Willem van Hanegem Jim Breeman Sports Photography

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

Van Hanegem ziet Feyenoord kwakkelen: "De afgelopen twee wedstrijden vond ik het droevig"

Stan

Willem van Hanegem ergerde zich woensdag behoorlijk over de manier waarop Feyenoord ten onder ging in Rome tegen Lazio. Door met 1-0 te verliezen tegen de Italianen is overwintering in de Champions League ineens een stuk verder weg voor de Rotterdammers. In de Willem&Wessel-podcast van het Algemeen Dagblad werpt het icoon van Feyenoord zijn blik op de wedstrijd en de huidige staat van de Stadionclub.

"We zijn het wel gewend dat het niet altijd leuk is. Het komt vooral omdat het zonde is, daarom word je boos", beschrijft Van Hanegem zijn frustraties over de verliespartij tegen Lazio. "Als je deze wedstrijd wint, zit je zo goed als zeker in de volgende ronde. In de blessuretijd bij een 0-0 stand moet je dan zorgen dat ze niet scoren. Dat doet heel veel zeer." In huize Van Hanegem ging de televisie dan ook uit na de eerst 45 minuten. "Ik ben gewoon gaan slapen. Ik was er klaar mee na de eerste helft. Later denk je dat je niet goed bij je hoofd bent.'"

De blaam voor die tegentreffer net voor rust, ligt volgens het Feyenoord-icoon vooral bij de verdediging van de Rotterdammers. Zo stapte Geertruida te laat in, waardoor het buitenspel staan van doelpuntenmaker Ciro Immobile werd opgeheven. "Als je een intelligente speler bent, kun je ervoor zorgen dat het buitenspel is. Je ziet bijna nooit meer dat aanvallers buitenspel worden gezet. Je ziet dat de twee in het centrum te langzaam zijn, dan moet je zo snel mogelijk naar voren. Timber maakt een fout, maar de verdediging had dat op moeten lossen."

Op Champions League-niveau blijkt dat zo’n fout zomaar fataal kan zijn. Zeker tegen een sluwe en geslepen tegenstander als Lazio. "Zij zijn echt hele vervelende gasten. Zoals hij op Nieuwkoop afging, was gewoon bewust. Als je ziet hoe zij het duel in gaan met de arm boven het hoofd om een klap te geven. Daar werd niks aan gedaan, maar dat waren gluiperige streken."

Als het over Nieuwkoop gaat, wil Van Hanegem ook nog wat kwijt over de rechtsbackpositie bij Feyenoord. "Ik had Pedersen trouwens nooit weg laten gaan. Hij verzette altijd heel veel werk. Nu ben ik als de dood dat iemand Nieuwkoop inhaalt. Dat had Pedersen nooit overkomen. Hij gaat ook nooit mee naar voren."

Vormdip
De verloren wedstrijd tegen Lazio komt na de verliespartij tegen Twente en de uiterst moeizame overwinning op RKC Waalwijk in de competitie. De Kromme ziet dan ook dat er bij Feyenoord een aantal spelers niet helemaal in vorm zijn de laatste weken. Een daarvan is Dávid Hancko. "Die vind ik al een aantal wedstrijden niet zo goed. Ik begrijp dat je niet alle wedstrijden goed kunt spelen, maar nu wil hij ook graag doelpunten maken. Hij moet alleen doen waar hij goed in is, verdedigen, dan is hij één van de beste spelers van Europa."

Ook de aanval van Feyenoord is volgens Van Hanegem momenteel niet in goeden doen. "Paixão was weer iets beter, maar dat mag ook wel. Hij heeft heel veel kwaliteiten, dan is het heel normaal dat je iets goed doet. Hij is veel met zichzelf bezig. We hebben ook één van de beste spitsen die er is, maar de afgelopen twee wedstrijden vond ik het droevig."

De oud-Feyenoorder hoopt dat de Rotterdammers zondag tegen AZ, dat ook kampt met een vormdip, weer goed voor de dag kunnen komen. "Die moet je een draai om hun oren kunnen geven. Het is een elftal dat leuk voetbalt normaal gesproken, maar de laatste weken is het verschrikkelijk. Ze spelen ver onder hun niveau."

Delen

Reacties

Ik word langzamerhand zo moe van onze Willem, dat ik maar ga slapen
Columns en podcast zijn vaak een karikatuur. In de kern de waarheid, maar zo uitvergroot en overdreven. Alles voor de luistercijfers, want er moet geld verdient worden.
Natuurlijk is van Hanegem niet gaan slapen, maar natuurlijk was van Hanegem, net als ik en de meeste van ons, teleurgesteld in het spel en vooral het resultaat. Het was eigenlijk allemaal net niet goed genoeg en de karikatuur brengt het als waardeloos.
2145 al slapen. Das lekker zeg willem
"In huize Van Hanegem ging de televisie dan ook uit na de eerst 45 minuten."

De echte Feyenoord-supporters hebben dat zeker niet gedaan. Het laatste half uur van de eerste helft domineerde Feyenoord. Feyenoord had de betere kansen en dat uit bij de nummer 2 van de Serie A van vorig seizoen. Belachelijk om dan na één onoplettendheid te gaan slapen.

De ergernis van Van Hanegem is wel begrijpelijk. Een grote kwaliteit van de kampioensploeg van 1993 was het buitenspel zetten van de tegenstander. Dat had De Kromme helemaal erin geslepen.
Spelen gewoon goed, tot de 16 meter. Dan gaat alles net mis. Gewoon pech.
@ftm, kun je ook bericht krijgen als er wordt gescoord bij wedstrijden van feyenoord? Hoe stel je dit hier in ?
Wat een onzin zeg. Kritiek geven om het kritiek geven.
Voorlopig hou ik het nog op een dipje. Maar dit moet niet te lang gaan duren. Misschien dat een goed resultaat tegen AZ, de swing er weer een beetje in brengt.