martin-van-geel

VK Sportphoto

Nieuws

“Daar is de plank misgeslagen bij het opleiden van spelers tussen 18 en 21 jaar”

Van de redactie

Feyenoord besloot in 2016 niet toe te treden met een Jong-elftal in de Jupiler League, tegenwoordig Keuken Kampioen Divisie geheten. Richard Grootscholten, van 2016 tot 2019 hoofd jeugdopleiding,  voerde hierover discussies met toenmalig technisch directeur Martin van Geel.

“Het was Martin van Geel die door verschillende redenen dat niet wilde”, zo vertelt hij bij FC Rijnmond over het besluit om niet met een elftal in de Jupiler League te gaan spelen. “Ik stond daar niet achter. Maar het was op dat moment al besloten voordat ik binnen kwam.”

Volgens Grootscholten kon hij goed met Van Geel discussiëren over de ontwikkeling van jonge spelers. “Ik was prima met hem. We hadden goede discussies samen. Dat kon altijd goed met Martin. De grote discussie was het belofteteam, want dat had Feyenoord niet. Er was een reserveteam met spelers uit Onder-19 dat werd aangevuld met spelers uit de eerste selectie.” Grootscholten zegt dat die spelers te weinig ontwikkeling is geboden, mede door het afwijzen van de Jupiler League. “Daar is de plank wel misgeslagen als het gaat om het opleiding van spelers tussen 18 en 21 jaar.”

Van Geel liet in die periode optekenen dat Feyenoord moest kiezen tussen een elftal in de Jupiler League en het terughalen van Dirk Kuyt. Grootscholten erkent dat financiën een rol speelde bij het besluit. “Natuurlijk lag het geld niet in een kast opgestapeld. Dat weten we van die tijd en dat is een reden geweest.” De voormalig hoofd jeugdopleiding zegt dat er tevens praktische bezwaren werden geuit, die volgens hem niet onoverkomelijk waren. “We zaten met een verouderd trainingscomplex. Ook was er weinig ruimte om nog een team toe te voegen. Maar dat is allemaal wel op te lossen toch? Kom op.”

Grootscholten vertrok in 2019, na een dienstverband van drie jaar, bij Feyenoord als gevolg van een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

Delen

Reacties

Nou wie volgt uit de oude doos, deze is ook al weer 4 jaar weg, we weten het nu wel over niet inschrijven in de eerste divisie. Jeugd speelt nu internationaal we gaan samenwerken met Dordrecht.
Heb geen idee wat die man nu doet of is die op zoek naar een baan of zo.
Tja. Achteraf kun je nog stellen dat Kuyt een belangrijke pion was in het kampioenschap. Maar op het moment zelf was het al een vreemde beslissing. Het geld besteden aan een speler ruim over de 30, waarvan je op dat moment niet weet of die nog gaat presteren, of het geld besteden aan een traject waardoor je jeugd meer weerstand krijgt en waar je op langere termijn veel meer aan het hebt in het kader van talentontwikkeling, transferopbrengsten etc. Dat was toen al een vreemde keuze. Van Geel dacht waarschijnlijk hetzelfde over visie als Rutte: voor visie ga je maar naar de opticien.
zijn visie was kennelijk dat een jong team in de ** niet per definitie een meerwaarde hoefde te zijn. zijn visie was ook dat hij dacht dat het niet lang zou duren met die jong teams. en dat je het beetje geld dat je hebt ook anders kunt besteden. liever zo hoog mogelijk eindigen met het eerste elftal. dat levert geld op. zonder al die spelers waren we misschien wel 5de geworden, gewoon helemaal niets. maar wel een jong team. dus je hoeft het niet met zijn visie eens te zijn, maar hij had wel een visie.

