frans-reichhardt

Opinie

COLUMN • Op tv verschijnen steeds meer analisten en ze hebben allemaal gelijk

Van de redactie

Dit seizoen trekt een recordaantal analisten aan ons voorbij. Na Ziggo Sport en ESPN trekt ook Viaplay een blik werkloze oud-voetballers open. Komende maanden zullen Mario Been, Frank de Boer, Arnold Bruggink, Cedric van der Gun, Jan van Halst, Hans Kraay jr., Kees Kwakman, Robert Maaskant, Hedwiges Maduro, Andy van der Meijde, Kenneth Perez, John van 't Schip, Marciano Vink, Aaron Winter en dan vergeet ik er vast nog een paar, ons overladen met open deuren en makkelijke meninkjes.

 

In september debuteert Marcos Senesi voor Feyenoord in Emmen. Hij valt in, maakt een inschattingsfout en FC Emmen scoort. Analist Frank de Boer maakt gehakt van Senesi. "Die kan er gewoon geen klote van”, zegt Johan Derksen daarna. Hij houdt er jarenlang aan vast. Hoeveel persoonlijke duels Marcos daarna ook wint, hoeveel strakke inspeelpasses hij ook geeft, hoeveel beslissende dieptepasses hij ook verstuurt en hoe mooi de doelpunten die hij zelf maakt ook zijn. Dan horen wij Derksen niet. Totdat Senesi weer een foutje maakt, dan schreeuwt hij het van de daken: "Die zeven miljoen is weggegooid geld. (…) Hij kan niet verdedigen, hij heeft geen enkele uitstraling, hij staat als een jandoedel in het veld. Noem mij eens een ding wat hij wel heeft", "Ik vind hem een onzichtbare speler" en "Het is een heel kwetsbare middelmatige verdediger. Feyenoord heeft zich rijk gerekend met die jongen."

De Boer en Derksen zijn niet de enigen die Senesi neersabelen. Analist Kenneth Perez zegt over Senesi: "Wat je redelijk moet kunnen in Nederland is een vrijstaande middenvelder inspelen. Dat heeft hij totaal niet." Ook analist Marciano Vink laat zich vernietigend uit over Senesi: "Hij wil naar een topclub, toch? Nou. dan kun je niet zo verdedigen."

Op zulke momenten zou het leuk zijn als een speler iets kan terugzeggen. Dat levert leuke tv op. Zoals het moment waarop Adil Auassar analist Gertjan Verbeek lik op stuk geeft. Verbeek zegt dat-ie het niet leuk vindt om naar Sparta te kijken. Auassar: “Ik ben hier ook niet om jou te vermaken.” Smullen. Ik heb een analist nog nooit zo beteuterd zien kijken.

Voetbalanalist is een fijn beroep. Voor de wedstrijd zeg je wat je verwacht. Achteraf leg je haarfijn uit waarom het heel anders is gegaan. Als een speler waarvan je eerder hebt gezegd dat die er geen klote van kan, goed speelt, zwijg je. Als hij een fout maakt, richt je er de schijnwerper op om je gelijk te bewijzen.

Lekker makkelijk. Dit maakt voetbalexperts ook zo grappig. Zoals Valentijn Driessen die over Lucas Moura zegt: “Die scoort toch nooit. Die loopt het doel voorbij.”  Moura valt in en scoort in één helft drie keer. Met zijn chocoladebeen, om het voor Driessen nog pijnlijker te maken. Met een hattrick schiet hij Tottenham Hotspur naar de finale van de Champions League. Of René van der Gijp, die over Tyrell Malacia en Lutsharel Geertruida zegt: “Feyenoord heeft die twee backs lopen. Als je vanavond Almere City belt en je vraagt of ze die twee willen hebben. Dat willen ze gewoon niet.’” Deze zomer verkoopt Feyenoord Malacia voor bijna twintig miljoen euro aan voetbalgrootmacht Manchester United en het moet wel heel gek lopen als Geertruida binnen een paar jaar niet ook een stap hogerop zet. Almere City hoeft niet te bellen. 

