Hasko van Dalen

Columns

Column • Ergernissen

Van de redactie

Sinds kort erger ik me kapot aan Studio Sport Eredivisie op zondagavond. De NOS is hard bezig dit iconische programma kapot te maken. Ook een betoog van gemeenteraadslid Serkan Soytekin van DENK wekte ergernis bij mij op. 

Het was altijd zo handig: zondagavond zeven uur met bord op schoot in een uurtje achter elkaar alle samenvattingen van die dag gespeelde wedstrijden en op het eind de goals van eerder dat weekend, de stand op de ranglijst en de topscorers. Helaas is het niet meer zo. Begin september vorig jaar werd Gert-Jaap Hoekman aangesteld als nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport. Hij moest een oplossing vinden voor het wegvallen van boegbeeld Tom Egberts. In plaats van gewoon een nieuw gezicht te selecteren die het programma kan dragen heeft hij er een puinhoop van gemaakt. 

Opeens krijgen we na de samenvatting van een wedstrijd niet alleen meer een reactie van spelers of trainers, maar ook een analyse. Geen kijker die daarop zit te wachten. Als dat door een oud-voetballer zou worden gedaan was de kritiek niet van de lucht geweest. Maar in de woke cultuur die Hilversum overheerst moest het zo nodig een vrouw zijn. Nu is de kritiek onder voetbalsupporters meedogenloos. Die arme Leonne Stentler is het slachtoffer. Niet omdat ze geen verstand van voetbal zou hebben. In het vrijdagavondprogramma doet ze het best goed aan tafel. Maar die zondagavond-onderbrekingen zijn nutteloos en hinderlijk. Zeker als het van de autocue voorgelezen stukjes zijn. 

Bovendien misten we een paar weken lang veel van de eerder in het weekend gescoorde goals, behalve die van een Amsterdamse club. Toen ik afgelopen zondag na de gewonnen stadsderby thuis kwam en de herhaling van het programma bekeek zag ik dat er zelfs geen volledig overzicht van de ranglijst meer wordt getoond en de vermelding van de topscorers verdwenen is. 

De commentaren op sociale media liegen er niet om. Hoekman heeft echter geen bord op schoot maar een bord voor zijn kop. In Voetbal International durfde hij zelfs te beweren dat hij best tevreden was. Daarmee heeft hij aangetoond ongeschikt te zijn voor deze functie. Van een televisiemaker mag je verwachten dat hij programma’s maakt die bij het publiek in de smaak vallen. Niet dat hij wanproducten levert die alleen hemzelf bevallen. Dat hij Leonie Stentler verplicht elke zondagavond voor schut te staan en de hoon van het voetbalpubliek over zich heen te krijgen is eigenlijk een vorm van grensoverschrijdend gedrag van deze hoofddirecteur. Als ooit de bezem door de NOS gaat, zoals sommige politieke partijen schijnen te willen, kunnen ze wat mij betreft bij hem beginnen. 

Gemeenteraad
Die teloorgang van Studio Sport Eredivisie was dus niet mijn enige ergernis. Ik heb me ook vreselijk gestoord aan het betoog van gemeenteraadslid Serkan Soytekin van DENK. Het is bekend dat de bewoners van de wijken Hillesluis, Vreeswijk, Sportdorp  en Kreekhuizen op wedstrijddagen last hebben wildplassen, openbaar dronkenschap, rondslingerend afval, schots- en scheef parkeren en andere overtredingen van bezoekers aan De Kuip. Die wijkbewoners zijn het inmiddels spuugzat. Zeer begrijpelijk. Maar het gaat wat ver om al die die bezoekers opeens aan te duiden als Feyenoord-hooligans. 

Het past wel in beeld dat de gemeente Rotterdam de laatste tijd oproept.  Burgemeester en wethouders plus wat gemeenteraadsleden schijnen nog steeds zo pissig te zijn over het mislukken van het fata morgana project Feyenoord City dat zij elke gelegenheid aangrijpen om Feyenoord en haar supporters in een kwaad daglicht te stellen. Bovendien wordt alles uit de kast gehaald om het bezoek aan het stadion zo onaangenaam mogelijk te maken. Zo willen ze supporters en sportclubs in de buurt het leven zuur maken door betaald parkeren in te voeren in de straten rondom het stadion en de sportcomplexen. Robert Simons van Leefbaar klaagde over mensen die afval op de straat gooien. 

