frans-reichhardt

Opinie

Column • Met Arne Slot is voetbal opeens een heel simpel spelletje

Van de redactie

Voetbaltrainers hebben soms een heel andere wedstrijd gezien dan duizenden supporters in het stadion en honderdduizenden kijkers voor de buis. Bij Arne Slot is dat anders. Slot bezit de gave in zijn nabeschouwingen een wedstrijd in enkele zinnen terug te brengen tot wat die werkelijk was. Bij alles wat hij zegt, denk je ‘ja, zo was het’. Alles klopt.

Zo is het ook met zijn opstellingen en zijn wissels. In Heerenveen kreeg Orkun Kökçü vorige week zijn vijfde gele kaart waardoor hij automatisch geschorst was voor de wedstrijd tegen AZ. Na de geblesseerde Trauner, Bijlow en Szymański raakte Slot ook nog zijn beste speler kwijt. ’Hoe ga je dat tegen AZ oplossen?’, vroeg een journalist hem kort na de wedstrijd in Heerenveen. Arne nam een slok van zijn cola. ‘Er zijn verschillende opties. Ik heb een week om daar over na te denken’. ‘Ga je Geertruida daar neerzetten?’. Arne kauwde even op een denkbeeldige kauwgom. ‘Dat kan, maar het is niet het eerste waar ik aan denk’. ‘Waarschijnlijk haalt hij Dilrosun naar het middenveld en begint hij met Alireza voorin. Dat heeft-ie al eerder gedaan’,  zei mijn zoon. Een dag voor de wedstrijd tegen AZ zei Slot: 'Het is niet zo heel ingewikkeld'. Slot houdt niet van ingewikkeld. Slot houdt van simpel. Dan is de kans het grootst dat anderen het ook begrijpen.

Toen Trauner geblesseerd raakte, zette Slot Geertruida centraal. Opgelost. Bijlow raakte geblesseerd en Slot zette Wellenreuther erin. Opgelost. Szymanski raakte geblesseerd en Slot zette Timber erbij. Opgelost. Kökçü geschorst? Slot had ervoor kunnen kiezen Kökçü stiekem toch op te stellen, met bril en plaksnor, want het was carnaval. In Zeist hadden ze dat vast geen probleem gevonden, want de KNVB stuurde zelf een als scheidsrechter verklede clown. Slot puzzelde en zette zoals verwacht Dilrosun op de plek van Kökçü, gaf Alireza een plek in de basis en maakte Geertruida aanvoerder. Opgelost. En zie: Feyenoord won zonder zijn beste speler van de naaste achtervolger. Alireza en Geertruida speelden een prima pot. Net als de pitbull Hartman, trouwens. En de onverstoorbare Hancko. En alleskunner Wieffer.

De keuzes van Slot zijn vaak voorspelbaar. Zoals onder hem bij Feyenoord veel voorspelbaar is. Duidelijk. Simpel. Als de tegenstander een doelpunt maakt, moet je er zelf ook een maken om niet te verliezen. Als je wilt winnen, moet je minstens een doelpunt meer maken dan je tegenstander. Zo simpel is het en Slot handelt ernaar. Tegen PSV eindigde hij de wedstrijd met weet ik niet hoeveel aanvallers. In de slotfase liet hij Wålemark invallen als linksback en greep Feyenoord PSV nog vaster bij de strot. Tegen AZ vergrootte Feyenoord de druk steeds verder en zette Slot Paixão, Taabouni en Danilo erin om de zege te forceren. Wat uiteindelijk lukte. Dat is geen geluk. Dat is afdwingen. Dik verdiend.

Arne Slot speelt met Feyenoord dan misschien niet het moeilijkste voetbal ter wereld, zoals een andere club schijnt te doen, maar waarom zou je het moeilijk maken? Met Slot is voetbal opeens een heel simpel spelletje. Misschien is dat wel het moeilijkste dat er is.

