frans-reichardt

Columns

Column • Feyenoord krijgt er steeds meer vrienden bij

Van de redactie

‘Als je wint, heb je vrienden. Rijen dik, echte vrienden', zingen Hennie Vrienten en Herman Brood in 1984. Feyenoord wordt dat jaar kampioen en wint na magere jaren weer aan populariteit. Het blijkt een stuiptrekking, want in de jaren erna wint Feyenoord weinig en verliest het veel, ook vrienden.

Veertig jaar later wint Feyenoord veel en verliest het zelden. "Ik geniet van Feyenoord", zegt Marco van Basten in het voetbalpraatprogramma Rondo. Rafael van der Vaart zit naast hem en krijgt zowat een beroerte. Het kost ‘Raffie’ moeite iets positiefs te zeggen over Feyenoord. Over Giménez, bijvoorbeeld. De spits scoort tegen Roma-uit, PSV-uit en Heracles-thuis, maar Van der Vaart heeft een advies voor Feyenoord: neem bij een goed bod meteen afscheid van Santiago Giménez. We weten allemaal waarom.  

Aad de Mos heeft ook een advies voor Feyenoord: neem afscheid van trainer Arne Slot. Slot haalt in zijn eerste seizoen als trainer van Feyenoord de finale van de Conference League, in zijn tweede seizoen wordt hij landskampioen en dit seizoen schopt hij het tot de finale van de KNVB Beker en brengt hij Feyenoord naar alle waarschijnlijkheid met een recordaantal punten voor het tweede opeenvolgende jaar in de Champions League. Maar De Mos zegt 'weg ermee' en we weten allemaal waarom.

Als Slot met Feyenoord uitstekend presteert in de Conference League spreekt Louis van Gaal van een "Jut & Jul competitie”. Ook Ajax-directeur Edwin van der Sar laat zich in Rondo neerbuigend uit over het Europese toernooi: "Als wij in de Conference League moeten spelen, ben ik er niet meer. Dan is het klaar. We willen iets groots, een prijs." Hij krijgt gelijk. Als zijn club deze winter Conference League speelt, zit hij er niet meer.

In het eerste seizoen van Slot bij Feyenoord adviseren diverse analisten hem Feyenoord in te ruilen voor Ajax. Omdat Slot niet heeft geluisterd naar die goedbedoelde loopbaanadviezen, geeft Johan Derksen onlangs een advies aan Ajax: bied Slot een waanzinnig salaris en leg hem voor acht jaar vast. Alsof zo’n overstap voor Slot ook maar enige vooruitgang betekent. Arne is niet gek. Die heeft gezien hoe dat met Berghuis is gegaan die die kant op ging "om te spelen om de prijzen".

Valentijn Driessen attendeert Feyenoord op een opvolger van Slot: Kees van Wonderen. Arno Vermeulen sluit zich aan bij de woorden van Valentijn. Alsof het vertrek van Slot aanstaande is en de speelstijl van Van Wonderen ook maar in de buurt komt van die van Slot.
Zo wordt Feyenoord sinds het beter gaat, overladen met adviezen. Het wachten is op het advies van Kenneth Pérez ("De Kuip is toch geen mooi stadion?") om weg te gaan uit De Kuip en het advies van Marciano Vink om het eens te proberen met 'Mo' Ihattaren.

Hoe zou dat gaan als Dennis te Kloese en Arne Slot tijdens hun wekelijks overleg terugkijken op wat al die deskundigen hebben gezegd tijdens Rondo, Vandaag Inside of Voetbalpraat? Zouden zij de adviezen serieus nemen of slaan zij zich op de dijen van het lachen? Waarschijnlijk het laatste en we weten allemaal waarom.

