Hasko van Dalen

Columns

Column • Twitteraars

Stan

Vorige week vrijdag waren twee voetbalitems hot topic op X, het voormalige Twitter. Het eerste was de beloning in het vrouwenvoetbal, het tweede de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Schotland. In beide gevallen logen de meningen van de twitteraars er niet om.

Als ik laat blijken dat ik wel eens naar wedstrijden in het vrouwenvoetbal kijk, word ik meestal wat meewarig aangekeken. Er schijnen weinig mannen te zijn die er een hoge pet van op hebben. De meest gehoorde kritiek is dat de dames geen balgevoel hebben, de kracht voor een goed schot ontberen, nooit de fysieke strijd aangaan en hun wedstrijden rommelig verlopen. Zelfs in de lagere regionen van het amateurvoetbal zou beter gespeeld worden. Nu wil het geval dat ik in de tijd dat Sportclub Feyenoord nog een hele reeks elftallen in elke leeftijdsklasse had, jarenlang in die lagere regionen voor de club actief ben geweest, zowel bij de jeugd als bij de senioren. Ik schrik dus niet zo gauw meer van dat niveau en kan me er best bij vermaken. Zeker bij zo’n bekerwedstrijd waarin ons vrouwenelftal met 3-0 wint van topploeg FC Twente.

Bovendien moeten we niet uit het oog verliezen dat het vrouwenvoetbal nog steeds in ontwikkeling is. Er heeft zich inmiddels wel een redelijke supportersschare gevormd, maar die komt alleen opdraven bij topduels in de competitie en internationale wedstrijden. Dan is het vaak een familie-uitje met gezelligheid op de tribune. De overwegend vrouwelijke supporters vinden het vooral prettig dat er minder zware overtredingen worden gemaakt, er geen theater is van speelsters die na elke overtreding over het veld rollen en er veel minder tegen de arbitrage wordt geprotesteerd en gescholden. Maar we moeten ook constateren dat die fanschare het bij de meeste gewone duels laat afweten. Zelfs bij veel wedstrijden in de Azerion Vrouwen Eredivisie zijn de bezoekersaantallen bedroevend laag.

De oproep aan de KNVB, voetbalclubs en sponsoren om iets te doen aan de slechte betaling van voetbalsters riep daarom bij de twitteraars veel negatieve reacties op. De overheersende mening was dat, hoewel in de media steeds meer aandacht aan vrouwenvoetbal wordt geschonken, het nog lang geen betaaldvoetbalniveau is. De dames moesten maar eens kijken naar de derde en vierde divisie. Daarin is spelen met een mager contractje of geringe onkostenvergoeding niet ongewoon. Laat de teams van de vrouweneredivisie eerst eens proberen zich op te krikken naar dat niveau, zowel qua spel als beloning. Dat zou al voor heel wat speelsters een verbetering betekenen.

Oranje
Minder beschaafd waren de tweets tijdens de interland Nederland-Schotland. Vanwege het slechte spel in de eerste helft werden bijna alle spelers neergesabeld. Daarbij viel mij een treurige tendens op. Supporters hemelen spelers van hun eigen club op en geven heftig af op spelers van hun concurrenten. In Amsterdam en omgeving wonende fans hadden het voortdurend voorzien op Feyenoorder Mats Wieffer. Ook NOS-verslaggever Arman Avsaroglu deed er aan mee. Uit Eindhoven en omstreken kwamen vanaf zijn eerste balcontact pleidooien om hem te wisselen voor Volendammer Veerman. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik Mats Wieffer ook niet sterk vond spelen. Het leek een beetje op het begin van dit seizoen toen hij opeens op een andere plek werd opgesteld en daarom naar eigen zeggen zijn draai niet kon vinden.

Het is dat het in Amsterdam tegenwoordig niet zo best meer gaat, maar anders hadden we natuurlijk voortdurend moeten lezen welke godenzonen in de basis hadden moeten staan. De media lieten ook nooit na om elke speler met een Nederlands paspoort uit de Johan Cruijff Arena, zelfs de bankzitters, als potentiële international te bestempelen en een basisplaats voor ze op te eisen. Zou Thomas Beelen in een ander rood-wit shirt hebben gespeeld, was hij allang door De Telegraaf in Oranje geschreven. 

Natuurlijk namen de Feyenoord-supporters het voor hun speler op. Tegelijk lieten ze zich, net als de Amsterdammers, minachtend uit over vroegere PSV-spelers. Wat mij verder opviel, is dat heel wat twitteraars Ronald Koeman een slechte coach vonden. Daar speelden clubsentimenten geen rol meer. Hij is bij alle drie de topclubs speler en trainer geweest. Kennelijk is zijn krediet op, zodra het even niet loopt zoals men wenst. 

Verder gaven twitteraars die spelers aan het afbranden waren weinig blijk van voetbalinzicht. Ze vonden dat het pas ging lopen toen Veerman en Malen erin kwamen. Daarbij werd vergeten dat de Schotten vermoeid raakten en het niet meer konden belopen, waardoor er enorm veel ruimte ontstond. Dan is het makkelijker voetballen dan tegen die gesloten defensie van de eerste helft. Maar ach, ik gun iedereen het eigen gelijk en de voorliefde voor (oud-)spelers van de eigen club. Zelfs die verslaggever van de NOS. 

Hasko

Delen

Reacties

Nog geen reacties