frans-reichardt

Opinie

Column • Als de geschiedenis zich herhaalt, is dat voor Feyenoord zo gek nog niet

Van de redactie

AKFeyenoorder: 'Pffff, dit moet echt veel beter.'
Tomfeyenoord: 'Het was slordig, niet creatief genoeg en doorzichtig.' 
Zico82: 'Het middenveld functioneert ook nog niet.' 
RobinFR: 'De aankopen vallen tot op heden nog tegen. En de eigen jeugd en wat we al hadden doet het beter.' 
Sjaak85: 'Aankomende weken veel werk aan de winkel.'

Dit is een greep uit reacties van bezoekers aan deze Feyenoord-nieuwssite. Er zijn ook supporters die vertrouwen hebben in een goede afloop. Zoals Kevin-92: 'Ik weet dat zeiken op alles er een beetje bij hoort als Feyenoord supporter, maar het is allemaal wel erg negatief wat ik lees. Komt naar mijn idee vooral door een onterecht verwachtingspatroon (...) heb dus geduld (...). En focus ook op de positieve dingen: (...) wissels kunnen het verschil maken, oftewel brede selectie en dan komen er nog een aantal basisspelers bij! Niet zo paniekerig dus, dit gaat echt nog wel een mooi seizoen worden!!' Of DeKuip: 'Niet heel raar dat het niet loopt natuurlijk (...) dat duurt nog wel een paar weken. Heb ook Ajax gekeken, ook dat leek helemaal nergens op. Punten pakken draait het om de komende 6 à 7 wedstrijden, dan komen de automatismen vanzelf.' JJ schreef: 'Zwakke wedstrijd, maar ik heb alle vertrouwen dat Slot (met het inpassen van de nieuwe aankopen) hier een goed team van smeed.' Ynwa: 'Op naar volgende week, als dit elftal op elkaar ingespeeld is, krijgen we weer een leuk seizoen.' En tot slot Tandenstoker: 'Matige wedstrijd, maar nog niet alle spelers zijn aanwezig. Komt goed, hebben even tijd nodig.'

Dit schreven zij op 21 augustus 2022. Precies een jaar geleden dus, nadat Feyenoord in Waalwijk dankzij een benutte penalty moeizaam won van RKC. Een week eerder was Feyenoord in De Kuip tegen Heerenveen niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel. Er waren nog tien dagen te gaan tot het einde van de transferperiode. In de laatste twee weken van augustus tekenden Paixão, Hancko en Bullaude. In het seizoen dat volgde, schopte Feyenoord het tot de kwartfinale van de Europa League, de halve finale van de KNVB-beker en veroverden de Rotterdammers het landskampioenschap. Dat is nog maar drie maanden terug en het lijkt al een eeuwigheid geleden.
Het is alsof de geschiedenis zich herhaalt. Het is nog niet best wat Feyenoord in de eerste competitiewedstrijden laat zien. Vooral aanvallend niet. Ook nu zijn er verzachtende omstandigheden. Vorige week speelde je tweederde van de wedstrijd met een man minder na een ongelukkige rode kaart. Je bent met Kökçü, Szymanski en Idrissi automatismen, doelpunten en assists kwijtgeraakt. Er zijn nieuwe spelers gekomen.
Er zijn lichtpuntjes. De selectie is nog niet compleet en Feyenoord werkt nog aan versterkingen voor de basis. We hebben goede voetballers, die nu, alsof ze het met elkaar hebben afgesproken, gelijktijdig worstelen. Met de bal, met zichzelf en met elkaar. Maar je weet: ze kunnen beter en ze worden beter. We hebben talenten in huis. Zoals Leo Sauer, 17 jaar nog maar en nu al zo goed. Tegen Sparta viel hij in en hij wist tijdens zijn competitiedebuut met een vlammend schot te scoren. Feyenoord smijt niet met geld. De club lijkt hiermee te hebben geleerd van het opportunisme uit het verleden. Arne Slot is nog aan het puzzelen en hij heeft bewezen uiteindelijk steeds weer tot een goed voetballend elftal en tot resultaten te komen. We hebben De Kuip en het legioen, twee wapens waarvan onze concurrenten enkel kunnen dromen.
Of dit bij elkaar opgeteld genoeg is om kampioen te worden, weet niemand. Houvast geeft het wel. Als het inderdaad zo is dat de geschiedenis zich herhaalt, is dat voor Feyenoord zo gek nog niet.


