frans-reichardt

Opinie

Column • Feyenoord doet niet voor spek en bonen mee aan de Champions League

Van de redactie

'Weet je wat het is? Alles is nu anders.'
Huig, een vrolijke vijftiger met felblauwe ogen in een zongebruind gezicht, steunt met zijn onderarmen op de bar van café Cosy Corner en buigt nog wat verder voorover.
'Eerst hoopten we altijd op een goed resultaat van Feyenoord. Nu verwachten we het.'
Hij gaat rechtop zitten en zet zijn fles Hertog Jan aan zijn mond.
'Is dat goed nieuws?', vraag ik. Zo makkelijk komt hij er niet vanaf.
'Natuurlijk is dat goed. Feyenoord is weer de club waarvan je verwácht dat die wedstrijden wint.'
Huig zegt het vlak voor de oefenwedstrijd tegen Benfica, die Feyenoord verdiend met 2-1 zal winnen. Het legioen is euforisch. Wat een contrast met de reacties op de 0-1 nederlaag tegen een beresterk PSV, een week later. Opeens kunnen onze spelers er niks meer van. Hartman niet, Giménez niet, Wieffer niet. Weg krediet, weg geduld, weg vertrouwen in de spelers die er zijn en die nog gaan komen. Wie toch al geen fan was van Alireza, Pedersen of Zerrouki ziet nu zijn kans schoon zijn gelijk te halen. Te Kloese en Slot zijn opeens incapabele prutsers. Het is de keerzijde van hogere verwachtingen: als het resultaat tegenvalt, is de teleurstelling groter.
Over de teleurstelling heen kijkend, speelde Feyenoord twee wedstrijden met, zoals dat nu dan heet, hoge intensiteit. Tegen twee tegenstanders die er ook wat van kunnen. Toen ik tijdens Feyenoord-PSV op de klok keek om te zien of het al bijna rust was, zag ik dat er nog maar net twintig minuten waren gespeeld. Om mij heen zag ik supporters naar adem happen. Sommigen lagen met hun benen omhoog. Kramp. Het is allemaal leuk en aardig, dat ‘Slotball’ met die hoge intensiteit, maar de vraag is niet alleen of de spelers dit een heel seizoen volhouden, maar houden wíj dit vol? Een paar jaar geleden kon je tijdens een wedstrijd van Feyenoord nog wel eens een goed boek lezen zonder al teveel  te missen. Tegenwoordig verveel je je geen moment, maar het is te hopen dat Te Kloese wat geld opzij legt voor beademingsapparatuur in De Kuip, anders haalt de helft van het legioen de winterstop niet. 
Wat we hebben gezien in de wedstrijden tegen Benfica en PSV belooft wat voor komend seizoen. Met nog hogere Champions League gelden in het vooruitzicht zal de titelstrijd feller zijn dan ooit. Voor de buitenwereld Is Feyenoord titelfavoriet. Hoe lang is dat niet geleden? Slot zou Slot niet zijn als hij niet ook Europese ambities heeft. Hij gaat met Feyenoord niet voor spek en bonen meedoen aan de Champions League. Dat toernooi winnen is een illusie, maar Slot zal ook hier het hoogst haalbare willen. Niks 'meedoen is belangrijker dan winnen'. Slot wil, gok ik, de poulefase doorkomen en daarna van wedstrijd tot wedstrijd zien wat er nog meer te halen valt.
Komend seizoen zal Feyenoord niet elke wedstrijd winnen. Wel zal elke wedstrijd worden gespeeld met zo’n hoge intensiteit dat geen van ons daarna meteen de slaap kan vatten. Je bent gewaarschuwd. Fasten your seatbelts. Enjoy the ride.


Frans

Delen

Reacties

Mooi stuk. Altijd fijn die balans.
Als we nou al een nieuw stadion hadden, dan was er net wat meer ruimte tussen de stoelen geweest en had aan iedere stoel een zuurstoffles gemonteerd kunnen worden.
,Voor de buitenwereld is Feyenoord titel favoriet, vind ik wel een goeie. Ik kan het nog steeds niet over m'n lippen krijgen. We beginnen gewoon weer vanaf nul, en gaan ervoor. Niet lullen maar poetsen.
Leuk stukje en precies zoals ik nu weer in alle reacties lees na alle transferperikelen en een verliespotje. Wij zijn Feyenoord en altijd geweest kameraden. Nu verkeren wij in een goede positie en zien wel hoe ver we komen. Met zo'n trainer, spelers en wij het legioen, gaan we ervoor.
Heerlijk stukkie, bedankt Frans dat was smullen🤓
Kampioen word je tegen de kleintjes.
Dus als we weer met dezelfde focus kunnen spelen tegen alle ploegen die voor plek 5 en lager spelen en winnen kom je een heel eind.
Win je daarbij de toppers in eigen huis dan ben je er al.

