feyenoord-lazio-roma-3-1-jim-breeman-sports-photography-16

Jim Breeman Sports Photography

Europees

Coëfficiëntenupdate • Slechte week voor Nederland

Nigel

Het was een lastige week voor Nederlandse clubs in Europa. Alleen PSV wist punten te behalen; alle andere Nederlandse clubs hebben verloren.

Overzicht UEFA-coëfficiëntenranglijst Nederlandse clubs over het seizoen 2023/2024
 1. Feyenoord: 8.000
 2. PSV: 8.000
 3. Ajax: 3.000
 4. AZ: 2.500
 5. FC Twente: 2.500

Feyenoord blijft dus steken op hetzelfde aantal punten. Daar verandert weinig; alleen PSV krijgt er punten bij. Door de overwinning van de Eindhovenaren staan ze nu op gelijke hoogte met Feyenoord. De landskampioen en de huidige koploper van de Eredivisie wisten tot nu toe de meeste punten te behalen voor Nederland dit seizoen. 

Onderlinge strijd tussen Feyenoord en Ajax voor de FIFA Club World Cup
 1. Feyenoord: 53.000
 2. Ajax: 52.000

De UEFA en FIFA hebben nog steeds niet officieel bekendgemaakt of plaatsing voor het WK voor clubs via de UEFA-coëfficiëntenranglijst gaat, of er alleen gekeken wordt naar behaalde punten in de Champions League. In het laatste geval is Feyenoord kansloos. Maar zolang dit nog niet bekend is blijven wij de onderlinge strijd monitoren. Ajax en Feyenoord verloren beide, dus ook hier geen wijzigingen. Feyenoord blijft boven de aartsvijand staan. 

Stand landelijke coëfficiënten van de periode 2019-2024 
 1. Engeland: 95.053
 2. Spanje: 82.114
 3. Italië: 78.426
 4. Duitsland: 77.338
 5. Nederland: 57.500
 6. Frankrijk: 57.497
 7. Portugal: 50.482
 8. België: 43.000

Nederland beleeft dit seizoen geen topjaar. De afgelopen twee jaren waren echter 'gouden' jaren voor het Nederlands voetbal. Onze clubs presteerden fantastisch in Europa, waardoor we Portugal voorbijstreefden en zelfs naar Frankrijk keken om hen in te halen. Het inhalen van Frankrijk is gelukt, maar nu zijn de Fransen bezig met een inhaalrace om ons weer voorbij te streven. En dat lijkt te gaan lukken. Plek 6 lijkt voor Nederland dit seizoen het hoogst haalbare. Hoewel we nog boven de Fransen staan, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat we worden ingehaald.

 

Delen

Reacties

Portugal is Benfica ook kwijt uit de CL, maar met een beetje pech raken wij als NL PSV en Feyenoord kwijt. Ik weet niet wat voor de coëfficiënten beter is; PSV en FEY overwinteren in CL met daarbij behorende bonuspunten (4 volgens mij per club), of afzakken naar de EL met het risico dat je wellicht niet ver komt. In de CL kun je met een gunstige loting wellicht ook nog een ronde doorkomen. Bovendien is de knock-out fase bereiken financieel gunstiger en spreekt het meer tot de verbeelding dan bijvoorbeeld een kwartfinale halen in de EL.
De bijdrage van AZ en Ajax is echt zorgwekkend. Als niet minstens een van die clubs Europees overwinterd, gaat zelfs Portugal de achterstand nog goedmaken.