Hasko van Dalen

Columns

Column • Bekerfinale

Van de redactie

De finale om de TOTO KNVB Beker was een heuse happening dankzij geweldige sfeeracties van de beide supportersgroepen. Helaas werd de wedstrijd ook ontsierd door rook en brand. Bovendien was het voetbal van onze kant niet best. Maar we wonnen wel met 1-0.

Dat de finale in De Kuip plaatsvond leidde tot afgunst bij supporters van de clubs uit Amsterdam en Eindhoven, die al eerder waren uitgeschakeld. Arno Vermeulen van NOS Studio Sport bepleitte zelfs dat de finale voortaan op neutraal terrein gespeeld moest worden. Terecht merkte Pierre van Hooijdonk op dat dit een achterhaalde discussie is. Jarenlang werd de bekerfinale in wisselende stadions gespeeld. Al die tijd was het een gebeuren zonder enige beleving. Pas toen De Kuip als definitieve locatie voor de eindstrijd werd aangewezen begon het te leven. Nu is De Kuip halen voor elke ploeg die aan de TOTO KNVB beker meedoet het ultieme doel. Ik vergelijk het wel eens met de korfbalfinale. Die werd tot 2015 gespeeld in Ahoy. Een ware happening waar alle ploegen reikhalzend naar uitkeken. Tot een paar malloten besloten die eindstrijd te verplaatsen naar het Ziggo Dome. Opeens leefde het niet meer. Daarom besloot de korfbal bond na vier jaar terug te keren naar Ahoy. Sindsdien is die finale weer het walhalla, omgeven door bergen publiciteit.

Bovendien hebben we geen nationaal of neutraal stadion. Hooguit zou vanaf volgende de Gelredome als zodanig dienst kunnen doen, nu Vitesse is afgedaald naar de KKD. Maar dan lever je heel veel bezoekerscapaciteit in. De Kuip is veel gunstiger. Daar komt bij dat Feyenoord -helaas- lang niet altijd de eindstrijd haalt. Absurd om dan voor die keer dat ze het wel halen opeens een andere speelplek te zoeken. Los daarvan zijn de argumenten van Arno Vermeulen weinig valide. Hoewel Feyenoord de thuisspelende ploeg was in de bekerfinale, was het geen normale thuiswedstrijd. De eindstrijd werd georganiseerd door de KNVB en die gunde Feyenoord slechts een derde van alle beschikbare kaarten. Wat restte na plaatsbewijzen voor personeel, spelers, zakelijke relaties en de Sportclub waren 13.000 kaarten voor de 33.000 seizoenkaarthouders. Aan de andere kant van het stadion zaten minstens zoveel NEC supporters. Volgens sommige media maakten die zelfs meer lawaai dan het overbleven deel van het Feyenoordlegioen. Aan het spel op het veld was het ook niet te merken. NEC was in de eerste helft gewoon beter. 

Toch is er een gerede kans dat er in de toekomst geen bekerfinales meer in De Kuip gespeeld worden. Dat ligt niet aan het vuurwerk dat werd afgestoken en de brand die daardoor ontstond. Het is inderdaad zorgwekkend dat de supporters er telkens weer in slagen om massaal vuurwerk naar binnen te smokkelen. Fakkels die een verstikkende rook verspreiden. Zo verpesten ze het voor zichzelf. Ze haalden hun eigen team er ook nog eens mee uit het ritme, klaagde trainer Arne Slot. In andere stadions gebeurt het ook, dus daarom hoef je niet uit te wijken. 

Nee, het grootste gevaar komt van de Gemeente Rotterdam. Die wil overal rondom het stadion huizen bouwen. Er circuleren schetsen waarop zelfs op de parkeerplaatsen naast De Kuip en de velden van Varkenoord woningen staan ingetekend. Om de overlast voor die nieuwe bewoners te beperken wordt de stadiondirectie gepaaid met een zak geld in ruil voor de belofte geen popconcerten meer te organiseren. Dat die stadiondirectie daar in trapt, is onbegrijpelijk. Met zoveel huizen in de nabijheid zullen ook de voetbalwedstrijden geluidsoverlast, ergernis rond dronken supporters en parkeerproblemen veroorzaken. De roep om de bezoekerscapaciteit te verkleinen zal luid worden. Het wordt de doodsteek voor het stadion en feitelijk wordt Feyenoord zo de stad uitgedreven. Het is nauwelijks voor te stellen dat weldenkende mensen tot zo’n pervers plan kunnen komen. Maar bij de Gemeente overheerst de rancune over het mislukken van het prestige project Feyenoord City. Sindsdien wordt er alles aan gedaan om voetbalclub Feyenoord dwars te zitten. 

