Hasko van Dalen

Columns

Column • Nagenieten en speculeren

Van de redactie

Het seizoen 2023-2024 zit erop. We hebben afscheid genomen van Arne Slot. Nu breken de weken aan van terugblikken op de behaalde resultaten en vooruitkijken naar het nieuwe seizoen. In alle kranten, sportbladen en op sociale media-accounts wemelt het van de lijstjes. 

De lijstjes met hoogtepunten van het afgelopen seizoen zijn wat Feyenoord betreft te verdelen in twee soorten. In de ene soort staat de winst van de KNVB beker bovenaan, want dat is een echte prijs. In de andere prijkt de 6-0 overwinning op Ajax fier op kop. Die zondagmiddag in april was ook voor mij het absolute hoogtepunt van het voorbije seizoen.

Als beste spelers wordt meestal Dávid Hancko gekozen. Heel begrijpelijk. Hij droeg er aan bij dat we op één na minst gepasseerde defensie hebben. Al moeten we ook de rol van Thomas Beelen niet uitvlakken. Er is ook een lijstje met miskopen, maar dat is gelukkig niet lang en zal ik maar niet vermelden. Je weet nooit of zo’n speler een jaar later alsnog opbloeit en de sterren van de hemel gaat spelen. Van tegenvallers worden geen lijstje gemaakt. Ze waren er helaas wel, konden we ook afgelopen zondag zien.

Dieptepunten waren er ook. Wat mij betreft de lege tribunes tijdens het afscheid van Arno Slot na afloop van de laatste competitiewedstrijd tegen Excelsior. Van een slappe bestuurder als Eric Gudde had je kunnen verwachten dat die zich zonder slag of stoot bij zo’n oneerlijke straf van de KNVB had neergelegd. Van Denis te Kloese had ik meer weerwerk verwacht.

Inmiddels weten ze bij Liverpool al wie hun nieuwe trainer wordt. Bij Feyenoord weten we dat nog niet. Het is net zo’n raadsel als wie onze nieuwe Minister-president wordt. Hopelijk komt Te Kloese niet op de proppen met iemand waar ook zoveel krasjes op zitten. Tot nu toe heb ik alleen namen gehoord waarbij veel mensen, en ik ook, de nodige twijfels hebben. Nou stond ik drie jaar geleden bij de komst van Arne Slot ook niet op de bank te springen van enthousiasme. Hij heeft ons allemaal uiterst positief verrast. Laten we hopen dat de nieuwe man die straks tevoorschijn komt dat ook gaat doen.

Daarnaast is een belangrijke opdracht voor Te Kloese te zorgen dat de selectie dit keer al bij het begin van de competitie volledig rond is, zodat we niet weer opnieuw een valse start hebben. Bijna iedereen houdt er rekening mee dat Santiago Gimenez in de zomer verkast. Dan hebben we een nieuwe spits nodig. Helaas is Ueda niet goed genoeg. De andere Japanners in de eredivisie zijn een stuk beter en effectiever.  

Er zullen ongetwijfeld nog meer spelers vertrekken. Uitblinker Hancko lijkt moeilijk te houden. Voor Wieffer is er al geruime tijd interesse, al zal die wat afvlakken nu die het EK moet missen door een blessure. Timber staat ook in de belangstelling. Die verkopen brengen straks een hoop geld in het laatje, net als de miljoenen van de Champions League.

Nadat we jarenlang een armlastige club waren zitten we dan nu opeens met de vraag waaraan de club al die miljoenen gaat besteden. Reken er maar op dat de komende weken de meest woeste suggesties van nieuwe aankopen voorbij zullen komen. Dus hierbij een goede raad: geloof de meeste berichten niet. Internet ziet vol met mensen die beschikken over een grote duim en ongebreidelde fantasie.  

Hasko

Delen

Reacties

Hasko. Het is te makkelijk om de schuld aan de KNVB en Te Kloese te geven voor de lege vakken; dat zijn toch echt een paar dwaze lieden die zichzelf veel belangrijker vinden dan de club. Betere techniek installeren om hen uit te sluiten en betere sociale controle binnen het vak; ik zou het in mijn vak echt niet accepteren. Het ging zo goed in de CL maar finale Knvb beker werd onnodig verpest!
Er staat echt heel veel te gebeuren deze komende transfer window.

- Nieuwe trainer en staf
- Mogelijk verkopen Geertruida, Hancko, Timber, Wieffer, Gimenez, Wellenreuther.
- Vertrek Jahanbaks, Minteh
- Verhuur van spelers Walemark, Pedersen, vd Belt, Kasanwirjo, Lingr.
- Aankoop spelers Zerroukki en Ueda verre van overtuigend.
- Nieuwe trainer onder 21.

