frans-reichhardt

Opinie

COLUMN • Jeroen, Tom, Joep, Sjoerd en alle andere positivo’s kunnen weer normaal doen

Van de redactie

Ironisch is het wel dat Oranje op het WK werd uitgeschakeld met strafschoppen. Vooraf noemde bondscoach Louis van Gaal zichzelf ‘penaltyspecialist’ en naast keeperstrainer Frans Hoek raadpleegde hij volleybalcoach en ‘prestatieconsultant’ Peter Murphy. Hij verdiepte zich zelfs in wetenschappelijk onderzoek naar de ideale strafschop. Hij had natuurlijk ook gewoon Bijlow kunnen opstellen. Maar ja, wat kon er misgaan?

Virgil van Dijk en Steven Berghuis misten de eerste twee penalties. Die hadden niet goed opgelet. Hun missers betekenden voor Oranje het begin van het einde van een kleurloos WK. Gewonnen van Senegal, gelijkgespeeld tegen Ecuador, gewonnen van Qatar en de Verenigde Staten. De nummers 18, 44, 50 en 16 op de FIFA wereldranglijst. Vanaf dat moment kende de Van Gaal verheerlijking geen grenzen. Hard Gras schreef euforisch: ‘Van Gaals masterplan is zich langzaam aan het uitrollen. Beter nog: we zijn favoriet tegen Argentinië. Enfin, oranje glorie alom.’ 

Vanuit Qatar meldde NOS-correspondent Jeroen Stekelenburg opgewonden dat ‘de bondscoach tijdens de training minutenlang tussen de journalisten stond’. De bondscoach had ook kunnen gaan zitten of liggen, maar nee, hij stond. Niet een paar seconden, maar minutenlang. Zo ging het maar door. Louis doet aan intermittent fasting. Louis krijgt bezoek van Ronald de Boer. Louis klapt in zijn handen voor Remko Pasveer. Louis kust Truus. Louis maakt een grapje.

Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck schreef dat Van Gaal ‘als moderne leider meebeweegt met de tijd’. Hiermee doelt hij waarschijnlijk op Louis’ motivatie om de OneLove band niet te dragen: ‘We zijn hier gekomen om wereldkampioen te worden’. Een indrukwekkend staaltje modern leiderschap en meebewegen met de tijd. Alle journalisten in Qatar knikten ja en amen en het had weinig gescheeld of ze hadden zijn hand gekust. Halleluja.

Voor vertrek naar Qatar vond AD-columnist Sjoerd Mossou nog dat Orkun Kökçü niet langer aanvoerder kon zijn van Feyenoord nadat hij ervoor koos geen uithangbord te zijn in de OneLove-campagne. Sjoerd had koud voet op Qatarese grond gezet of hij vond dat wij in Nederland niet zo moeten zeuren en discussiëren.

Hugo Borst bewierookte Noppert. Tom Egbers bewierookte Noppert. Joep Schreuder bewierookte Noppert. Noppert is de armste international. Noppert woont in een huis van maar €362.800. Over Noppert kwamen we tijdens dit WK alles te weten wat we niet wilden. Met als rode draad dat Noppert heel gewoon is. En inderdaad, zelden heb ik een keeper heel gewoon stil zien staan bij een strafschop. Nul penalties gestopt. Ook niet goed opgelet.

Tijdens dit WK werden we dagelijks verplicht mee te lopen in de door sportjournalisten aangevoerde Oranje-polonaise. Enkele analisten weigerden. Zoals Pierre van Hooijdonk die zich na drie wedstrijden hardop afvroeg waar we in godsnaam naar zaten te kijken. Je zag Tom Egbers schrikken. Ook Marco van Basten was kritisch. ‘Geen kans gecreëerd’, zei hij in de rust van de wedstrijd tegen Argentinië.

Wat iedereen zonder oranje oogkleppen op al had zien aankomen, gebeurde: bij de eerste serieuze tegenstander was het over en uit. Jeroen, Tom, Joep, Sjoerd en al die andere positivo’s kunnen weer normaal gaan doen. En wij? Wij tellen de dagen af tot we weer juichen voor Feyenoord. Halleluja.

Frans

Delen

Reacties

Frans, heeft de gave om op papier in woorden te schrijven wat iedereen denkt en voelt, chapeau. Voor mij verdien je een nog groter podium om je mening (en vaak ook de mijne) te mogen ventileren. Ik ben blij dat we verlost zijn van dit akelige evenement waarin Oranje uitblonk in het creëren van een meeloperscultuur. Niet alleen de technische staf maar ook de spelers werden geïndoctrineerd om zoveel mogelijk ja te knikken tegen de almachtige Louis van Gaal. Gelukkig kan de voetbalwereld weer normaal verder en zijn we verlost van dit akelig Oranjegedrocht. De heren Hoek, Blind, Davids, Borst, Vd Vaart etc. kunnen nu ook weer verder met hun hoofdstedelijke voetbalpropaganda. En onze aandacht mag ook weer naar onze eigen Rotterdamse Trots, alsnog hopend op een mooie voetbaljaargang.
*** hoezo moet ik nou weer dezelfde naam als tom egbers hebben
Touché. 👌🏻
Volgens mij zaten de positivo's vooral op de redactie van de NOS. Daarbuiten was er veel kritiek op het spel. Ik heb ook nog nooit zo weinig Oranjekoorts om me heen gezien. Dat lag niet alleen aan het weer en dat het in een corrupt woestijndictatuurtje gehouden werd. Het voetbal was niet om aan te gluren. Niet zo gek als je zelfs tegen tegenstanders van het kaliber Qatar en Ecuador achteruit gaat hangen en volhardt in een spelsysteem wat nauwelijks wordt gespeeld door Nederlandse voetballers en waar een sleutelrol wordt weggelegd voor de in 'bloedvorm' zijnde Daley Blind. Zelfs Dick Advocaat dacht nog minder defensief. Wat ben ik blij dat we Arne Slot als trainer hebben.
Mooi stuk en zo ontzettend waar. 3 periodes LvG als bondscoach leverde op: dnq, 3e en laatste 8. Niet heel bijzonder. Mag hopen dat we nu echt van hem af zijn.
En dan vergeten we voor het gemak maar dat er juist iedere persconferentie journalisten het aan de stok hadden met van Gaal omdat ze juist wel kritische vragen stelden?!
Als je alleen maar luistert naar wat je wilt horen...
Heerlijk geschreven en zo waar!!!!
Leuke toon in geschrift, chapeau. Loopt lekker als ik het lees.
Pas op voor stoeprandjes enzo als je zit te lopen te lezen
Mooi beschreven, zoals het echt was..............