en hoe is het met de talentonwikkeling bij utrecht? of ajax? kun je dat even evaluren? ajax heeft nota bene hun grootste talent, unuvar, uitgeleend ergens in turkije. zit je daar met je jong. wie komt er uit jong bij ajax? en bedenk dat ook even dat voor al die jong teams bij ajax al de meeste spelers doorbraken. en bij ons breken er nog steeds spelers door, ook zonder jong. goeie visie toch?
Nou Jurre, je kan veel over van Geel zeggen, maar niet dat hij visie heeft. 😜
Het geen vertrouwen ergens in hebben is geen visie. Visie is juist wel weten hoe je ergens komt.
Even vooropgesteld, ik was (en ben) ook tegen deelname van jong teams in de KKD en had veel liever een andere constructie gezien (bv een serieuze west Europese jong competitie), maar als al de andere opleidingsclubs mee gaan in de pyramide is het wel erg dom om (gepikeerd) dat niet te doen. Kuyt of sowieso de financiën opvoeren als belangrijkste reden vind ik ook nog steeds zwak en bovendien cijfermatig onwaar. Er werden geen eisen gesteld aan het niveau van toetreding. Feyenoord had op dat moment ook al ca 40 contractspelers en zou zonder investering gewoon mee hebben kunnen doen. Dat ze dan wellicht ergens onderin zouden eindigen en wekelijks een pak slaag zouden krijgen paste echter niet in de “ visie “ van ome Martin. Zijn visie was hoog mee doen in de KKD zonder echt prijzen te winnen en daarom zit hij nu goed in Tilburg.
ik geef net aan waarom hij wel visie had. het was niet alleen ergens geen vertrouwen in hebben, het was ook wel vertrouwen hebben in de weg die nu bewandeld werd. en dat heeft gewoon goed uitgepakt. ze hadden idd ook de jo16 in het jongteam kunnen zetten, zonder contract. zo kun je alles wel recht lullen. we moesten gewoon nog meer spelers contracteren en als daar budget voor werd vrijgemaakt, ging dat ten koste van feyenoord 1.

zijn visie was dat ook op de gekozen weg jeugdspelers zich bleven ontwikkelen en kansen zouden krijgen. en dat is met malacia, kokcu, bijlow, geertruida en hartman gewoon uitgekomen.
@CPP Misschien geen eisen aan niveau maar waar had je willen voetballen? Nieuw Varkenoord was er nog niet, ik geloof nooit dat het oude Varkenoord aan de eisen zou voldoen. Dan zou je wat anders moeten huren. Zal ook een beste kostenpost wezen.
Exact het probleem van van Geel. Denken in problemen ipv oplossingen. Een typisch symptoom bij mensen zonder visie trouwens. Nieuw Varkenoord stond in de planning, grote wedstrijden zouden in de Kuip kunnen en zelfs toen speelden de reserves al vaak op Woudesteijn.
Maak jezelf nou niet zo belachelijk om te stellen dat we met van Geel een weg hebben bewandeld. Zijn beleid was gebaseerd op een aaneenrijging van toevalligheden en adhoc beslissingen. Jurre je geeft in ieder geval in de bovenstaande post niet aan wat de visie van van Geel dan wel zou zijn. Met oogkleppen op hoop van zegen al je geld in het eerste stoppen is geen visie, maar juist beleid van een visieloos persoon.
Van Geel heeft het zonder portemonnee echt heel knap gedaan qua resultaten en prijzen, met als kampioenschap als beloning. Eenmaal met geld was hij ongeschikt en was er een nieuwe TD nodig om vervolg stappen te zetten. Ik vind het vanaf hier makkelijk om te zeggen wat Feyenoord toen had moeten doen. Wat er in kas zat, en wat O21 uiteindelijk gekost zou hebben weten we niet. Uiteindelijk word heel de club afgerekend op resultaten van het eerste. Dan kunnen wij makkelijk zeggen, dat hadden ze moeten doen. Maar als het eerste, mede daardoor, minder presteert zijn er maar weinig die zeggen, maar wat heerlijk dat onze talenten in de KKD spelen. Die willen het eerste in Europa zien. Zonder verantwoordelijkheid is het in dit geval makkelijk kiezen voor KKD. In de tussentijd hadden we al in de 2e divisie kunnen zitten, zodat we volgend jaar zelf alsnog naar de KKD konden gaan. Maar ook nu lijkt de club daar nog weinig trek in te hebben om er in te investeren.
joh, je kan toch van mening zijn dat het deelnemen van jong aan de kkd niets oplevert? en dat je helemaal niet beter wordt van elke week een pak op je broek in de kkd? vitesse is er mee gestopt. bij utrecht is het kommer en kwel. en dat je dan meer wil inzetten op een aparte competitie in europa voor je jeugdspelers? dat is geen gekke gedachte. ik denk er het mijne van, maar ik weiger het visieloos te noemen als het niet overeenkomt met mijn visie. dat is inmiddels een veelvoorkomende ziekte in nederland, hij is het niet met me eens dus hij heeft geen visie.

