Columns
Column • Daar kan ik BOOS om worden
‘Wat een klootzakken!’, schreeuwde ik. Het was midden in de nacht. Ik luisterde in een hotel in Australië onder de lakens naar het verslag van de wedstrijd Feyenoord - RB Salzburg op Radio Rijnmond. Een communicatiestoornis tussen Wellenreuther en Paixão leidde de 0-1 in. Daar kan ik boos om worden.
Normaal gesproken zorg ik er bij het plannen van mijn reizen voor dat ik geen wedstrijd van Feyenoord hoef te missen. Dit keer ging dat helaas niet. Gelukkig kon ik wel aan het andere eind van de wereld de verrichtingen van mijn cluppie volgen. Goed voor mijn nachtrust was het niet. Vier dagen later ging ik weer op een onmogelijk uur uit mijn dak. ‘Wat een gepruts!’ gilde ik. Zojuist had Gernot Trauner door dom balverlies de gelijkmaker veroorzaakt in de wedstrijd Almere - Feyenoord. Daar kan ik boos om worden
Ik was precies op tijd terug in ons land om Feyenoord in Manchester het mirakel van de 3-3 te zien volbrengen. Een uitgebreide nabeschouwing van die historische prestatie werd mij niet gegund. Die kan je kennelijk alleen zien als je de sponsor van Ajax wat geld toestopt. Nu kapte Ziggo de uitzending via hun app direct af na een summiere nabespreking. Daar kan ik boos om worden
Mijn jetlag was net over toen de publiciteit losbarstte rond het programma BOOS van Tim Hofman. Het werd aangekondigd met mysterieuze teksten die spectaculaire onthullingen voorspelden. Dus ging ik er donderdag eens goed voor zitten. De kern van de uitzending bleek te draaien om de rellen rond Feyenoord City en de bedreigingen aan het adres van Paul van Dorst, oprichter van de Roze Kameraden. Er werden dus vooral oude koeien uit de sloot gehaald. Daar kan ik boos om worden.
Iedere voetbalclub heeft een harde kern met hooligans die een bedenkelijke reputatie hebben. Die oefenen vaak grote druk uit op het bestuur van hun club. Ook op de technische staf en spelers. Bedreigingen worden daarbij niet geschuwd. NRC-journalist Bram Endedijk zei dat het bij Feyenoord wat verder gaat dan de gemiddelde ongeregeldheden. Hij weet kennelijk niet dat er clubs zijn waar het veel erger is. Waar wetsovertreders in het bestuur zitten. Waar criminelen op de spelerslijst stonden. Daar kan ik boos om worden.
Tim Hofman vindt het onbegrijpelijk dat Feyenoord met notoire raddraaiers praat. Kennelijk heeft hij nog nooit gehoord van het gezegde ‘If you can’t beat them, join them’. Daarom moet elke voetbalclub een Supporters Liaison Officer (SLO) in dienst hebben. Want juist die jongens van de harde kern hebben hart voor hun club. Die moet je niet als oud vuil behandelen, zoals Eric Gudde een tijdje heeft gedaan. Juist dankzij de betere contacten en het goede beleid is het de laatste tijd veel rustiger rond de club. Dat Tim en Paul daar geen oog voor hebben kan ik boos om worden.
In ieder geval is Paul van Dorst erin geslaagd onze club opnieuw negatief in het nieuws te brengen. Met als bedenkelijk dieptepunt de valse insinuaties richting John de Wolf en Justin Bijlow. Daar kan ik boos om worden.
Het blijft de vraag of er zulke grote problemen waren dat dit de oprichting van de Roze Kameraden rechtvaardigde of dat juist de oprichting van die club voor de problemen heeft gezorgd. Zijn rol in het onhaalbare project Feyenoord City was ook bedenkelijk. Wat niet wegneemt dat de bedreigingen aan zijn adres verwerpelijk zijn. Ook om dat soort excessen kan ik boos worden.
Als u nu denkt dat ik voortdurend alleen maar boos word, heeft u het mis. Ik heb genoten van mijn vakantie in Australië en het mirakel in Manchester. Ging opgewekt door het leven. Maar van het gelijkspel van zaterdag kan ik ook weer boos worden. Dus moest ik via deze column even mijn hart luchten. Daar wordt u hopelijk niet boos om.
Reacties
Had de moeite genomen toen je in Australië was om een Aussie Rules match te bezoeken. Daar zitten rivaliserende supporters met de kinderen naast elkaar op de tribune elkaar vliegen af te vangen. En meer niet. En zo zou het moeten zijn.
Ik moet gelijk aan mijn avatar denken?
Baantje misschien iets voor u?
Schei toch is uit met die beeldvorming dat negatieve.