Sinisterra verkast deze zomer voor bijna dertig miljoen naar Leeds United en ik ken mensen die in zijn eerste seizoen in Rotterdamse dienst zeiden: “Die kan er geen klote van.” Oh wacht, dat was ik.

Terug naar Senesi. Gaandeweg zien de meeste analisten wat wij Feyenoorders ook zien: een betrouwbare verdediger met duelkracht, een uitstekende inspeelpass naar voren en een goede dieptepass. Zachtjes aan verstomt de kritiek. Behalve bij Derksen. Die blijft erbij: Senesi kan er niks van. 

De feiten: Marcos Senesi komt in 2019 bij Feyenoord, speelt vanaf zijn ongelukkige debuut in Emmen bijna alle wedstrijden, ontwikkelt zich uitstekend en speelt in mei 2022 de finale van de Conference League. Dit voorjaar debuteert hij voor Argentinië. De kans is groot dat hij meegaat naar het WK in Qatar. Vanaf nu speelt hij in de Premier League, een van de sterkste competities ter wereld. Als je De Boer, Derksen, Perez of Vink hiermee zou confronteren, zullen zij zeggen: “Cijfers zeggen ook niet alles”, “Daar staat-ie toch voor”, “Dat mag ook wel ‘s”, “Hij heeft goede spelers om zich heen” of “De weerstand was ook wel heel pover”.

Het wachten is op Senesi’s eerste foutje in Britse dienst en deze voetbalexperts zullen het aangrijpen om te bevestigen wat zij altijd al hebben gezegd: Senesi kan er geen klote van. Als voetbalexpert heb je altijd gelijk of je haalt het. Als je dit mechanisme eenmaal herkent, kun je erom lachen. Laten we dat ook maar doen: de humor inzien van wat al die voetbalanalisten zeggen, onze schouders erover ophalen en denken: jij kunt er geen klote van.

Frans

Delen

Reacties

Ze worden analisten genoemd, maar zijn goed beschouwd net als wij voetbalkijkers met een mening. Zelden zie je echte analyses waarom iets goed of fout gaat. Van Basten doet het soms, Boskamp kon het ook, Pieter Zwart laat het op Twitter vaak tijdens wedstrijden zien, maar de rest brabbelt over hetgeen we allemaal gezien hebben en hebben daar dan een mening over.
Zal ik een open deur open trappen? Waan van de dag.

90% van de analisten lullen met de wind mee en zijn niet consequent. De enige analisten waarbij je iets hebt is een Perez, Theo Janssen, Boskamp, Kieft en ja, als hij niet zo gefocussed zou zijn op ongein v.d. Gijp. Als die over voetbal lullen hoor je meestal iets van waarde. Je kunt het er niet mee eens zijn, maar dat kan ook gewoon.

De rest, of ze nu bij de NOS, ESPN, VTBL en what not hebben gewoon niks toe te voegen. Ron Vlaar is een beste jongen, maar is een wandelend cliche. Dat geldt ook voor een Vink, Sneijder, Affelay, Bruggink en al die andere no-no’s. Je hoort niks.

