen de CL wint?
Dan gaat alsgoed is de ticket naar de eerstvolgende club en vanwege de regel van max 2 per land gaat die ticket dan naar Feyenoord.

Als ik het verkeerd zie hoor ik t graag.
Zie je verkeerd. Dan zijn er dus, net als in bovenstaande berekening, 3 unieke CL-winnaars. En gaan niet de laatste 8, maar de laatste 9 tickets naar de hoogst geplaatste ploegen die niet top 2 zijn uit hun land. Dat is nu dus Ajax.
Ja klopt ik dacht dat die ticket nog niet verwerkt was. Hopelijk hebben we een legendarisch europees seizoen waardoor we dit unieke kans pakken
Dit is voor 020 toch veel beter, omdat in de europa league veel makkelijker te winnen is dan in de champions league?
Laten we eerlijk zijn. Zij hebben het natuurlijk overall de afgelopen 5 jaar ook niet slecht gedaan in Europa.
Als je al dat geld eerlijker verdeeld over de diverse europa cup poules. Dan profiteren veel meer clubs mee. Dit plan is weer een speeltje voor de al byzonder rijke clubs. Walgelijk
Jaaaaa een nog drukkere speelkalender #not
Jaaaaa nog een kans om je internationaal te laten zien en om je spelers beter in de markt te zetten terwijl je wellicht wat prijzengeld meepakt jaaaaa