Trots zojn op Feyenoord en iedereen die daar daar bij hoort.
Er zijn al jaren geen geen tellen geweest zoals in de jaren 70 en 80
Dus al dat geklaag en gezijk van die geraniumridders ben ik wel een keer klaar mee.
Verder geen nieuws.
Generatiekloof.
Dat mag en moeten we nooit goedpraten.
Feyenoord organiseert een supporters toernooi. Radicals stonden al bovenaan de lijst. Vreemd ook. Normale supporters schrijven zich ook in omdat ook zij de droom hebben om te voetballen in De Kuip.
Vervolgens trap je een medesupporter neer omdat er een doelpunt wordt gescoord. Dan krijg je terecht rood en molesteer je de scheids eens even flink (ook een Feyenoorder). Dan spoor je niet en hoor je opgepakt te worden.
Vervolgens wil Feyenoord dit bewust buiten justitie om regelen en verzoekt hier dringend toe. In ieder normaal bedrijf is dat reden tot ontslag en aangifte.
Het is een grof schandaal
Als de harde kern niet zo'n probleem had gemaakt van die oprichting en er geen aandacht aan had besteed, dan was deze hele BOOS-uitzending er niet geweest. Het is voor mij niet te begrijpen dat ze de Roze Kameraden niet accepteren maar het wel prima vinden om aparte groepjes als de RJK en FIIIR te hebben.
"Juist dankzij de betere contacten en het goede beleid is het de laatste tijd veel rustiger rond de club"
Wat vooral heeft geholpen is dat onder druk van intimidatie en bedreigingen Feyenoord City heeft stopgezet en dat we dankzij de goede prestaties van Slot weinig reden voor klagen hadden. Ondanks dat kan je het niet echt rustig noemen als twee harde kern supporters besluiten deze zomer op een vriendschappelijk toernooi besluiten een scheidsrechter (die mede-fan) is te mishandelen en dat buiten justitie om willen regelen.
Als het zo’n groot probleem is volgens jou, welke incidenten zijn er dan geweest met RJK/FIIIR afgelopen seizoen? Of moet je net als Boos ook helemaal terug naar 2021 en 2022 om zaken te bespreken waar vrijwel iedereen al is veroordeeld en velen hun straf zelfs al hebben uitgezeten (!)?
Het zijn minder erge dingen dan in het verleden zijn gebeurd, maar die zaken waren ook totaal van de pot gerukt. En wat ik ook schrijf, het is nu veel rustiger omdat mensen mede door bedreigingen en intimidaties hun zin hebben gekregen en daar stoor ik mij vooral aan.
Ga je nou het staan op trappen of boetes voor vuurwerk ook al gebruiken om aan te tonen dat het “niet rustig is”. Vergelijk je nou een boete voor het staan op trappen met de spandoeken in Tirana of bijvoorbeeld de gebeurtenissen in Nancy of Graz? Die laatste twee zijn namelijk voorbeelden van incidenten waarbij je inderdaad kunt spreken van een ‘onrust’, maar bij het staan op trappen toch niet?
Verder zijn FIIIR en RJK niet verantwoordelijk voor het afsteken van vuurwerk. Mocht je dat niet weten, dan zou ik ook maar even onderzoek doen naar de verschillende groeperingen binnen Feyenoord.
Als laatste is het niet rustiger door bedreigingen, maar omdat er eindelijk mét in plaats van tégen supporters wordt gepraat. Hierdoor worden er afspraken gemaakt en wordt de rust bewaard, wat ervoor zorgt dat er geen excessen meer zijn zoals de Maasgebouwrellen. Tóen was het onrustig, nu niet. Afgaande op je verhaal heb je die tijd niet meegemaakt. Niet erg, maar als je geen vergelijkingsmateriaal hebt dan lijken 4 incidenten in 4 jaar inderdaad heel veel.
Mijn punt is dat je nog steeds niet helemaal kan zeggen dat het rustig is. Voor zover ik kan nagaan krijgt een club als PSV nauwelijks boeten voor op de trappen staan maar Feyenoord dus wel. En ja, als je vergelijkt met wat er eerder gebeurde (zoals de rellen hij het Maasgebouw of Hoek van Holland, dat ken ik allemaal ook) dan valt het zeker mee. Ik vind het alleen niet helemaal kies dat je zegt dat het nu wel oké is omdat het vroeger veel erger was.
Overigens beticht ik RJK of FIIIR niet van vuurwerk afsteken. Het ging mij er om dat zij ook aparte clubjes zijn binnen Feyenoord.
Ik denk trouwens dat wij het er over eens zijn dat Feyenoord meer met de supporters praat. Alleen verschillen we van mening hoe streng ze daarin moeten zijn :).