oma-feyenoord-city

oma

Nieuws

College Rotterdam reageert op Feyenoord City-uitspraak

Dennis

Na de uitspraak van de Raad van State probeert de Gemeente Rotterdam door te schakelen op een alternatief voor Feyenoord City, zo brengt het Algemeen Dagblad. Nieuwe plannen voor het gebied worden voorbereid. Een nieuw stadion word daarin niet meegenomen.

Het college laat aan de gemeenteraad weten: “Een definitief einde van dit stadionproject lijkt op dit moment het meest waarschijnlijk”. Op het stadhuis wordt inmiddels volop uitgekeken naar een alternatieve invulling van de locatie dat was voorbestemd aan het nieuwe stadion. Diverse bureaus zijn gevraagd hier een opzet voor te maken. 

De Kuip

Dat het geloof in een nieuw stadion is verdwenen, betekent ook dat Feyenoord in de toekomst geen nieuw stadion zal kunnen bouwen in de omgeving van de Kuip. Voor nu zal worden bekeken hoe het huidige stadion gereed kan worden gemaakt om er voorlopig in te blijven spelen. Dat zal veel kosten, waarbij het onduidelijk is wie dat gaat betalen. Stadion Feijenoord heeft geen geld en Feyenoord ook niet. Of de gemeente of particuliere investeerders willen bijspringen is nog de vraag.

Grondexploitatie

Het afketsen van een nieuw stadion heeft ook gevolgen voor de grondexploitatie in het beoogde gebied. Vooruitlopend op de realisatie van het project waren reeds diverse stukken grond aangekocht en bedrijven uitgekocht die daar actief waren. Zonder de komst van een stadion en woningbouw betekent dat naar alle waarschijnlijkheid een lagere opbrengst die met de grond kan worden behaald. Wat de financiële strop gaat worden en wie die gaat betalen is nog niet duidelijk. “Wij willen op deze vragen geen overhaast antwoord geven zonder de bij de verschillende onderwerpen betrokken stakeholders hier goed over gesproken te hebben”, aldus het college.

Woningbouw

Eerder waren er geluiden dat de uitspraak van de Raad van State met grote verbazing op het stadhuis is ontvangen, hetgeen het college nu bevestigd. “Op basis van jurisprudentie hadden we deze uitspraak niet verwacht.” Dat Feyenoord City niet doorgaat betekent ook dat de bouw van duizenden woningen niet door gaat. Om de totale woonambitie te realiseren dient er eerst een nieuw bestemmingsplan te komen. 

Daar wil de gemeente zich met spoed voor inzetten, schrijft het college. “Voor ons komt de gebiedsontwikkeling op de eerste plaats. Vanuit dat perspectief is de vernietiging van het bestemmingsplan een grote tegenslag. De voortgang van de woningbouw en de kwaliteit van de gebiedsontwikkeling staan voorop bij de te maken keuzes.”

Delen

Reacties

Toch wel triest hoor. Iedereen weet dat de Kuip niet tot in de eeuwigheid kan blijven bestaan. Dan zijn er straks 2 opties: 1) een nieuw stadion ergens aan de rand van Rotterdam. Dan krijg je dus net als in 020 een stadion op een bedrijventerrein, ontdaan van al het gevoel van een stadion middenin een woonwijk. Je ziet wat het met de sfeer doet. Of 2) een nieuw stadion op de plek van de huidige Kuip, waarbij je dus een paar jaar ergens anders moet spelen. Maar ja, waar dan? Niet te doen.
Jammer van alle kortetermijn denkers.
De Kuip verbouwen is de enige juiste keuze.
Dat we dan ergens anders moeten spelen is niet waar, er zijn zat clubs die hun stadion verbouwen zonder andere speel locatie (bv Liverpool). En ookal is dit zo dan moeten we maar even door de pijn heen bijten.
Gelukkig is dat gratis wokkel, anders zou Feyenoord toch een flinke uitdaging hebben. En echte aanpassingen zijn ook niet nodig, welke club wil nou geld verdienen?!
"....van de locatie DIE was voorbestemd...."
Weet jij hoelaat de marktwaarde updates er zijn van de eredivisie?
Tip: Bouw eerst de rest maar vol dan kan Feyenoord over 10 jaar nog gewoon inhaken.
Kan je lezen?

"Dat het geloof in een nieuw stadion is verdwenen, betekent ook dat Feyenoord in de toekomst geen nieuw stadion zal kunnen bouwen in de omgeving van de Kuip."
Gelukkig nooit meer een nieuw stadion. Gewoon het geld van het veld verplaatsen naar het onderhoud van het stadion en wachten tot de bvo kan worden opgedoekt. Of staat er in dit artikel dat de betalende gasten nu ineens in de rij staan om de Kuip een upgrade te geven? Dan kan ik namelijk echt niet lezen.

Het red de Kuip plan zal ook nog lastig worden. Investeerders blijven wel weg uit deze slangenkuil, zeker als de roi minimaal is. Er was een plan (dat plan waarbij wel iedereen zicht had op het veld) waarbij er extra skyboxen aan het veld zouden komen. Hoe onwenselijk ook om het fanatieke publiek van de mooiste plekken weg te halen wordt het geld daar wel mee verdiend. Het Philips stadion heeft 10.000 stoelen minder maar zorgt voor veel meer inkomsten. Tevens is het aanbod voor de sky boxen en rode stoeltjes in de Kuip (dat saaie klapvee dat het geld binnen brengt) op dit moment veel lager dan bij andere eredivisie clubs, dat in de huidige situatie oplossen kost ook miljoenen. Wie wil daar nu nog voor opdraaien? Willen bedrijven investeren en verbonden worden aan een club die mogelijk Europees geschorst wordt omdat het uitpubliek weer een stadion gesloopt heeft?

Als je trouwens wat anders leest dan dit artikel zou je kunnen ontdekken dat het stadion nog losgekoppeld kan worden van de volledige gebiedsontwikkeling. Einde Feyenoord city maar niet het einde van een nieuw stadion. Zoals schuurspons hierboven aangeeft kan een deel gereserveerd worden. De voorwaarden daarvoor zullen eerst bekeken moeten worden, maar dat kan een stille manier zijn om de onrust wat te laten zakken en over een paar jaar de mogelijkheden opnieuw te bekijken.
Ben toch wel benieuwd wat er nu gaat gebeuren met de kuip, zou het ook nog een optie zijn zoals bij atletico bilbao dat ze het stadion een kwart slag draaien en zo een nieuw stadion bouwen op deze plaats?