frans-reichhardt

Opinie

COLUMN • Met een Duits waterkanon bracht Aboutaleb de oorlog terug naar De Kuip

Van de redactie

In de aanloop naar de Klassieker ging het in de media niet over voetbal maar over ons, Feyenoord-supporters. Over jou en mij, dus. Johan Derksen betitelde ons als levensgevaarlijk en Sjoerd Mossou wilde ons laten opsluiten in een dierenkooi. Zo ging het maar door. 

Ik moest denken aan Ed, vlak achter mij op de Olympiatribune, die na zijn hersenbloeding nog steeds trouw naar De Kuip gaat. Met een plastic tasje met daarin snoepjes die hij deelt met andere supporters. Op zaterdag gaat hij naar Varkenoord. Ik dacht aan Leo en Gera, die zelfs nu zij in Duitsland wonen nog steeds naar De Kuip komen om Feyenoord te steunen. 

Ik dacht aan Jeroen, Pascal en al die anderen van het sfeerteam die zich in het zweet werken voor de mooiste sfeeracties. Dag en nacht, in weer en wind. Ik dacht aan Dennis, die in Schotland woont en een paar keer per jaar overkomt voor een wedstrijd van Feyenoord. Ik dacht aan Corstiaan, die na zijn herseninfarct hard werkte aan herstel en zondag ook weer in De Kuip was. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Zo zijn er duizenden supporters met ieder een eigen verhaal. 

Bij deze mensen voel ik me veilig. Ze voelen vertrouwd. Ze getuigen van liefde voor de club, De Kuip en elkaar. Ja, ze zijn fanatiek. Maar levensgevaarlijk? Dieren? Hou ‘s op. 

Intussen ging het door de media gevoede frame van de woeste, nietsontziende, schuimbekkende Feyenoord-supporter er bij de massa in als koek. En bij burgemeester Aboutaleb, hoofd van politie. Hij zag zijn kans schoon, liet bij elf Feyenoord-supporters de voordeur eruit rossen omdat zij dit voorjaar iets op een doek hadden geschreven wat niet mag, hij veranderde De Kuip in een vesting en nodigde zichzelf uit bij Jinek om voor de camera het beeld te versterken hoe verschrikkelijk wij allemaal zijn.

Zondag zette Aboutaleb op het parkeerterrein voor het Maasgebouw een Duits waterkanon neer met daarop met grote letters ‘POLIZEI’. Totaal overbodig, maar ja, als je zo’n duur stuk speelgoed helemaal uit Duitsland hebt laten komen, moet je het gebruiken ook. En dat deed hij. Het waterkanon spoot er lustig op los toen Feyenoord-supporters de spelersbus van Feyenoord enthousiast verwelkomden bij De Kuip. 

Ik moest denken aan ome Fred Blankemeijer. Als hij nog had geleefd, had hij het tafereel vanuit zijn kantoor met afschuw aanschouwd. In hun boek Lourdes aan de Maas brengen Michel van Egmond en Martijn Krabbendam een ode aan Feyenoord en aan Fred Blankemeijer.

De boomlange Rotterdammer speelde voor Feyenoord, werkte daarna tot aan zijn dood voor Feyenoord en belichaamde de liefde voor Feyenoord. Ome Fred hield niet van Duitsers. In zijn eigen woorden: hij had een pleurishekel aan die moffen. Daar had hij goede redenen voor. Zijn vader stierf nadat het schip waarop hij voer, werd geraakt door een Duitse torpedo en zonk.

Fred herinnerde zich de razzia van Rotterdam. In november 1944, Fred was achttien, haalden Duitse militairen meer dan vijftigduizend mannen uit Rotterdam en Schiedam uit hun woning om in Nederland en Duitsland voor de bezetter te werken. Duizenden mannen werden, voordat zij op transport gingen, vastgehouden in De Kuip. Deze herinneringen aan de oorlog hadden Blankemeijer getekend.

