feyenoord-fc-groningen-2-1-halve-finale-toto-knvb-beker-jim-breeman-sports-photography-5-1

Jim Breeman Sports Photography

De Feijenoorder

Collectieve straf supporters gele zijde door KNVB voor Feyenoord – Excelsior

Stan

De vereniging ontving de afgelopen dagen veel vragen omtrent de opgelegde straf van de KNVB. Omdat er tijdens Feyenoord – FC Groningen in de halve finale van de TOTO KNVB-beker vuurwerk is afgestoken heeft de aanklager van de KNVB een schikkingsvoorstel naar Feyenoord gestuurd dat inhoudt dat de vakken R, S, T, en X gesloten moeten zijn bij de wedstrijd Feyenoord – Excelsior. Deze straf is inmiddels geaccepteerd door de club. 

Hierdoor is Feyenoord genoodzaakt gehoor te geven aan het oordeel van de aanklager KNVB en dient daarmee deze straf uit te voeren. De vraag die nu bij veel supporters leeft, is wat de rechten (en plichten) zijn voor supporters. In sommige gevallen waren supporters zelfs niet aanwezig tijdens de bekerwedstrijd Feyenoord – FC Groningen omdat er geen toegang was met je seizoenkaart en apart kaarten moesten worden gekocht. Zij worden nu ook door deze straf geraakt.

Plichten als supporter
Met de aanschaf van je seizoenkaart of een wedstrijdkaart ga je akkoord met: 

- De standaardvoorwaarden van de KNVB;
- De algemene voorwaarden Feyenoord seizoenkaart 2023-2024; en
- De gedragsregels van Feyenoord.
Dat Feyenoord de straf van de aanklager dient op te volgen staat niet in deze voorwaarden, maar volgt uit een aantal andere regels waar de club zich aan heeft gecommitteerd. 

Uit deze voorwaarden blijken wel twee andere belangrijke zaken: 

- Geen recht op toegang in het stadion: indien vanuit de KNVB een ‘restrictie’ wordt opgelegd dien je je daar als seizoenkaarthouder aan te houden en de aanwijzingen van Feyenoord op te volgen. Dit betekent dus dat je als seizoenkaarthouder voor de uitgesloten vakken niet het stadion in mag tijdens Feyenoord-Excelsior. Ook niet in een ander vak. Doe je dat wel, dan handel je in strijd met de algemene voorwaarden en kan Feyenoord daaraan een sanctie verbinden. 
Art. 1 van de algemene voorwaarden Feyenoord seizoenkaart 2023-2024.

- ​Geen recht op compensatie: als een sanctie vanuit de KNVB het gevolg heeft dat Feyenoord je geen toegang mag verschaffen tot het stadion, ontstaat geen recht op terugbetaling van gelden en evenmin op schadevergoeding, schadeloosstelling of enige vorm van compensatie. 

Art. 10 van de algemene voorwaarden Feyenoord seizoenkaart 2023-2024

Rechten als supporter
Betekent het bovenstaande dan dat je als supporter juridisch geen poot hebt om op te staan? Het eerlijke antwoord is: ja. Doordat je zelf akkoord gaat met de bovenstaande voorwaarden bij de aankoop van een seizoenkaart, mogen de KNVB en Feyenoord dit zo aanpakken. 

Wat doet FSV De Feijenoorder?
Wij als FSV De Feijenoorder zijn constant aan het hameren op dadergerichte aanpak. Wij zijn felle tegenstander van collectieve straffen. Wij zijn ook van mening dat in de huidige tijdgenoeg technologieën beschikbaar zijn om dit haalbaar te maken. Daarnaast zien we dat Feyenoord ook jaarlijks verschillende supporters stadionverboden persoonlijk oplegt, onder meer voor het afsteken van vuurwerk. 

De vraag die dit oproept bij ons is waarom de KNVB dan nog de noodzaak ziet om collectieve straffen op te leggen. Wij werken samen in het Supporters Collectief Nederland om collectieve straffen in de toekomst te voorkomen.

De vereniging zal het onderwerp "dadergerichte aanpak in plaats van collectief straffen" in haar overleggen met directie Feyenoord wederom gaan bespreken.

Delen

Reacties

Tja zolang er 1 groep de baas is in deze vakken is iedereen de lul.
Blijkbaar leren vele niet.
Begin is met een ander bedrijf te regelen voor het op zoek gaan naar vuurwerk, Hoe het huidige bedrijf werkt met die speurhond is echt beneden alle peil. Ik neem aan dat hier duizenden euro’s per wedstrijd voor word betaald…
Feyenoord is per jaar 4,5 miljoen euro kwijt is aan beveiliging.
Ze moeten uitzoeken hoe het vuurwerk binnen komt.
NEK had meer fakkels. Hoe zit dat?
Dit gaat niet eens over de finale tegen N.E.C.
Lees het artikel eerst eens zou ik zeggen.
Bedankt voor de verbetering. Straf komt nog? Voor beide zijden? Of krijgt de knvb nu op zijn flikker?
Het is sowieso absurdistisch, die straf. Jo Hul
Waarschijnlijk wel. Maar je weet het nooit met de KNVB, dus kan zomaar weer een verrassende beslissing zijn. Zowel positief als negatief.
Dit is geen straf voor de finale. Die komt nog.
@Ironmke: eh die wedstrijd was de verantwoording van de KNVB zelf. Dus die mogen zichzelf een schorsing opleggen
Mee eens. En daarnaast is het bizar dat je niet de daders kan aanpakken ipv een hele zijde.
Wat een vertoningen dat PSV op tv zeg, allemaal stom dronken wat een vertoning dit. Bij dat Feyenoord niet zo was bij het landskampioen schap. Ik zou me kapot schamen als ik PSV’er zou zijn!
Vergeet kindje Noa Lang niet, die weer praatjes heeft over het volgend seizoen en Feyenoord waarschuwt voor een pakslaag in de wedstrijd om de JC schaal..

Zal nooit volwassen worden dat ventje..
Nou eigenlijk ziet noa lang feyenoord als zeer grote club .Hij is zo met feyenoord bezig
Ze weten iig wel hoe ze een feestje netjes moeten houden. zonder de boel te slopen en te plunderen.
Dat ze niet zo dronken waren is niet zo gek he in de ochtend.
Deze straf is niet alleen voor de wedstrijd tegen Groningen. Het is het resultaat van een aantal eerder opgelegde voorwaardelijke straffen (ook uit de competitie) die omgezet zijn naar onvoorwaardelijke straffen vanwege wat er gebeurd is die halve finale. Het gaat dus om meerdere wedstrijden waarbij eerder dingen zijn voorgevallen. De wedstrijd tegen Groningen is enkel de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Dus om te stellen dat mensen die niet aanwezig waren bij dat bekerduel er niks aan kunnen doen is veel te kort door de bocht. Het gaat dus ook om competitiewedstrijden waar je met een SK wel gewoon naartoe kan.
@Alle sfeerverhogers met vuurwerk:

mijn reactie hieronder staat gelijk aan de waardering voor jullie acties.