Frans

Delen

Reacties

Die Aad de Mos is echt een idioot. Slot is meer waard voor Feyenoord dan welke speler dan ook. Deze zomer gaan er hoogstwaarschijnlijk veel spelers voor veel geld weg daarnaar komen zo goed als zeker het Champions League geld nog erbij. Feyenoord is nog wel gebonden aan bepaalde regels door investeerders dat ze niet maximaal kunnen spenderen qua transfersommen en salarissen en dus heb je voor een nieuw elftal de creativiteit van Dennis en Arne nodig. Slot maakt spelers beter waarde sowieso waardestijging ontstaat. Ook heeft hij geen clausule meer en is hij inmiddels de best betaalde trainer uit Feyenoord's geschiedenis en dat verdient hij ook oprecht. Omdat zijn clausule bij zijn verlenging eruit is gehaald, kan Feyenoord vragen wat ze willen en mijn vermoeden is dat bij zo'n scenario dat ook gaat gebeuren. Volgens mij is hij niet eerder op te halen dan de absoluut hoogste prijs voor een trainer in het bestaan van het professionele voetbal. Ik denk dat geen enkele club daaraan gaat voldoen, misschien Saudi-Arabia maar ik zou daar niet heen gaan als ik Slot was en denk ook dat hij daar zelf helemaal geen zin in heeft. Ik hoop dat hij minstens nog 1 jaar blijft om weer een goed elftal neer te zetten. Daarna zal zijn prijs zakken en als hij nog 2 jaar blijft kan hij waanzinnig veel verdienen bij een topclub naar keuze en heeft hij alles bereikt wat hij kon bereiken bij Feyenoord gezien de middelen. Echt een bijzondere prestatie! De scouting moet wel goed worden aangevuld en ik vind ook dat we het contract van Dennis moeten verlengen. 1 van de dingen die ik jammer vind en niet begrijp is dat Geertruida nog maar een contract voor een jaar heeft. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Is toch gewoon kapitaalsvernietiging? Ook moeten we veel meer businessunits en seats krijgen, we lopen daardoor gigantisch veel mis en dan moeten we nog zoeken naar een volwaardige opvolger van Slot wat allesbehalve makkelijk zal zijn. Verder nog een technisch directeur en ook bij de jeugd het 1 en ander. Uiteindelijk moeten we ook wat aan het stadion doen.
Toevallig de heren Perez en Vink gehoord afgelopen week? Niets dan lof..heb ik wel eens anders meegemaakt 😂
Heeft De Mos een ziekte opgelopen gezien zijn uitspraken?
Gewoon alleen naar van Hanegem luisteren. Wars van alle heersende meningen en altijd raak!
Het negatieve narratief over Feyenoord zal in de (Hilversumse) media niet snel veranderen. Zou me er niet druk over maken. Hennie Vrienten zong ook "he er zit een knop op je TV, die helpt je zo uit de puree" druk hem in en ga maar mee. Fijne dag Feyenoorders.
Haha precies zoals het is! Mooi geschreven!
Alsof Van der Vaart, De Mos, Driessen en Derksen ooit iets zinnigs melden. Je kunt ongetwijfeld ook genoeg onzinopmerkingen van ze vinden over andere clubs.
Heerlijk, raak stukje. Net of ik mezelf hoor praten. Maar ook op social media lees ik al “supporters” die meedenken over een andere trainer. Of een stukje over welke ander keeper moeten we volgend jaar kopen???? Slot moet bij zijn volgende club Orkun weer halen ??? Ik ben zo blij dat die het niet voor het zeggen hebben. Wat vlg club.
Ik ben dik tevreden zo. Ik hoop dat we velen kunnen houden en vooral ……ARNE.
Een wijze man zei ooit eens; "geen woorden maar daden"......
Tsja.. aan de andere kant vind Perez Feyenoord 'echt goed voetballen' en kan hij daarvan 'genieten'. Vindt Marciano Vink 'Ivanusec toch echt een hele goede voetballer', is V/d Vaart echt onder de indruk van Timber, etc. etc. Er is genoeg positiefs wat die gasten zeggen. Je moet het alleen op waarde schatten.
Ik dacht precies hetzelfde toen ik de laatste alinea las. Maar sommige supporters houden er nu eenmaal van om in de calimero-rol te kruipen en net te doen of iedereen tegen hen is.
Daar gaat het toch niet om? Het gaat niet om goed of slecht vinden. Hetgeen wat hier zo interessant aan is, is juist het wegpraten van alles wat goed is. Waarom is dat zo bij Feyenoord? Toen Slot 3 wedstrijden had gewonnen, werd hij overal naartoe gepraat. Als er ergens een trainer vertrok, werd de naam van Slot genoemd. Waarom? Als bij Feyenoord een speler goed speelt, is die onhoudbaar en moet hij snel een stapje maken. Maak niet uit waarheen. Terwijl bij de concurrentie de discussie wordt gevoerd. Welke club past er beter bij: Real Madrid, Bayern Munchen of Manchester City?