Gelukkig heeft hij niet hoeven zien hoe Aboutaleb zonder enig historisch besef met een Duits waterkanon de oorlog terugbracht naar De Kuip. Als ome Fred vanuit zijn kantoor het gevaarte had zien staan, zou hij hoofdschuddend hebben gezegd: ‘Christus-te-paard, welke lamlul heeft die moffen uitgenodigd op ons feessie?’.

Frans

Delen

Reacties

De spreekpop van de harde kern spreekt weer.
Grappige column, jammer van de zure mede mens.
ah ja het ligt aan de zure mede mens.....

ps: Frans bedoelde dit niet als een "grappige" column. Feit dat jij het dan grappig vindt zegt genoeg over de column.
*** burgemeester lekker optyfen die vieze hond
Kansloos om dat crimineel gedrag af te doen met een doekje dat niet mag!
opzich een prima kwaliteit netje, worden die nu weer ingezet om te vissen? ;-)
Leuke column maar totaal uit verband.
Duitsers hebben niets te maken met misselijk makende pubers die Feyenoord gebruiken om hun eencellige hersenspinsels menen te verspreiden in onze geliefde Kuip.
Oppakken, twee jaar straten schoon maken en hondendrollen opscheppen en daarna 10 jaar voorwaardelijk.
Supporters....ech niet
Geweldig geschreven, schandalig hoe de feyenoord supporters op één hoop geveegd worden
Beste Frans
Ik heb weergenoten van je column
Wathad je anders verwacht van iemand die eenfunctie bekleedt waar voor hij volstrekt niet geschikt is
Hij is burgemeester geworden omdat de PvdA dat wil want hij is één van PvdA's en van de woke familie's knuffel marokkaan
Wat heeft een dergelijk figuur gemeen met Nederland, hij heeft totaal geen gevoel voor Ned sentiment, historie, oorlogsleed etc
Daar heeft hij maling aan, interessert hem ook niet
Hij is een opportunist, baantjes jager, ijdeltuit, uit op eigen eer en glorie
Maar och Frans wat kan ik zeggen wanneer jullie je prachtig land hebben overgeleverd aan nutteloze, overlast bezorgende, parasieterende gelukzoekers van heinde en ver
Wat een naïef stuk.

Toevallig enkele weken de inloggegevens van je Twitter account kwijt geweest, en daarmee de vele misselijkmakend agressieve posts van zich Feyenoorder noemende randdebielen over het hoofd gezien?
Toevallig gemist dat die 11 opgepakte sneuneuzen al bijna een jaar intensief gevolgd worden door de politie om bewijs te verzamelen van hun wanstaltige gedrag?
Toevallig gemist dat er gewoon weer een "Hamas Hamas" spreekkoor ingezet werd? Over historisch besef gesproken.

Ik wordt er, als Feyenoorder, ook niet gelukkig van als er negatief over mijn club of mijn medesupporters gesproken wordt. Maar ik, als Feyenoorder, maakte me ook ontzettend veel zorgen over of het allemaal wel goed zou gaan afgelopen zondag. Of er niet een paar mafklappers die "vijandige" bus op zouden blazen en de Maas in zouden flikkeren. Of er niet daadwerkelijk een doorgesnoven ****** een dartpijltje in de nek van een warmlopende speler zou prikken. Ik kan derhalve niet anders dan zeggen dat ik het 100% terecht vond dat er groot uitgepakt werd door het bevoegd gezag.

Was het achteraf nodig? Nee, alles (behalve de uitslag) is godzijdank relatief goed verlopen. Maar je bent echt met je kop een paar keer te vaak op de stoep gestuiterd als je zo'n klaagzang op papier weet te krijgen over hoe onterecht het allemaal wel niet is.
Brandstichting, openlijke geweldpleging, bedreiging en intimidatie. Reichardt vertaalt dat naar: "Omdat zij iets op een doek schreven" Frans is een hufter. Duidelijk, geen twijfel mogelijk. ;-) Criminelen die #Feyenoord als alibi hebben en die de club en echte Feyenoordsupporters duperen.
Ik wist niet dat Blankemeijer familie van Reichardt is
Slap gelul. Slachtoffertje spelen.
Wat een zielige column. Er gebeurt natuurlijk nooit iets bij Feyenoord, echt nooit, allemaal koorknaapjes. Fredje zat er ook al in de jaren '80 toen het hooliganisme pas echt hoogtij voerde en Fredje veroordeelde dat in scherpe bewoordingen.
Nog nooit zoveel onzin bij elkaar gelezen.
Het is inderdaad een schande.
Dat de supporters zich niet normaal kunnen gedragen.