Delen

Reacties

Zelfs Aboutaleb geeft toe dat Rotterdams DNA de Maas, de Haven en Feyenoord is.
De club is onlosmakelijk verbonden met de stad en zijn inwoners. De Kuip is het hart van de stad.

Als Gemeente begrijp je er dus helemaal niets van als je bewust een stadion laat verloederen met als doel de club de stad uit te drijven en zo kapot te maken. Dat gaat zorgen voor wat problemen. De supporters zullen dit op zijn zachts gezegd niet zomaar accepteren.

In Rotterdam kan toch alles, mooie grote Moskeeën, Markthal, straks een nieuwe brug, maar een mooie verbouwde Kuip zit er niet in? Schei toch uit, dat stadion moet prioriteit hebben, uitstraling voor de stad. Verbouw de Kuip gewoon met gemeente geld en biedt Feyenoord de mogelijkheid om op termijn eigenaar van het stadion te worden. Biedt de stad Rotterdam een stadion waar grote artiesten kunnen optreden, oranje kan spelen, Europese finales worden gespeeld.
Wat ik mis in deze discussie (en ook in deze column) is het zelfkritische vermogen bij de club. Het is al sinds begin deze eeuw bekend dat de gemeente woningen in dit gebied wilde bouwen. De druk op de woningmarkt is alleen maar toegenomen en er was nou eenmaal veel ruimte rondom de Kuip. Kijk alleen al naar alle heiskranen op de Laan op Zuid en je weet dat de markt daar is om meer woningen te bouwen. Dan kan Feyenoord wel naar het stadion en de gemeente blijven wijzen als boosdoener, maar je hebt zelf ook gewoon een rol in het geheel. Wat verwacht Feyenoord dan? Dat de gemeente nog 20 jaar wacht omdat de club al jaren zo verdeeld is wat ze met het stadion willen? Wat denk je zelf?
Wat je verwacht? Dat de gemeente meedenkt met de club, zoals de gemeente Eindhoven met PSV doet, ipv ze altijd dwars te zitten.Dit plan is gewoon wraak voor het afketsen van Feyenoord City
Maar wat is dan precies meedenken? Dat er gemeentelijk geld naar de club en stadion gaat? Dat mag helemaal niet want dat is ongeoorloofde staatssteun volgens Europese regels. Er is vanuit de club helemaal geen langere termijn visie op huisvesting. Je bent zelf huurder van een stadion en Feyenoord heeft een eigen vermogen van 6 miljoen, wat noppes is. daarnaast staat de Kuip op erfpachtgrond van de gemeente. Dan heb je te dealen met de stad als club. Komt allemaal wat arrogant over als je de gemeente gaat zitten afvallen omdat ze vanuit maatschappelijk oogpunt iets heel logisch doen in tijden van woningbouwtekort en een gebrek aan geschikte bouwlocaties.
Leg mij eens uit waarom PSV steeds medewerking krijgt van de gemeente Eindhoven en Feyenoord alleen dwars gezeten wordt. Leuke woorden van Aboutaleb bij een huldiging,maar daden,ho maar. En het bouwen van woningen is een leuk argument,hoor, maar door het hele land bouwen ze alleen vrijstaande huizen en vakantie woningen om projectontwikkelaars rijk te maken
Maar wat is dan precies meewerken vanuit de gemeente in jouw ogen als Feyenoord zelf niet weet wat het wil? Verschil met PSV is dat a) de club eigenaar is van het stadion en b) dat er veel eensgezindheid is over wat de club qua huisvesting wil. Kom ik terug op mijn initiele punt: ik mis die visie volledig wat onze club wil qua huisvesting.
Er valt uiteindelijk ook binnen de Europese regels nog voldoende te financieren, getuige de vele keren dat de grond onder een stadion verkocht en na een paar jaar weer teruggegeven werd aan een club. Maar het belangrijkste punt is inderdaad dat er een visie komt op de toekomst. Die visie zal niet van het stadion komen dus blijft de club over. Wat mij onduidelijk is: "Is het gebruik voor concerten de reden dat Feyenoord boos is, of wat me logischer lijkt dat er zo "strak" om de Kuip heen gebouwd gaat worden dat het wel tot problemen moet leiden?"
Het PSV stadion is vlak in het centrum, er zouden daar hele mooie appartementen kunnen worden gebouwd, maar Eindhoven en PSV kiezen voor upgrade van het stadion en dat het op die plek blijft. Dat is dus wel een verschil met Rotterdam...
Precies, Het Phillips Stadion ligt perfect voor woningbouw, niemand die daar echter ook maar over nadenkt