Daarnaast en niet geheel onbelangrijk; wij hebben ook ogen en kunnen soms dingen ook op waarde schatten. Dat is belangrijker dan menig analistje toch :-)
Buiten het feit dat het erg lang is, wel een top column 👍🏽👍🏽👍🏽
Uitstekende column!! Iets met een spijker en een kop ;)
Helemaal gelijk deze column, kleine weergave van mijn gevoel.
Misschien heb ik het Calimero gevoel dat veel pro Ajax zijn en voetbal sites zoals VZ en CP primeur stiekem worden gesponsord door Ajax omdat dat zo duidelijk pro Ajax is. Dan is het fijn om een column te lezen zoals deze. Mijn dank
Beetje makkelijke column. Ik en alle Feyenoord supporters doen daar net zo makkelijk aan mee. Kijk maar naar de terechte kritiek op Rasmussen afgelopen zondag tegen Vitesse. Het begin van Senesu was ook dramatisch. Analisten en het legioen mogen daar kritiek op hebben.
Senesi debuteerde op een kunstgrasveld. Daar had hij nog nooit op gelopen, - laat staan gevoetbald. Een hoge diepe bal stuitert gewoon niet mee en weg zoals op gras, maar valt dood en stuitert recht omhoog! Inmiddels weten de meeste eredivisiespelers dat je laag over het kunstgras moet combineren, en geen hoge ballen in de diepte moet slingeren. Evengoed: weg ermee!
Van een analist mag wel iets meer worden verwacht dan een supporter
Mooie column weer!
Ook tof dat u zelf schrijft dat u zelf ook weleens een inschattingsfout maakt.
Mooie column, prachtige samenvatting van alle onzin die is uitgekraamd over de jaren. Dacht afgelopen zondag ook maar weer eens te gaan kijken naar Studio Voetbal, met het idee dat ze wel lovend zouden zijn over de huidige koplopert. Maar de absolute disrespect van Pierre jegens Kokcu kon ik niet verdragen, hoe kan iemand het nou zo totaal verkeerd inzien. En dat ze aan hem vroegen van ''Hoe kijk je nu naar het middenveld van Feyenoord?'' en dat hij counterde met ''Het is niks vergeleken met de aanvallers van Ajax''. Wat is dat in hemelsnaam voor een vergelijking?? En ook dat Kokcu blijkbaar niet kon uitblinken omdat ''alles van Sinisterra moest komen vorig seizoen''. Kunnen ze beide niet gewoon fantastisch zijn? Dat zou je bijna wel denken he, na die behaalde Europese finale. Sjonge jonge.

Ah nu klaag ik eigenlijk ook teveel, sorry voor de negativiteit, past eigenlijk niet onder zo'n mooi verwoorde column :D
Mooie column. Het niveau van analisten is echt te bedroevend voor woorden, en het lijkt vooral of ze elkaar alleen maar willen overschreeuwen. Afgelopen zondag bij Studio Voetbal was het ook weer zo gênant om naar het holle commentaar van Pierre en Vd Vaart te luisteren bijv.

En ze krijgen er nog goed voor betaald ook. Wat dat betreft vind ik de analyses van o.a. Pieter Zwart op VI best een verademing. Minder schreeuwerig en een stuk feitelijker/tactischer
Goede column weer! En: Valentijn Driessen is een ***.
Fantastisch gezegd, er is geen speld tussen te krijgen. Of toch, die van Auassar klopt niet want voetbal is vermaak
Dus ja, hij komt daar om het publiek te vermaken
Voor de rest een juweeltje
Sparta speelt voor vermaak van ons, Auassar speelt voor z’n geld
Die analisten zijn of oud trainers die niet meer aan de bak komen, of oud internationals die te dom zijn om een trainers opleiding te volgen, zie van der Vaart of Sneyder of Ronald de Boer op
Klopt Frans, en het zijn allemaal negatieve azijnzeikers die in een ajax pyama slapen.
Hele leuke en rake column. Ook goede, lekker leesbare schrijfstijl.
Waar ik een hekel aan heb is goksponsoring in de sport- en mediawereld. Dit is echt heel slecht voor onze samenleving. Al die kindjes kijken op naar voetballers en analisten als sneider en dan .....Betcity tuut tuut tuuuuut, to to kansino, bet 365.

Wedje maken dat gokverslavingproblematiek in NL met 400% in de komende 15 jaar vaker gaat voorkomen.
Prima column, de komende analyses zal er nu vaker een glimlach op mijn gezicht verschijnen, heerlijk relativisme
Goeie column. Leest heerlijk weg!