Voetbal is nog steeds uitgevonden in Amsterdam. Dat is nog steeds de vibe die heerst. Feyenoord speelt 'Ajax voetbal'. klonk het laatst nog. Alsof Ajax de enige club is die attractief, verzorgd voetbal kan spelen. Feyenoord speelt Hollandse school, waar zowel Ajax en psv ook successen mee hebben gehad. Dat imago moet gewoon anders. 'Feyenoord staat niet voor werkvoetbal, dat zit niet in ons DNA'.
Dan heb je onze comments niet goed gelezen. Enige wat wij zeggen is dat er ook weldegelijk positief gepraat word over Feyenoord. Maar in deze column word alleen het negatieve benoemd.
"Calimero" much? Dat is niet waar het om gaat. Een column moet prikkelen. En dat doet deze door maximaal te cherry picken op het negatieve, terwijl de trend juist is dat analisten grosso modo over elkaar heen vallen hoe goed Feyenoord het wel niet doet. Dat je Ajax-voetbal ook als iets negatiefs nu ziet, of dat het zo benoemd wordt negatief ziet, daarmee kleineer je je eigen club. Hoe groot mijn aversie tegen die Amsterdammers ook is, in de periodes 1971-1973 en 1994-1996 was het een weergaloze voetbalmachine. Geduldig, geolied. Ajax speelde góed voetbal. Wij worden nu vergeleken met dát soort voetbal en nog weten we ons dan als een gebeten hond op te stellen. Het zegt meer over ons als Feyenoorders als over de heren analisten.
IN aanvulling, zelfs in het seizoen dat we de UEFA cup wonnen, speelden we voetbal op basis van hard werken én met een spits die ze er met vrije trappen (Freiburg anyone?) er aan alle kanten in schoot. Alles binnen een straal van 30 meter van het doel was een veredelde penalty. Tuurlijk rolde er wel eens incidenteel een prachtaanval uit, maar góed voetbal? Nee, dat heb ik toen ook nooit echt gezien. Harde werkers, dat wel. En nu spelen we góed voetbal. Echt goed. En dan wordt je maar vergeleken met roemruchte Ajax-selecties. Dat is gewoon een compliment en die moet je nemen voor wat het is en er op doorbouwen. Hoe mooi zou het zijn dat Ajax over een jaar of wat weer 'goed' gaat spelen en dat het dan bijna lijkt op 'Feyenoord voetbal'. Weet je nog, toen onder Slot? ;)
Mooi om al die opmerkingen van die zelfbenoemde kenners achter elkaar te zien. Vooral die opmerking van die keeper met de voortdurende ‘het gaat allemaal te snel voor me’ blik in zijn ogen is hilarisch. Ik hoop zo dat Slot de nieuwe Wenger/Roux is voor onze club. Tuurlijk, hij zal ook dipjes mee gaan maken, maar zijn voetbal intellect, zijn intermenselijke kwaliteiten en zijn objectieve helderheid in zijn analyses maken het dat deze man nog heel veel jaren in de Kuip moet blijven; ik ben het wat dat betreft met de zure snor eens, maar dan wel bij de mooiste voetbalclub die er is. Niet meer bij elk transferwindow met de billen knijpen of hij zijn droomaanbieding krijgt; het hem gewoon sportief en financieel onmogelijk maken om maar te denken om weg te gaan.
Zouden we de grachten niet weer door de stad moeten laten stromen om de gloeilampen van de fabriek naar de vrachtato te brengen. ;-)