frans-reichardt

Columns

Column • Opeens is Feyenoord het uithangbord voor het Nederlands voetbal

Van de redactie

Vanaf onze plaatsen bovenin het Estadio da Luz in Lissabon lijken Fredrik Aursnes en Orkun Kökçü op Subbuteo-poppetjes. In werkelijkheid zijn zij hier grote meneren die bewijzen dat Feyenoord topkwaliteit exporteert naar grote clubs in Europa.

De wedstrijd is nog geen twintig minuten oud als Orkun Kökçü al twee keer een medespeler vrij voor de keeper heeft gezet. Na een half uur spelen wordt hij binnen de zestien ten val gebracht. Hij eist zelf de pingel op en scoort. Het vak met de meest fanatieke Benfica-supporters beantwoordt zijn doelpunt met gejuich en met fakkels die zij vervolgens op het veld gooien. Met spreekkoren en een spandoek vragen zij om het vertrek van trainer Roger Schmidt. Dit ritueel zal zich bij elk doelpunt - het wordt 5-0 - herhalen. Waar is Ellie Lust als je haar nodig hebt?

Een kwartier voor tijd wordt Kökçü gewisseld. Hij krijgt een staande ovatie. Trainer Roger Schmidt geeft hem een knuffel en een aai over de bol.
Een andere oud-Feyenoorder doet tot en met de laatste minuut onverstoorbaar zijn werk. Fredrik Aursnes speelt als aanvallende rechtsachter een foutloze wedstrijd.

Het is nog maar een paar jaar geleden dat een club als SC Heerenveen meer verdient aan transfers dan Feyenoord. Als wij al een speler verkopen, is het vaak voor een grijpstuiver. We hoeven er nog net geen geld bij te leggen. Of het contract wordt ontbonden en de speler kan gaan en staan waar hij wil zonder dat Feyenoord er een cent wijzer van wordt.
Nu is alles anders. De sportieve metamorfose van Feyenoord is ook in het buitenland opgemerkt. In de zomer van 2022, kort nadat Feyenoord voor de ogen van heel Europa Olympique Marseille uitschakelt en de finale van de Conference League speelt, vertrekt Fredrik Aursnes voor €15 miljoen naar Benfica. Die zomer vertrekt Tyrell Malacia voor €17 miljoen naar Manchester United en Luis Sinisterra gaat voor €25 miljoen naar Leeds United. Een jaar later verruilt Orkun Kökçü Feyenoord voor Benfica. Die transfer levert de club €30 miljoen op.  

Buitenlandse topclubs leggen miljoenen neer voor onze spelers en nu zelfs voor onze trainers. Komende zomer gaat Arne Slot naar Liverpool en Feyenoord ontvangt voor hem €11 miljoen euro. Alles wijst erop dat een transfer van Lutsharel Geertruida er nu toch echt gaat komen. En het is dat hij geblesseerd is, anders was ook Quilindschy Hartman vertrokken. Dávid Hancko, Santiago Giménez, Quinten Timber en Mats Wieffer. Welke Feyenoord-speler staat er nog níet op de lijstjes van topclubs in Europa? Opeens is Feyenoord het uithangbord voor het Nederlands voetbal.

Feyenoord’s Chief Financial Officer Pieter Smorenburg ziet het handenwrijvend aan. Voor supporters is het wennen. Zij zien hun beste spelers liever niet gaan, bang als zij zijn dat het Feyenoord verzwakt. Een terechte angst als je denkt aan de zomer van 2002 waarin Feyenoord de al gestopte Mariano Bombarda van het strand plukt of de winter van 2010 waarin de zwaarlijvige Jhon van Beukering naar De Kuip komt (en drie maanden later weer gaat) of de zomer van 2006 waarin Feyenoord Dirk Kuyt en Salomon Kalou verkoopt en Angelos Charisteas haalt.

De crux is natuurlijk dat Feyenoord getalenteerde spelers terughaalt en die nog beter maakt. Scouting en opleiding vormen de basis voor latere transfers die de club de kans bieden zich verder te versterken. Dat Feyenoord zijn beste spelers kwijtraakt aan Europese topclubs is niet de tol van het succes, maar een beloning voor gezond beleid en het beste bewijs van de enorme sprong vooruit.