Tot zover mijn droom voor komend seizoen.
Alle hulde. Wat fijn dat 1908 zo’n professionele columnist aan boord heeft. Is niet alleen taalkundig van een hoog niveau, het is ook erg raak wat hij zoal stelt.
1 ding is in ieder geval zeker : saai wordt het niet !
Mooi verhaal weer, ik had inderdaad hetzelfde gevoel in 26e minuut.
Ik dacht serieus dat we al in de 43e minuut zaten.
Moeten nog wel een stuk of 3a4 spelers bij
Vroeg of laat zullen de resultaten ook onder Slot een keer tegenvallen. Dan zullen de onvermijdelijke supporters met anderhalve hersencel opdagen die wel even weten te benoemen wat Slot allemaal verkeerd doet en dat hij eruit moet worden gegooid. Alvast de disclaimer voordat het gebeurt: onder elke trainer, ook als ze de klasse van Guardiola en Klopp hebben, zijn er periodes dat door allerlei factoren hun teams minder presteren. Daar moet je doorheen kijken en ook dan beseffen dat we onze handen mogen dichtknijpen dat er een trainer van deze klasse bij Feyenoord rondloopt. Laten we hopen dat het moment dat het minder gaat nog een hele tijd op zich laat wachten.
Je hebt helemaal gelijk en dit is inherent aan topsport. Om het even welke. Je bent en blijft zo goed als je laatste prestatie. En daar blijf je op afgerekend worden. Wanneer Arne de eerste 3 duels verliest zal hier een storm opsteken die eist dat hij eruit moet. Ondanks al het goede wat hij ons gebracht heeft.

Enige uitzondering was GIO, met hoofdletters hoor. Die kreeg het voordeel van de twijfel en we weten waar dat toe geleid heeft. Is en blijft een kanjer voor de club!
Ik mag toch hopen dat Slot ook veel krediet heeft opgebouwd. Als supporter heb je natuurlijk kritiek na drie nederlagen, maar de meeste zullen wel snappen dat je echt niet een betere trainer krijgt. Een trainer is van heel veel zaken afhankelijk wat betreft prestaties. Op korte termijn kan dat gewoon pech zijn: paar belangrijke spelers uit vorm, geschorst of geblesseerd, onterechte nederlaag, individuele fout, scheidsrechtersfout etc. Dat staat los van de trainingen, speelstijl of de verhouding tussen trainer en spelers. Slot heeft bij AZ ook wel eens een paar potjes achter elkaar verloren. Een beetje slimme supporter weet wel het verschil te maken tussen Jaap Stam die wedstrijden verliest en Arme Slot die wedstrijden verliest. Stam is gewoon niet zo'n goede trainer voor een topclub, terwijl je bij een topper als Slot door resultaten heen moet kijken. Die komen wel weer als je vertrouwen blijft houden. Wat dat betreft heel goed dat ze bijvoorbeeld bij Liverpool Klopp niet hebben ontslagen.
Ja eens.

Ik zat net op Wikipenishaar te kijken naar alle trainers van Feyenoord. Maar de laatste trainer van kaliber voor Arne Slot, en vergeef me als ik op tenen trap, was Bert van Marwijk. Die bracht toch een Europese beker naar Rotterdam.

Arne heeft al geschiedenis geschreven hier. Wat een coach. Ik hoop alleen niet dat eind volgend seizoen er weer zo'n zenuwslopende tijd aanbreekt over wat hij gaat doen. Hij zal in de top eindigen.

