Columns
Column • Dat ene reclamebord mag eeuwig in De Kuip blijven hangen
Sinds half mei hadden de meeuwen in De Kuip het rijk alleen. Nu moeten zij het stadion weer delen met duizenden supporters. "Hey! Hoessut? "Ja best. Mejjou?" Het is een mooi ritueel, Feyenoord-supporters die elkaar na een paar maanden terugzien bij een oefenwedstrijd. Ze begroeten elkaar nog hartelijker dan anders.
Het regent en toch zie ik om mij heen enkel lachende gezichten. Het is zaterdagmiddag, kwart over twaalf. Straks oefent Feyenoord tegen KRC Genk. Op Vak Z kun je het gras ruiken. It's coming home.
Ron is er ook. Met Kelvin, zijn zoon, twintig al. Ik herinner me nog dat we met een groep bij Ron en Miran op kraamvisite gingen. Als er al zoiets bestaat als een Feyenoord-familie, dan zit die niet in het Maasgebouw, maar op de tribunes. Het legioen is weer thuis.
De reclameborden op de tweede ring zijn vervangen. In plaats van een mix van reclameboodschappen in verschillende kleuren hangt daar nu een doorlopend rood lint met witte teksten en logo's. Optisch knapt De Kuip ervan op.
Wacht 's even. Links boven Vak S ontbreekt iets: 'J.P. van Eesteren bouwde dit stadion in 1937'. De woorden staan bij veel supporters op het netvlies gebrand. Het is geen reclamebord zoals 'Drink Louter Kabouter' of 'Met ESSO bent u beter uit', het is veel meer dan dat. Het is een herinnering aan een historische gebeurtenis. Een eerbetoon aan de bouw van de moeder aller stadions.
De betekenis van Van Eesteren voor De Kuip is groot. Van Eesteren realiseerde in recordtempo een stadion dat uniek is in zijn soort. 'Het stadion stond er voordat Rotterdam er goed en wel erg in had. Dat was voor een belangrijk deel de verdienste van een voor die tijd unieke coördinatie - die in de New Yorkse wolkenkrabberbouw op Manhatten overigens al tientallen jaren praktijk was - tussen het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt en het aannemingbedrijf Van Eesteren', schrijft Harry van Wijnen in zijn boek 'De Kuip - De geschiedenis van het Stadion Feyenoord'.
De naam 'Van Eesteren' mag in Rotterdam en zeker in De Kuip voor altijd worden geëerd. 'Vizier op de toekomst, respect voor het verleden', zoals Feyenoord het zelf graag zegt. Feyenoord zal er geen wedstrijd door winnen of verliezen, maar dat ene reclamebord mag voor eeuwig in De Kuip blijven hangen.
Na de 3-1 overwinning van Feyenoord op KRC Genk vliegt het legioen huiswaarts. De meeuwen nemen weer bezit van De Kuip.
Frans
Reacties