En dan ook nog door een man met een Duitse naam.

Wordt toch eens volwassen joh.
@ftm
Beste redactie dit kan echt niet. Een vorige column kon nog worden afgedaan met een kritische kanttekening als overbodig en onzinnig, maar dit is a. het zuiverste voorbeeld van dom populisme en stemmingsmakerij en b. als de zoveelste keer dat zgn. Feyenoordsupporters wegkijken van de werkelijkheid en in een met sentiment gedrenkt verhaal een paar, waarschijnlijk sympathieke, vriendjes opvoert om daarmee deindruk te wekken dat het allemaal wel mee valt.
Het valt helemaal niet mee! Ik heb het ook hier al eerder gezegd: de grootste tegenstander van Feyenoord komt niet uit de hoofd-, licht- of kaasstad maar wordt gevoerd door het schoftentuig dat deel uit maakt van de achterban van de in aanleg mooiste en leukste club van Nederland.
Dat deze 'Frans' dan ook nog Fred Blankemeijer erbij haalt en zelfs letterlijk woorden in de mond legt, is ronduit smakeloos en neigt naar lijkenpikkerij. Het relativeren van de acties van de hufters die vrijdag jl. zijn gearresteerd en de hetze tegen de burgermeester vormen de beide dieptepunten van dit walgelijke betoog.
Jullie hadden de met afstand beste fansite voor Feyenoordsupporters, maar een paar porties lulkoek van Frans en jullie zakken onder het niveau van welke fansite dan ook. Beschamend!
Man man man, kan deze man nog treuriger worden in z'n vergelijkingen? Zet ajb iemand anders op de column en laat deze boomer z'n verhalen aan de toog vertellen aan z'n makkertjes
Slecht verhaal dat probeert goed te praten wat nu eenmaal niet deugt en schadelijk is voor de naam Feyenoord. Met alle middelen bestrijden die hap.
Haha je wel druk maken om een Duits waterkanon vanwege WOII maar de spandoeken waarin Hitler wordt verheerlijkt door de RJK kleuters lekker bagatelliseren (“iets op een doek schrijven dat niet mag”). Wat een domme en infantiele beredenering om je punt te maken zeg..
Serieus? Jullie krijgen het echt voor elkaar om het inzetten van een waterkanon uit Duitsland (of dat nodig is of niet) met de tweede wereldoorlog in verband te brengen? Dit is gewoon (en niet alleen omdat ik zelf half Duits en half Nederlands ben) te genant voor woorden. Echt. Een deel vn de fans misdraagt zich wedstrijd voor wedstrijd, we betalen één na de andere torenhoge boete, de club doet er maar weinig tegen maar het is altijd de schuld van alle anderen? Ik denk niet dat de waterwerpers uit het buitenland aangevraagd zijn om stoer te doen, maar omdat er in NL te weinig beschikbaar waren.