Frans

Delen

Reacties

Leuke column. Bij Jaap Stam was het voetbal ook een simpel spelletje, alleen pakte dat toch wat minder uit. Het knappe bij Slot is toch dat hij de tegenstander goed analyseert en zijn eigen team goed kent, en daar een goede tactiek op weet in te zetten. En een trainer met lef, die gewoon wat aanvallers in brengt omdat gelijkspelen geen optie voor hem is.
Wederom een leuke column.
Alleen jammer dat veel lezers de definitie van een column niet weten.
Nu ben ik benieuwd wat, zonder te googlen, jouw definitie van een column is ;-)
Ik ben fan van Arne Slot, maar de stelling van deze column vind ik ietwat overdreven. Bij AZ gaan voor Dilrosun op de 10 positie, die daar eerder nooit uitblink, vind ik juist vragen om problemen. De eerste helft overleven we puur op het middenveld door het eenmansmiddenveld Wieffer, zoals Willem van Hanegem terecht aangaf in zijn column. Dat had ook zomaar anders kunnen uitpakken.

Wat ik ook niet logisch of voorspelbaar vind is de manier waarop Hartman en met name Wieffer in de basis zijn gekomen. Eigenlijk is dit puur door toeval tot stand gekomen, het uitvallen van andere spelers voor hen. Het is niet alsof Slot ze aan het klaarstomen was. Hij zag nog liever Zerrouki van Twente op 6, nog voordat hij Wieffer een echte kans gaf (omdat hij niet anders kon). Bij Hartman had Slot een betere uitleg (vaak geblesseerd etc), maar je krijg toch een beetje de indruk dat Slot daar lang heeft getreuzeld tot hij inzag dat Hartman -by far- de beste keuze is op die positie.

Slot zal het grotendeels bij het juiste eind hebben, zijn keuzes zijn inderdaad meestal voorspelbaar en logisch. Bij enkele keuzes kan je soms wel je vraagtekens stellen. Wat mij betreft zou bijvoorbeeld Bullaude, telkens uitblinker als invaller, veel meer kansen moeten krijgen op de 10 positie. Een positie waar je liever een specialist opstelt dan een veredelde buitenspeler.
Hoewel ik Slot een toptrainer vind ben ik het wel eens met je kritische noten. Opvallend bijvoorbeeld dat hij perse Zerrouki wilde hebben, terwijl hij de kwaliteiten van Wieffer wel kon inschatten via de trainingen. Ik was overigens ook groot voorstander van het aantrekken van Zerrouki, maar nu ik Wieffer zo zie spelen over een langere periode lijkt mij het aantrekken van Van der Belt verstandiger. Dan kun je bijvoorbeeld het geld voor Zerrouki apart zetten om te proberen Szymanski te behouden voor volgend seizoen of te investeren in een buitenspeler die vaker het verschil maakt. Feyenoord moet immers nog steeds goed op de centen passen. Het kampioenschap met bijbehorend CL geld zou natuurlijk wel helpen.
Waar speelde Wieffer vorig seizoen - op welk niveau? Hoe lang was Hartman geblesseerd? Hoe lang is Bullaude al in NL? Dilrosun en Tabouni kun je verschil van mening over hebben, maar Slot dobbelt niet. De man is Koning!
SupportertSince1970
En weer een mooie en rake column
Wat is er toch met Walemark? Vlak na kerst speelde hij prima daarna uit beeld.
NoPalabrasSinoHechos
2 weken geleden bovenbeenblessure opgelopen.

Maar ook daarvoor leek hij inderdaad al uit beeld verdwenen, zou ik erg jammer vinden. Hoop dat hij terugkomt en als invaller nog een paar linksbacks dol kan draaien. Hij heeft bij mij in ieder geval de gunfactor
Slot weet het inderdaad. Weet waar je als speler aan toe bent bij hem , wat van je verwacht wordt , gecombineerd met een goede analyse van de tegenstander,een heldere uitleg met kennis van zaken. Eerlijk en beleefd met humor. naar de buitenwereld.Toptrainer!!!
Slot weet inderdaad precies samen te vatten wat de essentie van een wedstrijd is. En wat betreft aanvallers... hebben we er 11 om in de finale van de Europa League een 4-0 achterstand tegen Barcelona in, bijvoorkeur, de laatste 3 minuten om te zetten in een winst met een mazzel goaltje?
Barcelona is al blij als ze zich kwalificeren voor de 1/8 finale. Zal lastig worden tegen Malacia.
Die laatste alinea :-)
Geen speld tussen te krijgen - prima column
(Hugo Borst noemt onze Arne sluw
Hugo Borst is een pretentieus eikeltje)
Voor Hugo is weinig vervelender dan Feyenoord kampioen