Frans

Delen

Reacties

Mooie column en spot on. We moeten oppassen dat we niet gaan denken dat dit wel zo zal blijven. Volgende trainer wordt bepalend of we nog 5 jaar echt meedoen om het kampioenschap of dat we weer naar max 3e plek gaan zakken. Ik was verbaasd om recent te lezen dat we nog niet zo lang geleden bij PSV ook op zwart zaad zaten. Had tot nu toe gehoord dat rijke commissarissen daar transfers belangeloos voorfinancierden, maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Als ze in A'dam nou nog 2 jaar nodig hebben om weer terug te komen, hebben ze daar inmiddels ook wel een financieel jasje uitgedaan. Het blijft overigens stuitend dat ze die 12 "miskopen" van afgelopen voor in totaliteit waarschijnlijk hun aankoopprijs zo toch ook weer kunnen verkopen. Die Akpom, Forbs, Mikautadze, vd Boomen (kwam transfervrij) en Ramaj kunnen ze met winst kwijt, al die flutverdedigers zullen ze geld op toeleggen, maar per saldo verliezen ze niet veel. Hoop dus maar dat ze qua salarissen helemaal de mist zijn ingegaan, anders kunnen ze in no time weer de halve selectie vervangen en zouden ze zelfs over een jaar alweer terug kunnen zijn. Don Kloesoe, er was toch hopelijk alweer eerder nagedacht wie Arne moest opvolgen? Dat moment zat er toch al even aan te komen... Doorpakken svp, dan kan de trainer meedenken over de spelers die moeten blijven en komen!
Je ziet toch ook dat het bij kokcu nu ook dat het een tijdje heeft geduurd voordat hij daar zich echt kon laten zien, denk dat hij volgend jaar pas echt gaat laten zien hoe goed hij is. Aursnes ander verhaal die speelt middenveld back maakt hem niet uit.
Prima column weer in ieder geval. We zijn als club zeer zeker gegroeid.
Helaas zul je structureel (en niet een paar jaar onder 1 trainer) moeten blijven presteren in Europa voordat clubs ook de bedragen gaan betalen die ze daar in Amsterdam vangen voor middelmaat. We zijn goed op weg, maar zijn er nog lang niet.
Je moet ook helemaal niet kijken naar die Amsterdammers. Daar teren ze op meer kampioenschappen en natuurlijk de CL in '94/95. Op goede lichtingen en goede coaches die ze ook nog vrij recent ver heeft gebracht in de CL. Als je daarmee gaat vergelijken, moeten we nog 20 jaar resultaten boeken, nationaal en internationaal. Schrijver zeg ook niet dat we er zijn, maar de schrijver zegt wel dat de verkoop van onze toppers een beloning is voor het goede werk wat er de afgelopen 3 jaar is geleverd. Daarmee is er een basis om verder te bouwen. Je hoet niet meer met een portemonnee vol spinnenwebben op zoek naar transfervrije spelers voor een paar stuivers of jezelf diep in de schulden te steken voor grote namen die 'over hun top' heen zijn. Er staat een geraamte (zowel op als naast het veld), een gezonde financiële huishouding en veel (lange) lijstjes om het verlies van 'onze' jongens op te vangen en te bouwen aan een nieuwe lichting toppers, met wie we op termijn weer kunnen knallen.

Feyenoord staat of valt niet bij het vertrek van Slot (ook al verdient hij een standbeeld) of een handvol spelers.
Wat ik nu spannend vind is de vraag of Feyenoord de trainerswissel goed gaat verteren. Lukt het om inkomende spelers een voorkeur voor Feyenoord te laten uitspreken, lukt het om aanvallend en aantrekkelijk voetbal te blijven spelen, lukt het om doorstroom uit de opleiding te laten blijven plaatsvinden. Het geld moet het gevolg zijn van goed beleid, sportief succes (prijzen, Europees overwinteren) de graadmeter, plezier om naar te kijken de basis.
Ik probeer alleen maar aan te geven hoe de Europese topclubs het bekijken. Ajax gebruik ik daarbij slechts als voorbeeld. Probeer te zeggen dat we realistisch moeten blijven met onze verwachtingen en nu niet ineens moeten gaan denken dat we na een paar goede jaren voor iedere speler gigantische bedragen gaan vangen zoals sommigen hier wel roepen als er weer eens een artikel verschijnt over een mogelijke uitgaande transfer. Ook worden supporters gek gemaakt door sites als transfermarkt. Sommige bedragen die daarop staan zullen best dicht bij de waarheid komen van wat je voor een speler gaat krijgen en andere bedragen weer totaal niet. Maar sommigen nemen het klakkeloos als waarheid aan en worden dan weer boos dat een speler voor minder verkocht word dan daar vermeld staat. Terwijl het vaak geen kwestie is van slecht onderhandelen is, wat dan gelijk geroepen word, maar er gewoon een logische verklaring voor is (bijvoorbeeld mondelinge afspraken met een speler na verlenging van het contract van we doen niet moeilijk als er een goede club komt volgend jaar of dat iemand nog maar 1 jaar contract heeft etc.)