Ik ben ook geen fan van politiegeweld. Maar op de video is DUIDELIJK te zien, dat het waterkanon begint te sproeien nadat fakkels / vuurwerk richting politie wordt gegooid. Het is natuurlijk niet te zien wat daarvoor is gebeurd. Maar ondanks dat: Waar hebben we het over? Gedraag je gewoon allemaal, dan zijn geen netten en geen waterwerpers nodig.
Waarom krijgt deze man een podium lol
Wat een tokkie ben je toch ook Frans. Even wegmoffelen wat er op een doek staat, bi-zar! Je staat als club enorm voor *** en in een enorm slecht daglicht met zulke doeken. Al doe gasten die hieraan bijdragen levenslang de toegang tot het stadion en alles wat met Feyenoord te maken heeft verbieden.
Daarnaast zijn er inderdaad veel en veel meer supporters die wel normaal zijn (zoals elke andere club in de wereld heeft), maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor die 500-1000 totale debielen die de club gijzelen. Al die boetes die we jaarlijks krijgen voor onnodig vuurwerk. Vanaf nu door Feyenoord laten organiseren, dan ben je er vanaf. Mensen die dingen op het veld gooien? Levenslang stadionverbod, je heb niets aan ze.
De rellen bij Europese tripjes, het slaat nergens op. Maar de door jou zo beschermde RJK, het groepje kansloze thuiswonende twintigers zonder enig toekomstperspectief (ie overigens alleen maar durven in groepen), die moeten we als club keihard afstoten en verbannen. Dit zijn de gasten die zelfs eigen supporters in het uitvak klappen geven "omdat je niet tegen mij moet aanlopen kk gek". Dit doen ze natuurlijk niet alleen, maar ze roepen eerst een paar andere paupers met dezelfde kinderachtige zwarte RJK shirtjes om klappen uit te delen.
Weg met die sukkeltjes, je staat als club voor *** met die gastjes. Zolang we dat gajes hebben zal je nooit de grootste sponsors kunnen binnenhalen en een normaal beeld van Feyenoord kunnen creëren.
Misschien moet Frans er inderdaad de oorlog niet bijhalen maar feit blijft wel dat van de 48000 in de Kuip afgelopen zondag, 47950 zitten die goedwillend zijn. Fanatiek, gepassioneerd, roodwitgekleurd, partijdig ok maar nooit agressief, beestachtig, woest of schuimbekkend, terwijl als ik lees wat er allemaal over mij geschreven en gesproken wordt in de media dit inderdaad ontzettend bezijden de waarheid is. Nee mijnheer Abdoutaleb pakt liever die makkelijk grote groep van 47950 aan terwijl hij die groep van 50 laat lopen. Frans heeft gelijk; ik ben niet woest, ik schuimbek niet, ik ben niet nietsontziend en ben zeker geen beest, ik ben gewoon een supporter die van zijn club houdt en graag wil dat zijn club wint.
A. Het zijn er, vrees ik, wel wat meer dan 50
B. Die (meer dan) 50 benadelen de grote meerderheid, niet Aboutaleb.
'Ome Fred hield niet van Duitsers.' Wel benieuwd wat hij dan vindt van iemand met de Uberduitse naam 'Reichardt'.
Was het wel goed geweest als er POLICE op het waterkanon had gestaan? Altijd de oorlog erbij halen is een zwaktebod. Dat is het soort hitserij waar je jezelf tegen afzet als het gaat om het over een kam scheren van Feyenoordsupporters. De oorlog is een mensenleven geleden en de Duitsers willen tegenwoordig zelfs geen tanks aan Oekraïne leveren, hooguit een waterkanon aan Aboutaleb ;-)
Lekker eenzijdig zeg... zij zijn slecht, wij zijn goed. Die RJK is toch een rotte appel!
Vorig seizoen is helaas bewezen waarom zo’n waterkanon nodig is, dan is het toch niet gek dat deze er dit seizoen ook weer staat. Wellicht kan Fransie zich druk maken om de lieden die achter dat ‘spandoekje’ de Hitlergroet aan het brengen waren, als hij dan toch zo historisch begaan is met de stad.
Niet alleen vorig seizoen. Ook voorafgaand de wedstrijd is die gebruikt toen mensen vuurwerk naar de politie gooide.
We hebben wel vaker 2 spuitkannonnen in de buurt van De Kuip gehad, toen was er niet zulke heisa als nu. Maar omdat ze uit het buitenland kwamen (want de NL stonden er niet!) is er gezeik bij eencellige ophitsers van het legioen.
GlennGouijnStook
Hoe je het wilt zien. Een magische klassieker gecamoufleerd door provocatie als preventie.
Top frans de spijker op zijn kop
Abouthaleb haat supporters
Waterkanonnen uit het buitenland aan laten rukken, how low can you go?! En een politiemacht die er op de been was, ongelooflijk! Maar als er een inbraak is op Varkenoord, dan is er ineens geen agent meer te bekennnen. Aboutaleb heeft al sinds Hoek van Holland een pleurishekel aan Feyenoord en de supporters. Niet voor het eerst gaat hij over de schreef. Meermalen is hij op de vingers getikt door Ombudsman of rechterlijke macht. Hij haalt zijn schouders er bij op en denkt alweer na hoe hij ons de volgende keer nog harder aan kan pakken.
Beste Frans. Ben het met je eens dat het overgrote deel van de fans zich keurig gedraagt. Maar die kleine minderheid, daar spreek jeje niet over uit? Moet die meerderheid niet eens die minderheid aanspreken? Kleine groep asielzoekers met strafblad verpest het ook voor alle asielzoekers?. Dat is beeldvorming? Idem de Marokkanen. Als de Grote groep die kleine club aanspreekt en massaal veroordeelt, zal het land positief denken over die meerderheid. Dit is olie op het vuur gooien. Willen scoren. Verlies de realiteit niet uit het oog. Boetes zijn gelijk aan salaris van Dessers, die hadden we nu goed kunnen gebruiken.
Veel te groot Calimero gehalte deze column. Die 11 supporters die zijn niet opgepakt vanwege een spandoekje, ze worden verdacht van brandstichting bij mede-supporters en bedreigingen en bekladdingen aan het adres van wethouders. Nogal logisch dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt als je daarvan verdacht wordt. Het ligt niet altijd aan Aboutaleb, je kan als supporters ook eens zelf in de spiegel kijken.
"De Gouwenaar is op vrije voeten gesteld door de rechter-commissaris, maar wel onder een aantal voorwaarden. Zo mag hij zich voorlopig niet in een groot gebied rondom De Kuip begeven."