Wordt een zomer met veel Feyenoord nieuws, dat is wel lekker!
Dan zeg je dat je het niet over miskopen gaat hebben, maar een paar regels verder wordt Ueda al afgeschreven, terwijl hij echt niet slecht speelt. Soms ietwat ongelukkig, maar er zit daar potentie. Vergeet niet dat Giminez een soort ongelimiteerde goodwill had, toen hij werkelijk geen knikker raakte. Ik maak me meer zorgen over de as van het veld met Geertruida, Hancko en Timber, die je gaat missen (zeker als Timber een goed WK speelt). De blessures van Wieffer en Hartman komen daardoor niet eens slecht uit (al is die van Hartman wel erg langdurig), die hou je daardoor misschien wat langer aan boord. Ik gok dat we met de verkoop van Geertruida en Hancko toch wel richting de 60 miljoen gaan (samen) en een Giminez doet daar vast ook nog wel 30 miljoen bij. Als je dan 2/3 mag herinvesteren, dan ben je als Feyenoord zijnde een spekkoper.
Het is onmogelijk om de selectie rond te hebben bij de eerste wedstrijd van het seizoen (in het weekend van 11 augustus), en behoort naïef.

Er gaan namelijk héél veel mutaties plaatsvinden. Zo'n markt moet eerst op gang komen. Feyenoord heeft nog steeds niet het geld om dirct een boel geld neer te leggen voor de spelers die bovenaan het lijstje prijken. En er moeten eerst spelers verkocht worden.
Wat wel een must is: zo snel mogelijk een trainer aanstellen. Zonder trainer kan je in principe niet eens aankopen doen. Wat nou als hij niks vindt van Smal en Mousa?
Wat opvalt aan spelers waar Feyenoord interesse in toont dat we vaak de eerste zijn die er "concreet" voor worden. Je zou zeggen een teken van goede scouting. De deal komt dan lang niet altijd rond.. Dat kan komen door goede of verkeerde zuinigheid en door geldgebrek. Als nu al vroeg een speler voor een behoorlijk bedrag weg gaat kun je dat soort spelers wel halen. Ik denk dan aan spelers als Gnonto of Rodriguez misschien zelfs wel Gil.
Bijna geen enkele ploeg heeft hun selectie rond in de eerste wedstrijd. Ik snap.meit waarom dat bij Feyenoord dan zo'n ding is. Bij PSV, waar we vaak aan gespiegelt worden, waren Dest, Tillman, Schouten, Lozano er ook niet tijdens de voorbereiding.
Aub inderdaad volwaardige selectie begin augustus. Helemaal mee eens. Niet weer onnodig punten verspelen. We hoeven nu niet meer op koopjrs te wachten of vaders die salaris zoon betalen a la Babo. Doorpakken nu. Competitie begint al 9 augustus. Nog 10 weken
Er is nog minder tijd😬, eerst trainer, EK van juni- half juli, 2 augustus JC schaal en daarvoor al een serie oefenduels.
Niet alle trainers kunnen snel geboekt worden, veel clubs wachten op EK voor de betere aankopen, de tijdsklem tekent zich nu al af…
Is het een rare suggestie om parallel aan het trainer traject ook met prioriteit een td aan te stellen? Enige risicospreiding lijkt gewenst.
Zo halsoverkop een TD aanstellen lijkt mij juist niet verstandig. Die heeft weer andere iedeeen en visie. Na de zomer rustig kijken is veel verstandiger. We hebben voldoende mensen die het op kunnen vangen als Te Kloese het werk delegeert (Jelle Goes, (hoofd)scouting, hoofdjeugdopleiding etc.).
We zitten niet in een situatie die plotsklaps ontstaan is. DTK heeft het vertrek van Slot een jaar van tevoren aan zien komen. En ook zal hij scherper dan wij inzicht hebben in wie er mogelijk gaan vertrekken. Gegeven Eredivisie en ambitie van spelers zullen er dat weer meerderen zijn. Ik heb er vertrouwen in dat DTK een plan heeft en dat ie dat uitvoert. Coach bevestigen zal hoog bovenin het lijstje staan. Halsoverkop snelle deals sluiten met spelers zou ik terughoudend mee zijn. Begin transfermarkt deal is extra betalen. Einde van de transfermarkt is prijstechnisch vaak beter te doen. Er is financieel wat ruimte nu, maar laten we elkaar nu niet wijsmaken de financiele bomen tot de hemel groeien. Dat is niet het geval. Kijk maar naar die club in 020. Hoe snel en hard je kan vallen. DTK zal dat weten en verstandige dingen doen. Alle vertrouwen en geduld.