Aan dat soort prietpraat erger ik me mateloos. Misschien moet de gemeente eens kijken naar de faciliteiten bij wedstrijden in de Kuip. Neem alleen al de verkeerschaos na afloop van de wedstrijden. Die nog wordt verergerd als de verkeerspolitie besluit bepaalde wegen af te sluiten. Dan sta je zolang met je auto vast dat je wel ergens een plek moet vinden om je blaas te legen. Maar nergens zijn urinoirs te vinden. Prullenbakken kom je ook bijna niet tegen. Er liggen meer los slingerende deelscooters dan er afvalbakken staan op de Olympiaweg. Sommige gemeenteraadsleden willen nu een serieus gesprek met de directie van Feyenoord en de supportersvereniging om het gedrag te veranderen. Alsof alle mensen die komen lid zijn van die supportersverenigingen. Alsof de brave burgervaders met hun jonge kinderen die noodgedwongen op grote afstand van De Kuip moeten parkeren allemaal hooligans zijn. Alsof die problemen er niet zijn als het Nederland elftal weer eens in Rotterdam mag spelen. Misschien kan de gemeente ook eens de hand in eigen boezem steken. 

Delen

Reacties

"Aan dat soort prietpraat erger ik me mateloos" , is de opening van de laatste alinea. Dat had ik met het lezen van deze column.
Gejank over een tv programma, gejank over politici die Feyenoord misbruiken en overal aannames zonder onderbouwing. Noem de aartsrivaal gewoon bij de naam. Je bent toch geen twaalf meer? Behalve op zondag in de kuip dan.
'Misschien moet de gemeente eens kijken naar de faciliteiten bij wedstrijden in de Kuip.'

Ja, hadden we maar een plan om de voorzieningen in en rond het stadion integraal te verbeteren en aan te pakken. Oh wacht, toen dat op tafel lag had je weer allerlei schreeuwlelijkerds die vonden dat de verouderde voorzieningen en de pisbakken bij de echte Kuipervaring hoorde. En toen de gemeente daar geld in wilde steken stak de club de stekker eruit.
Vind je? Ik heb wel echt moeite met dat eerste verhaal. Het was totaal niet nodig om Leonne Stentler te betrekken bij de column (met woke en grensoverschrijdend gedrag).

Ik weet ook niet of je je voor dit soort dingen moet baseren op uitingen op sociale media. Mensen laten daar vooral van zich horen als ze het ergens niet mee eens zijn. Je kan veel beter naar de kijkcijfers kijken.
Precies. En dan dat afgeven op woke. Juist woke-gedrag maakt de samenleving liever.
Woke, dat is toch die groep die tegen je is, als je niet hun mening deelt? En hun vrije mening wil opdringen aam de niet wokers?
Woke is bewustwording van minderheden die als minder worden gezien. Het is echter een scheldwoord geworden. Ten onrechte natuurlijk. Het is goed dat er bewustwording is gekomen dat het niet normaal is dat er op Joden, homo’s en mensen met een kleurtje of ander geloof wordt afgezien. Voor mij is woke daarom juist geen scheldwoord. Ik wil woke zijn en woke doen, omdat ik niet wil dat minderheden zich achtergesteld worden. Daarom protesteer ik hier op deze site ook altijd als er negatief over homo’s of Joden (of neuzen) wordt geschreven, terwijl dat toch zelf niet ben.
Heb jij ook geprotesteerd tegen de verkiezingsuitslag?
Los van dat het ik het met je eens ben dat minderheden niet achtergesteld moeten worden, vind ik de huidige woke cultuur wel doorschieten. In mijn discussies met de huidige generatie hoogopgeleide pubers die ik in mijn omgeving heb, lijkt de vertaling van 'woke' meer op 'de enige zienswijze die 100% juist is en alles wat daar niet aan voldoet is anti'. En ik durf te stellen dat dát niet zo is. Als er iets is wat het huidige woke-isme veroorzaakt, is het wel polarisatie. Zonder op goed of fout in te gaan, kijk eens naar de Zwarte Piet-discussie. Hoewel er donkere mensen zijn die aanstoot nemen / namen aan ZP, zijn het grosso modo meer (ongetwijfeld goed bedoelende) blanke medemensen die het hardst van de daken schreeuwen 'dat dit niet meer zo kan'. Koloniaal, racistisch, etc. En als je het niet op die manier ziet, dan ben je fout. De discussie is echter niet zo zwart wit (haha) als die op het oog lijkt / leek. (even voor de duidelijkheid, tradities veranderen en ik ben niet tegen een roetveegpiet, maar meer tegen de manier waarop de discussie werd gevoerd, eerst vooral door de anti-beweging, later ook door de pro-beweging; kinderen van nu weten niet beter meer en de oudere generaties houden angstvallig vast aan ZP; dat is niet meer nodig).

