frans-reichardt

Columns

Column • Wat bij anderen misgaat, is ook leerzaam voor Feyenoord

Niels

‘Haat je me al?’
Peter dipt zijn mesjes in de inkt en zet ze opnieuw meedogenloos in mijn bovenarm.
Ik haat hem niet. Ik haat de pijn.
Eén van zijn collega’s bij de Rotterdamse tattooshop Walls and Skin komt even kijken naar de tatoeage die vandaag haar voltooiing nadert.
‘Zo te zien vindt-ie het lekker’, zegt hij in rollend Rotterdams terwijl ik met een van pijn vertrokken gezicht mijn vrijwillige marteling onderga. Rotterdamse humor.

De humor was in Rotterdam een poosje ver te zoeken. In Rome verloor Feyenoord van Lazio, in De Kuip verloor het van een ijzersterk Atlético Madrid en in Glasgow ging het na een verwoede jacht op de winnende treffer in blessuretijd ongelukkig onderuit tegen een matig Celtic. Tussendoor werd in De Kuip verloren van PSV dat bezig is aan een fenomenale serie.
Opeens was-ie er weer: de reflex dat alles kut is. Geertruida was kut, Trauner was kut, Timber was kut, Stengs was kut, Giménez was kut, Paixão was kut, Ivanušec was kut en Ueda was al helemaal kut. Zelfs Slot was kut. Milambo moest erin, Zechiël moest spelen en Sauer ook. Dat hoort bij de kutreflex: elke speler die niet speelt is beter dan elke speler die wel speelt. Soms gaat het nog verder. Wat supporters op X - niet vak X maar het social media kanaal X - over onze eigen spelers schrijven, grenst soms aan haat. Haten zij de spelers of haten zij de pijn van verlies?

Aan het eind van een prachtjaar leken we even te zijn vergeten hoe het is om te verliezen. Toch mag het geen verrassing zijn als je in de poulefase van de Champions League als derde eindigt achter Atlético Madrid en Lazio Roma. We hebben ze laten beven. Het is het lot van sportief succes: in de Champions League kom je tegenover sterkere tegenstanders te staan dan in de Conference League. In de competitie verliezen van de koploper die nog geen punt verspeelde en bezig is aan een fenomenale reeks, is ook geen schande.

De teleurstelling na een nederlaag is begrijpelijk, het gebrek aan relativering gevaarlijk. Als we in negatieve sentimenten gaan geloven, praten we onszelf de afgrond in en vergeten we dat Feyenoord nog in de beker zit, voor het derde achtereenvolgende jaar na de winterstop Europees voetbal speelt, meer punten heeft dan vorig seizoen na evenveel wedstrijden, meer doelpunten maakt en goed op koers ligt voor een plek bij de eerste twee in de competitie die recht geeft op directe plaatsing voor de groepsfase van de Champions League die komend seizoen nog weer meer geld oplevert waardoor Feyenoord opnieuw een stap vooruit kan zetten. Onze spelers worden nog steeds beter en de waarde van de selectie is opnieuw gestegen. Gaat het weer een beetje?

Andere clubs kunnen daar jaloers op zijn. In 2018 zegt een voetbaldirecteur dat zijn club het Bayern München van Nederland moet worden. Vijf jaar later staat die club op de vijfde plaats en juichen supporters als hun club zich kwalificeert voor de tussenronde in de Conference League. Een paar jaar geleden slaan zij zich nog van pret op de dijen als Louis van Gaal die competitie aanduidt als ‘Jut & Jul League’. Dat Feyenoord daar dan aan meedoet en de finale bereikt, is waarschijnlijk toeval.

Succes is nooit vanzelfsprekend. Voor je het weet, verlies je vijf competitiewedstrijden, speel je gelijk tegen Fortuna, Almere City en PEC Zwolle en word je uit de beker geknikkerd door een vierdeklasser. Daar kan Feyenoord nog wat van leren. Wat dan? Dat succes niet vanzelf komt en al helemaal net vanzelf blíjft. Daarom is het na een nederlaag goed de rust te bewaren, te relativeren en oog te houden voor wat er allemaal goed zit in het fundament: visie, beleid, scouting, opleiding. Voor Feyenoord ziet de toekomst er gezond uit. Op de korte termijn doet Feyenoord op veel fronten mee om de prijzen en daarna zetten we opnieuw een stap vooruit. Wij worden niet het Bayern München van Nederland, maar wel het beste Feyenoord van de wereld.

Fijne feestdagen en een gezond 2024!

Frans

Delen

Reacties

Prima column. Spijker op de kop. Met op korte termijn de zaak afbranden als het even niet gaat als beliefd is niet eerlijk en onzinnig. Dit was een fantastisch jaar en natuurlijk moet je altijd streven naar beter. Maar dat doet de tech staf en directie natuurlijk ook, maar een bal kan weleens verkeerd rollen. Ik denk dat we op de goede weg zijn, heb me in mijn zestigjarige supportersschap nog nooit zo comfortabel gevoeld.
Dennis for President.
Allemaal leuk en aardig,,, maar welke tattoo is er nu dan gezet? :)
Veel rake woorden, mooi!

Dat succes nooit vanzelfsprekend is, is een open deur. (Het is de Tweede wet van de thermodynamica, vrij vertaald: alles neigt naar chaos, verval gaat automatisch, tenzij je constant doelgericht energie toevoegt.) Dat die andere club met hun schier oneindige geldmiddelen (=energie) zo ongelofelijk zijn eigen glazen zou ingooien -verkeerde spelers, trainers, managers, bestuurders en vreselijk verwende supporters- en zo diep zou vallen, had echterf niemand kunnen voorspellen en geen Feyenoorder in zijn stoutste dromen durven dromen.

