frans-reichardt

Columns

Column • Bij Feyenoord weten ze dat je ook té groot kunt denken

Niels

Het verlaten bouwterrein biedt een sinistere aanblik. Alsof je kijkt naar het decor voor een science fiction film. Op deze plek begon in 2007 de bouw van ‘Nou Mestalla’ (‘Nieuw Mestalla’), de nieuwe thuishaven van Valencia Club de Fútbol. Het stadion moet €300 miljoen gaan kosten, maar als de bouw eenmaal is begonnen, wordt dat snel meer. In 2009 is het geld op en wordt de bouw stilgelegd. Aan de Carrer del Doctor Nicasio Benlloch kijken bewoners nu al vijftien jaar uit op een betonnen geraamte.

Het ging zo goed met Valencia. In 2000 en 2001 staat de club in de finale van de Champions League, in 2002 wordt de club kampioen van Spanje, in 2004 opnieuw en dat jaar wint het ook de Europa League. De club gaat groot denken. Te groot. De bouw van een nieuw stadion eindigt in een fiasco en het luidt een periode in van sportieve malaise.

In 2014 vestigen de supporters hun hoop op de nieuwe eigenaar Peter Lim, een steenrijke zakenman uit Singapore. In hem zien zij de reddende engel. Als Valencia onder Lim in zes seizoenen meer dan €300 miljoen verlies lijdt, is hij de verpersoonlijking van de duivel. In plaats van te investeren, trekt hij de club leeg, met alle gevolgen van dien. In de afgelopen tien seizoenen eindigt Valencia zelden boven de middenmoot. Afgelopen seizoen ontsnapt de club zelfs ternauwernood aan degradatie.

Vandaag de dag wemelt het in Valencia van de vlaggen, aanplakbiljetten en stickers met anti-Lim teksten als ‘Lim Go Home’ en ‘Lim Out’. Lim lijkt zich verheven te voelen boven de club en de supporters. Op Instagram schrijft hij: “Here again. Some Valencia CF fans are scolding and cursing at my family and I. Don’t they get it? The club is ours and we can do anything we want with it and no one can say anything.” Daar maakt hij geen vrienden mee.

Gelukkig is Feyenoord zo'n scenario bespaard gebleven. Op 21 april 2022 trekt Dennis te Kloese namens Feyenoord de stekker uit het stadionplan van Feyenoord City. “Het is niet haalbaar", zegt hij, "en we moeten verder”. Feyenoord gaat zich richten "op een verblijf in De Kuip en op de club zelf". Feyenoord komt net op tijd tot het inzicht dat je ook té groot kunt denken.

Nadat Feyenoord een streep heeft gezet door het stadionplan richt de club zich op. Financieel, met de verkoop van goed gescoute en goed opgeleide spelers. Sportief, door kampioen te worden, Champions League voetbal te spelen en nu de finale van de KNVB Beker te bereiken.

Feyenoord is zo goed als zeker van kwalificatie voor de groepsfase van de lucratieve Champions League. Komende zondag, op 21 april 2024, precies twee jaar na het historische besluit te stoppen met een onhaalbaar stadionplan, kan Feyenoord in De Kuip voor de veertiende keer de KNVB Beker winnen. Als dat lukt, kan elke Feyenoorder het glas heffen op het winnen van de dennenappel en op het gezond verstand van reddende engel Dennis te Kloese.

Frans

Delen

Reacties

Verbouwen van het stadion gaat dat minder kosten dan de renovatie van het Binnenhof?
Ongetwijfeld. Maar je vindt hopelijk toch niet echt dat de overheid geld moet steken in het renoveren van stadions van diverse clubs? 🤔
Er bestaat niet zoiets als een verbouwing/renovatie van De Kuip. Dat zal uitdraaien op nieuwbouw op de bestaande locatie. Iets wat ook nadelen heeft uit recentere onderzoeken.

Ik ben het wel eens dat een nieuw stadion een te groot risico was aangezien er geen financiële reserves waren/zijn. Als Feyenoord spelers dik blijft verkopen zodat het eigen vermogen toeneemt dan kan er opnieuw gekeken worden naar de mogelijkheden.
De strekking van de column is prima maar Te Kloese zal niet persoonlijk de stekker uit het idd megalomane Feyenoord City-plan getrokken hebben. Dat zal de RvC gedaan hebben, maar omdat die véél te lang achter het plan was blijven staan lieten ze om hun gezichtsverlies binnenskamers te houden, Te Kloese de boodschap brengen. Bijkomend voordeel: de Algemeen Directeur kreeg meteen een hoop goodwill bij de achterban. Maar gezien de financiële nadelen die het vasthouden aan Feyenoord City voor stadion en club opleverde, was het ook zodat de echt verantwoordelijken weg kwamen met hun opzichtige falen.
Een nieuw of verbouwd stadion zal op termijn toch echt moeten. Ontkom je niet aan.
En persoonlijk heb ik een lichte voorkeur voor verbouwing van onze tempel.