Frans

Delen

Reacties

Alleen heeft op geen enkel moment sinds de homo sapiens zijn/haar intrede deed op deze aardkloot de geschiedenis zich herhaalt. Elk betoog dat daar rekening mee houdt, is gebaseerd op een volstrekte overschatting van een paar ogenschijnlijke overeenkomsten en op het negeren van een veel groter aantal verschillen. Waarmee de paradoxale werkelijkheid ontstaat dat de enige geschiedenis die zich herhaalt die is van de onjuiste betogen over de geschiedenis die zich (misschien wel) herhaalt. Kortom, de geschiedenis herhaalt zich nooit, maar de mensheid heeft de neiging om steeds het zelfde soort stomme fouten te maken, waardoor het lijkt alsof de geschiedenis zich herhaalt.
Wederom goed verwoord. Kan erg genieten van deze relativering en nuchtere kijk op de situatie.
Ik kan nu beter relativeren op 41e leeftijd dan toen ik 21 jaar was.. voorlopig niet verloren en zondag een mooie overwinning op Almere City in de Kuip waar we verder op kunnen borduren.

Persoonlijk kijk ik uit naar wat mooie away days in de Champions League. Vorig seizoen als Silvercardhouder kwam ik er niet tussen. En we mochten niet naar Rome 2x (Lazio Roma en AS Roma) dat was als Silvercarhouder makkelijk gelukt.
Heerlijk artikel. Geen paniek, we bouwen rustig verder. En steunen de spelers die de coach opstelt door dik en dun!!!!!!
Weer mooi geschreven. Ik lees de reacties op dit moment bijna niet meer. Ik heb al diverse groepen verlaten. Zo negatief zijn al weer vele “supporters”. Ik zie ze het maasgebouw al weer bestormen.
Ik hoop snel op rust in de tent na vorig jaar verdienen Arne en Dennis een beetje meer respect.
Het is natuurlijk ook belangrijk dat we een beetje pijn lijden niet vergeten. Ik zie het wel allemaal wel goed komen.
Deze column is weer een schot in de roos. Mooi opgebouwd: men denkt dat alle ellende over nu gaat en zal instemmend knikken. Dan blijkt het plots over precies een jaar geleden te gaan… Inderdaad, de geschiedenis herhaalt zich misschien wel…
Frans, dank hiervoor. 2e lichtpunt deze dag en hoop dat alle gejank en gejammer eens een keer ophoud en dat de kwelgeesten genoeg voldoening vinden in hun eigen sadomaso darkroom. Nee, het is niet allemaal zonneschijn, en ja het moet allemaal beter. Als je eigen ventje staat te ballen in de f-jes, sta je hem dan ook langs de zijlijn of na de wedstrijd af te branden als het minder gaat? Kom op gasten, stop alle negativiteit, cynisme, sarcasme, eens weg tm 31/8 en laat de mensen die er echt verstand van hebben hun werk doen.
De start is wel eens erger geweest zoals in het laatste seizoen van Ronald Koeman in 2013/14.

PEC Zwolle uit 2-1 verloren
FC Twente thuis 1-4 verloren met twee rode kaarten en twee strafschoppen tegen
Ajax uit 2-1 verloren

Daarna ging het draaien. Eind februari gaven we een 0-2-voorsprong uit handen in Enschede door een dubieuze treffer tegen in de extra tijd die met een VAR erbij waarschijnlijk was afgekeurd. Het kostte ons het kampioenschap. Ondanks die beroerde start eindigden we boven FC Twente en PSV op de tweede plaats.

Nu hebben we een team dat ondanks tegenslag ongelofelijk moeilijk te verslaan is. Vorig seizoen keken we tot speelronde 14 tegen een achterstand aan. Misschien duurt het dit seizoen wat langer. Wij zijn al vroeg de jager geworden op onze prooien AZ en PSV (en FC Twente).
En zo is het. Heb vertrouwen in het team en de staf en we komen er wel.
Ben ook positief. Er zijn al veel goede spelers gehaald en er komen er nog meer.

Maar toch m, zo’n rode kaart tergen Fortuna en een pingel trgen RKC is toch een beetje het verschil tussen de pech van nummer 2 en het geluk van de kampioen.

Maar gied, vorig jaar zat het soms ook tegen (Nec, PSV, Twente Uit.)

Hopelijk zit het dit jaar ook vask weer flink mee.
Sowieso fijn als we een beetje objectief kunnen blijven en niet pertinent in paniek zijn..
Beetje geduld is wel op z’n plaats denk ik? We hebben nog tot eind van de maand 🙏