Maar veel belangrijker, wij zijn het beste Feyenoord vd wereld en op weg het beste Feyenoord ooit te worden. Daar hebben we realistische supporters bij nodig die alle huidige successen op waarde weten te schatten. Dit soort columns draagt daaraan bij.
Elk woord, elke zin, elke alinea is raak en waar👍🏻
Eerder heb ik wel eens kritiek gehad op de inhoud van een column maar deze is dik in orde.
"Voor Feyenoord ziet de toekomst er gezond uit."

Maar:
- Stadion bijna failliet en over nieuwbouw of renovatie horen we weinig.
- Nog altijd een broos eigen vermogen en zwakke score met financial rating system

Opleiding en talent:
Na Hartman is er nog niet een speler doorgebroken. Hopelijk gaan Milambo, Sauer en/of Sauer doorbreken.

Als Arne Slot Feyenoord komende zomer gaat verlaten, dan kan het snel bergafwaarts gaan als de verkeerde trainer wordt aangesteld. Wij hebben niet de financiële reserves die Ajax (beetje kinderachtig om de naam van onze concurrent niet te noemen) heeft.

"Succes is nooit vanzelfsprekend."
Precies!

Blijven genieten van het huidige attractieve spel waarbij de spelers meer afstanden lopen en meer sprints trekken dan de tegenstander en dat iedere wedstrijd. Geen tegenstander wordt onderschat zoals het hoort. Wij moeten dit blijven waarderen.

Geheel mee eens dat relativeren daarbij belangrijk is.
Hoge verwachtingen heb je van Sauer, dat die jongen twee keer moet gaan doorbreken ;-)
Je zult Sauer en/of Zechiël bedoeld hebben (?)
Jankverhaal?
Houd in je achterhoofd dat onze club en ons stadion nog altijd heel zuinig om moet gaan met het geld.
Onze steenrijke concurrent gaat tweemaal Champions League mislopen en ondanks de absurde transferinkomsten diep moeten snijden in de salarishuishouding.
De column van Frans gaat over relativeren en dat succes zo kan omslaan. Hij heeft daarin gelijk. Maar bij onze club zijn de financiën voorlopig nog aan de broze kant.
Willem, heb je het gelezen? Of ben je al in slaap gevallen?
Mee eens. Bij Feyenoord is er enorm veel ten goede verandert sinds Arnesen hervormingen doorvoerde en.Slot kwam. Het is nu zaak om aan die visie vast te houden. Leg vast dat Slot maar een beperkt aantal mensen uit de organisatie mag meenemen naar een nieuwe club, richt je op een hoogwaardige scouting, moderne jeugdopleiding, fysio volgens de nieuwste inzichten en scout een reeks mogelijke opvolgers van Slot aan die een moderne visie op aanvallend voetbal hebben en daar resultaat mee behalen. De trainer van Bodo Glimt hoort in dat rijtje thuis als ik de verhalen lees.
Mooi geschreven.... die kutreflex zie ik veel voorbij komen inderdaad
Feyenoord heeft voor het merendeel een fenomenaal seizoen gehad. Wel vond ik het schandalig dat ze - ook met dank aan de scheidsrechter - van Twente verloren. Er was net een gala-voorstelling tegen Lazio afgegeven en het leek net of de spelers dachten: Twente pakken we wel even." Dat kan dus niet meer. De verliespartijen tegen Lazio en Celtic waren ook raar.
Helemaal mee eens dat succes niet vanzelf blijft. Je ziet hoe gemakzuchtig ze bij Ajax werden qua transfers. Mensen gaan dan ook teveel in zich zelf geloven. Soms heb ik dat idee ook bij Te Kloese, die zichzelf AD en TD heeft gemaakt en spelers uit zijn eigen netwerk of dat van Slot haalt.

Ik hoop echt dat ze komende transferperiodes de scouting meer gaan benutten en nog meer investeren in de jeugdopleiding. Voor de lange termijn heb je daar echt veel meer aan.
Ajax heeft alles op data en scouting gedaan terwijl PSV alles met bord op schoot scouting deed en met hun eigen netwerk. En zie het resultaat. Het gaat om de spelers die je haalt en niet zo zeer waar ze vandaan komen.

Ik snap op zich wat je bedoelt maar er is geen lange termijn zonder korte termijn. En voetbal evalueert zich in een rap tempo. Sommige dingen van nu, zijn morgen alweer nutteloos. Wat vooral belangrijk is dat je makkelijk kunt schakelen en aanpassen.
Weet je, ik heb FTM meermaals gevraagd eens in detail uit de doeken te doen hoe er samengewerkt wordt tussen TD, Scouting en Trainer en hoe ze afgelopen windows dat per positie hebben gedaan. Dat artikel is er nooit gekomen….

Het blijft nu bij horen van en aannames en dan is het heel makkelijk om op basis van de Zerrouki transfer alles over één kam te scheren en te zeggen dat de scouting niks toevoegt en niet gebruikt wordt.

Ik denk zelf dat DtK niet achterlijk is en probeert op basis van meerdere bronnen per positie de beste te kopen.

Waar ik zelf (mede op basis van opruiing FTM) mis zat in het verleden: affakkelen Timber (nu koning op 8 en het zou niet gek zijn als hij voor +20mn weg gaat); Stengs als miskoop bestempelen.
@Champions_League_23-24 daar heb je zeker een punt. De spelers die nu gehaald zijn doen het wel aardig maar het lijkt toch niet helemaal in balans te zijn. Ivanusec is een goede voetballer maar geen echte linksbuiten. Zerrouki is ook een goede voetballer maar op zijn positie heb je al Wieffer en Zechiel als talent erachter.
Geweldige column. Doet eens voetbalhart ❤️ goed.
Prachtig column weer Fransie! ❤️🤍