Te groot denken is overigens niets mis mee. Het moet financieel niet volledig onverantwoord zijn maar een beetje risico moet je wel durven nemen, anders kom je nergens als onderneming.
DTK is wel een verademing voor wat betreft duidelijkheid en visie.

Als het bestuurlijk goed klopt (Trainer, staf, TD, AD, HJO, trainers) vertaald zich dat door naar het succes op het veld. De jeugd is de levensader, dat in combinatie met een goede scouting is heel bepalend. Als dat allemaal goed is dan volgt ook commercieel succes.

Komende zomer vind ik wel spannend. Een aantal sterkhouders als Geertruida, Hancko, Wellenreuther, Wieffer, Timber, Gimenez, Hartman (blessure), kan je kwijt raken. Het niveau ligt stukken hoger nu, lukt het wederom om de juiste spelers aan te trekken, dan ziet de toekomst er toch geweldig uit!
@1908 off-topic is het al bekend wanneer wij onze seizoenkaarten kunnen verlengen?
Dat je te groot kunt denken, helemaal mee eens. Maar als je geen risico's neemt, dan kom je ook niet verder. Zoals Albert Einstein ooit zei: Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Het getuigd van visie én moed om over je grenzen heen te stappen. Er is niets mis met groter denken dan wat je nu hebt, want dát is een teken van ambitie. En kom op, we zijn toch niet meer tevreden met spelen in de top 3? We moeten toch altijd gaan voor het kampioenschap? We moeten toch altijd overwinteren (nou ja, meer dan 8 wedstrijden spelen) in de CL? Daar past, op termijn, toch echt wel een moderne voetbaltempel bij. En nee, ambitie =/= megalomaan. Je kunt ook verantwoorde risico's nemen. Feit is dat we op termijn of honderden miljoenen moeten uitgeven aan óf een enorm renovatieproject óf een nieuw stadion, als we mee willen blijven doen en ambitie willen blijven houden.
Het nieuwe stadion was onverantwoord. Gelukkig zitten er nu mensen met gezond verstand. De Kuip lekker renoveren. Als ze daar destijds mee begonnen waren was het nu klaar.
Ik zal te Kloese niet tot Messias verheffen maar hij is op zeker een ceo met visie. Op zeker dat hij eerst de club super gezond maakt, därna het stadion in eigen handen wil krijgen en er een grondige renovatie zal plaatsvinden. Overtuigd dat dat zijn legacy gaat worden.
ps dat standbeeld voor hem kopen de supporters dan wel.
Ah een stukkie geschreven door de kleindenkende kabouter die op lagere termijn er geen probleem mee heeft dat onze club jarenlang tientallen miljoenen plaat liggen zolang hij. mara in die oude tyfuszooi kan blijven zitten.
Wacht maar tot we weer een jaar geen CL halen en dan blijkt dat onze 2 concurrenten toch weer mijlenver financieel voor liggen op ons.
Juist het sportieve succes verbloemd nu de structurele achterstand van Feyenoord op dat gebied.
Ja Valencia is een beroerd voorbeeld, maar dat komt dus vooral door de Lim. Je had ook Tottenham als voorbeeld kunnen nemen. Die hebben nu de grootste opbrengst van de PL uit hun stadion en zijn een vaste waarde aan de Engelse top geworden.
Bovendien hadden we nu nog meer inkomsten kunnen genereren als we een moderner stadion hadden.
Modern stadion zekers ..... Feyenoord City absoluut niet. Je had niets meer in eigen handen bij dat verhaal.
Klopt. Feyenoord City was te duur maar een nieuw stadion is voor de lange termijn wel noodzakelijk
Het is vooral zonde dat er niet eerder stappen zijn doorgezet voor de bouw van een nieuw stadion. Als je nu in een nieuw stadion had kunnen voetballen had je nog veel grotere stappen kunnen zetten. Iedereen ziet toch wel dat onze faciliteiten en mogelijkheden achterblijven bij Ajax en PSV?