Szymanski

VK Sportphoto

Nieuws

"Daar hebben we eenzelfde trouwe aanhang als hier in Rotterdam"

Stan

Via Legia Warschau en Dinamo Moskou kwam hij deze zomer terecht in Rotterdam. Sebastian Szymański wordt dit seizoen door Feyenoord gehuurd van de Russische club en maakt indruk in de Eredivisie. De 23-jarige linkspoot was dit seizoen al goed voor 7 doelpunten en 4 assists voor de koploper. Afgelopen zondag was hij zelfs trefzeker tijdens de met 2-3 gewonnen Klassieker. Feyenoord heeft een koopoptie bedongen op de Pool, maar door de situatie in Rusland zijn er nog veel vraagtekens rondom zijn toekomst. 

Met zijn techniek en uithoudingsvermogen veroverde Szymánski al snel de harten van het Feyenoord-publiek. Het gemis was dan ook groot toen de huurling eind januari uitviel met een knieblessure. Inmiddels is de stijlvolle Pool weer helemaal terug en gaat hij met Feyenoord vol voor het kampioenschap. Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder, ging in gesprek met de aanvallende middenvelder. 

Szymański is van mening dat het niveau bij Feyenoord vergelijkbaar is met dat van Dinamo Moskou, waar hij nog tot 2026 onder contract staat. "Het lijkt best wel op elkaar. Ik denk dat we hier meer echt voetbal kunnen spelen, meer positievoetbal. Feyenoord is een grote club in Nederland, dus in de meeste wedstrijden die we spelen, krijgen we veel defensieve tegenstand. Dat was in Moskou toch iets anders. Ik hou van de manier van spelen hier, vind sowieso alles erg prettig hier dus ik ben een gelukkig mens." 

Voor de Poolse middenvelder is er dan ook weinig reden tot klagen, ook omdat hij dit seizoen een zeer gewaardeerde kracht is in de ploeg van Arne Slot. "Het belangrijkste voor mij is om het team van dienst te zijn, altijd. Ook als ik niet scoor of assists geef. Ik wil altijd positieve energie uitstralen en alle teamgenoten aansporen om vooruit druk te zetten. In de eerste helft van het seizoen maakte ik al vrij snel doelpunten en had ik ook wat assists. Dat was erg fijn en ik voelde me snel goed in vorm. Maar ik probeer vooral altijd mijn team te helpen."

Mede door zijn doelpunt werd er afgelopen weekend gewonnen van Ajax en zette Feyenoord een grote stap richting het kampioenschap. Szymański is nog niet heel erg bezig met het pakken van de titel. "Ik weet het niet, en denk daar eerlijk gezegd ook niet zo over na. Het is vooral erg mooi dat we nog in de Europese competitie meedoen én blijven vechten voor het kampioenschap en ook de nationale beker. We zullen ons uiterste best doen om op drie fronten mee te blijven doen."

En dan? Als het seizoen ten einde is, hopelijk met een prijs op zak. Is er dan een kans dat Szymański langer in Rotterdam blijft? "Ik weet het echt niet, om eerlijk te zijn. We zien wel wat er gebeurt en ik probeer er nu nog niet aan te denken. Er is nog tijd, en zoals ik zei, ben ik erg gelukkig hier in Rotterdam. Laten we maar afwachten wat er eind van het seizoen gebeurt. En bovendien ben ik niet de juiste persoon om antwoord te geven op deze vraag omdat het ook niet in mijn handen ligt."

Szymański is gelukkig in Rotterdam en met de steun van Het Legioen. Of hij ooit bij een club zulke fanatieke en trouwe supporters heeft meegemaakt? “Bij Legia!”, zegt de Pool. “Daar hebben we eenzelfde trouwe aanhang als hier in Rotterdam. Het Legioen zorgt echt voor een fantastische sfeer tijdens de wedstrijden. We zijn hen daar erg dankbaar voor. Ze drukken ons soms letterlijk en figuurlijk naar voren om te scoren, tot de laatste minuut aan toe. Dat geeft zoveel extra energie.”

Lees het hele interview in de nieuwe Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder, die donderdag verschijnt. Leden ontvangen Hand in Hand aan huis. Word nu lid.  

Delen

Reacties

Szymanski staat, net als veel anderen in deze selectie, voor Feyenoord 2.0. Hij werkt keihard, is dynamisch maar ook een intelligente voetballer met een uitstekende techniek. Dat was de basis van de overwinning in Amsterdam. Ze zijn fysiek prima, maar weten ook dat ze goed kunnen voetballen. Dat geeft het zelfvertrouwen om tot dit soort prestaties te komen. Ik heb het idee dat technische bagage nu, veel meer dan vroeger, een vereiste is om te worden gescout bij Feyenoord.