Maar voorlopig even niet hoor.
Van Bronckhorst heeft het prima gedaan en Koeman was zeker ook niet slecht. Maar je hebt gelijk, het is lang geleden dat Feyenoord zo'n goede trainer had. Slot heeft (samen met Arnesen en nu Te Kloese) echt een omslag teweeg gebracht in de manier van denken over voetbal en hij maakt spelers echt beter. Van Marwijk was natuurlijk een goede trainer, maar die had wel Van Hooijdonk tot zijn beschikking die ze echt vanuit alle hoeken erin schoot.
Vergelijking Van Marwijk versus Slot ...
Mijn credits gaan naar Rob Baan. Hij haalde Emerton, Van Wonderen, Konterman, Van Gastel, Paauwe, Ono, Tomasson en Van Hooijdonk. Dan brak nog eens het grootste talent van deze eeuw door: Robin van Persie. Laatstgenoemde werd door Van Marwijk kapot gemaakt. Dat was onder Slot met Pusic echt nooit gebeurd. Dan had Kökçü het transferrecord niet gebroken. Dat had nog steeds op naam van Van Persie gestaan. Met Bonaventure Kalou erbij had Van Marwijk een droomelftal onder zijn hoede. In vier jaar tijd had hij daar minstens één keer landskampioen mee moeten worden.
Van Marwijk had niets bijzonders. Nee, we zullen verder in de tijd terug moeten: Wiel Coerver.
Arne Slot is in alles een betere trainer. Hij zal echt niet achterbaks een technisch directeur eruit werken wat die enge Van Marwijk deed met Rob Baan.
Over Jaap Stam gesproken: vergeet niet dat hij het zonder technisch directeur moest doen en dat de conditie van de spelers van een hopeloos niveau was. Er werd onder hem en zijn rechterhand Bakkati harder getraind dan onder Gio. Gelukkig bleef Bakkati. Daar heeft Advocaat veel aan gehad om de ongelofelijke inhaalrace in te zetten. Jammer dat Bakkati nu bij Ajax zit.
Ik heb Slot OUT vorig seizoen al ergens voorbij zien komen na de nederlaag in Eindhoven en de gelijke spelen tegen Midtjylland 2x en NEC. Ik geloof vier keer op rij geen zege. Maar Slot snoerde iedereen de mond door thuis te winnen van FC Twente en overtuigend te winnen in Alkmaar. Nu zal niemand meer in de war raken na enkele wedstrijden zonder zege, zeker als het zware tegenstanders betreft.
Ik vond het vorig seizoen al een onbegrijpelijke oproep. Wel van een heel klein groepje volgens mij. Je moet wel totaal blind zijn wil je niet zien wat er bij Feyenoord veranderd is de afgelopen 2 seizoenen. Natuurlijk is het kampioenschap de kers op de taart, maar je kon het al zien vlak nadat Slot aan de slag was gegaan.
Heerlijke column weer maar de intensiteit heb ik niet gezien in de potjes tegen Benfica en psv. Het oogde vooral plichtmatig.
We zweefden met zn allen in de hemel. Door de kampioenschap van ons Feyenoord. Na pisvee zijn we weer geland. Nog steeds met onze hoofden in de hemel, maar beide benen op de grond. #komtgoed #inslotwetrust #dtk #elf
De wedstrijd tegen Benfica kan je gewoon niet sirieus nemen.
Dat is een wedstrijd waarin de spelers van Feyenoord veel meer gas geven dan Benfica, omdat Feyenoord voor eigen fans speelt.
De wedstrijd tegen Psv was een wake up call dat Feyenoord nog niet zo ver is al meeste mensen hopen.
En dat is niet erg nog genoeg tijd om de selectie te versterken en bij te schaven, maar we moeten niet verwachten dat alles van het Leien dakje gaat.
Het gaat een zwaar en pittig seizoen worden en hopelijk ook een mooi seizoen.
Heel mooi. En zo waar dat de emoties van de supporters een achtbaan zijn.
Helemaal eens. Opportunisme viert altijd hoogtij onder de "supporters"... vertrouwen houden. Er wordt beleid gevoerd... eindelijk. En het commentaar over het middenveld... hilarisch. Denkt de meerderheid nu echt dat Slot niet ziet wat wij zien? Heeft hij niet bewezen er ieder jaar weer een topteam van te maken? Hoeveel basisspelers er ook verdwijnen? En heeft DtK niet bewezen de juiste spelers te halen... give them some credit.
👏🏻👏🏻👏🏻 was weer leuk om te lezen Frans en spijkert op z'n kop!
Leuke collum, erg van genoten! :) Het wordt (weer) een mooi seizoen kameraden