Bron: RTL Nieuws
Oh, dan is het goed.
Beste Eduard, in antwoord op je vraag: de voorbije weken ging het in de media alleen maar over die minderheid. Juist daarom gaat mijn column over die anderen: de meerderheid. #tegengeluid
Roep dan ook op dat die meerderheid ook optreedt sociale controle? Er is best veel aandacht voor de meerderheid. Zie Jinek en alle artikelen en items waar het over de sfeer in de Kuip gaat, over de acties voor Sophia etc. Zo gaat het altijd overal. Minderheid bepaalt hoe mensen over groep gaan denken.
eduard, je ken ook een stuk minder janken. wat wil je nou? omdat Frans wat schrijft hij de nieuwe beleiden moet gaan uitzetten voor supporters?
constante geouwehoer op deze site over hoe het gerund moet worden en frans vertellen hoe die moet schrijven, niet alleen vanuit jou... maar rot daar nou is mee op man.
vind je het wat, prima. vind je het niks, ook prima. maar constant janken dat iemand zich moet aanpassen omdat het je niet bevalt is iets uit de huidige samenleving. maar iets wat ik ook echt zwaar uitkots... stop gewoon met lezen of volgen als het je niet zint zo simpel is het.
'Beste' Frans, was het maar waar dat je column daar over ging. Het gaat met veel verbaal geweld over iets heel anders, nl het ontkennen van de werkelijkheid en daarbij niet schuwen om stemming te maken op een manier die ontleent lijkt te zijn aan de "Völkische Beobachter".
Hou het maar bij transfernieuws. Wat een ongelofelijk jankartikel met tonnen boter op het hoofd.
GlennGouijnStook
Vanuit de betere perceptie, de beleving die ik wel deel, samen met al mijn jong-volwassen kinderen stond ik tijdens de klassieker op de gele zijde, trots, gelukkig, geëmotioneerd, gepassioneerd en verward over de opgehitste provocerende inzet van de polizei.