Hetzelfde zie je nu ook in de LHBGTI-community. Je mag het gender van de ander niet zomaar 'aannemen', want stel nou dat.. Het adagium 'if it walks like a duck and quacks like a duck' kan niet meer door de beugel. Of alle vluchtelingen zijn zielig, ook zo'n woke-standpunt. We hebben in ons dorp een AZC voor gewelddadige asielzoekers die geen kans hebben op een verder verblijf in Nederland, schering en inslag aan incidenten in die buurt. Maar je mág er bijkans geen negatieve klank over uiten. Maar discussies hebben niet alleen een 'goed' of 'fout', maar ook een heel grijs gebied. En dat is wat ik tegen heb op de huidige woke-tendens in dit land.

Dit land is juist gebouwd op verschillen, verschillen die ons samen groots hebben gemaakt. Door consensus, polderen, kwamen we verder. Nu we halsstarrig in een tweekamp verdeeld raken, treed er in plaats van consensus polarisatie op. En dat is wat ons land op gaat breken. Het is niet meer 'wij', maar 'wij' en 'zij'.
Voor mij niet. Woke is dat ik mij bewust wil zijn dat ik minderheden als minder beschouw in mijn taalgebruik of gedrag en dat probeer te voorkomen.
Dit kun je niet menen.

Of bedoelde je: "Juist woke-gedrag maakt de samenleving slapper, zwakker en kwestbaarder" ??
Juist woke-gedrag zou de standaard opvoeding moeten zijn, dat lees ik als: onjuist woke-gedrag is de pest voor iedereen. En dat is wat ik bedoel: de onjuiste wokers accepteren alleen andermans mening als die overeenkomt met die van hun.
Klinkt leuk,maar ik vind het net te makkelijk om weet groepen tegenover elkaar te zetten als woke en niet-woke. We moeten steeds meer leren samenleven. En dat is niet roepen dat anderen verdraagzamer moeten worden, maar dat ik zelf verdraagzamer doe.
Onjuist woke-gedrag.
Klinkt haast als een pleonasme.
Nee, woke is dat je rekening houdt met minderheden. Dat maakt de wereld mooier.
Ik, als onderdeel van die minderheid èn iemand die rekening met ze houdt, ben dus automatisch woke.
Dat opmerkelijke argument van jou wil ik dan bij dezen graag tegenspreken.
Dat verbaast mij dan weer niks.
Typisch woke-gedrag.... als het even niet in je straatje past, dan snap je er ineens niets meer van.
Zo onduidelijk was mijn reactie niet namelijk.
Zucht.

Ik vind het erg jammer dat woke een scheldwoord is geworden in plaats van een oproep om meer rekening met elkaar te houden.
Ik zie het niet als scheldwoord hoor.
Vind het alleen een overtrokken begrip dat pas recent (sinds enkele jaren) het levenslicht gezien heeft, terwijl het onder een andere noemer (namelijk het brede begrip fatsoen) al eeuwenlang bestaat.

Hier een groot voorstander van fatsoen overigens.
Zucht ook, prima woordkeuze 😅
Kappen over woke , niet woke. Praat over voetbal……