daarnaast ging hij het beetje geld dat er was investeren in de selectie, om in elk geval europees voetbal te kunnen halen. dat hing er toen ook al om. europees voetbal zou broodnodige inkomsten opleveren. dat dat nu extra mooi is uitgepakt met de cl maakt dat niet een andere visie, of een ad hoc visie. voordeel was dat projecten zoals varkenoord/1908 konden worden versneld. leuk als je 'een visie' hebt met een jong team (pff net of dat de enige visie is die je kunt hebben) maar het is maar zeer de vraag of we daarmee gestaan hadden waar we nu staan. wat is die visie dan waard?
Er gaat weer een hoop ouwe meuk over en weer in deze discussie waarbij de werkelijkheid het af en toe aflegt tegen de op teleurstelling gebaseerde verbeelding.
Ik heb het recent ook nog weer eens betoogt; Feyenoord had maar liefst 4 spelers uit de eigen jeugd in de basis opstelling staan tijdens de Conference League finale. Dus ook zonder deelname aan de aam de voetbalpiramide kun je prima opleiden.
Van Geel heeft in de eerste jaren van zijn termijn als TD met werkelijk minimale middelen een selectie neer gezet die gelet op de financiële verschillen maximaal presteerde en toen Feyenoord qua begroting Vitesse, AZ en FC Twente weer achterhaald had 2x de KNVB-beker won en 1 x de landstitel.
Natuurlijk waren niet al zijn inkomende transfers succesvol en van een paar is hem dat aan te rekenen omdat dat van te voren op zijn minst sterk te vermoeden was; Basaçikoglu en Vejinovic o.a. Ondanks de beeldvorming waren zijn aankopen na de landstitel in aanleg gewoon goed. Boëtius voor Elia, Haps voor Kongolo, Berghius definitief overgenomen, Amrabat om op termijn El Ahmadi op te volgen, St. Juste om met Nieuwkoop te concurreren voor de vacature Karsdorp of met zijn snelheid een alternatief te zijn voor de trage(re) Bottgehin. Larsson om er voorin een optie bij te hebben. Met een half jaar vertraging kwam Van Persie als opvolger van Dirk Kuijt. ER is niet een keuze bij die onlogisch is. Ajax mocht dan Larsson hebben 'afgetest', maar die club kon toen ook al veel hogere transfersommen betalen als Feyenoord, dus dat is nauwelijks een argument.
Als Van Geel een glazen bol had gehad waarin de blessures van Jørgensen had kunnen voorzien, was hij hem ongetwijfeld zelf op de waterfiets naar Newcastle gaan brengen. Ten tjde van de belangstelling was Jørgensen net terug van een blessure en niets wees erop dat hij niet meer in vorm zou geraken.
Kortom Feyenoord is Van Geel aanzienlijk meer dank verschuldigd dan dat het hem verwijten kan maken. Had het beter gekund? Tuurlijk: Scouting zoals vorig jaar zomer met Aursnes en Trauner had ook in de periode 2015/'16-2019 prima gekund als je daar de juiste mensen voor hebt. (Door Sinisterra te scouten toonde hij dat bij wijze van spreken zelf aan.)
Hij had Van Bronckhorst moeten verplichten veel zorgvuldiger om te gaan met Boëtius, Amrabat en toch ook St. Juste. En hij heeft met de aanstelling van Jaap Stam een onbegrijpelijke inschattingsfout gemaakt, zoals zijn aanvankelijke voorkeur voor Dick Advocaat natuurlijk ook niet erg slim was. Maar Frank Arnesen, die terecht heel veel credits heeft gekregen, heeft in zijn eerste jaar meer verkeerde spelers aangetrokken dan Van Geel in 8 jaar. Bij wijze van spreken dan toch.
Ajax heeft natuurlijk goud geld gekregen voor een aantal van hun talenten. O.a. Frenkie De Jong heeft bij jong Ajax gespeeld. Bij PSV is bijvoorbeeld Gakpo begonnen in de eerste divisie. Ik volg ze niet zo, maar waarschijnlijk kun je als je je best doet nog een reeks Ajax spelers vinden die eerst bij Jong Ajax hebben gespeeld. Nu lijken ze daar een beetje door te schieten in 'koopclubgedrag', Dat is een valkuil als je veel meer geld hebt dan de rest. Bij Feyenoord is door Van Geel vooral ingezet op 'veilige' redelijk ervaren aankopen. Dat heeft het kampioenschap opgeleverd. Keerzijde was dat de ' oude' selectie zelf weinig waarde vertegenwoordigde waardoor het succes geen vervolg kreeg. Jeugd leek bij Feyenoord in het verleden vooral kans te krijgen als de spaarpot echt leeg was. Dat geldt ook voor Kokcu en Geertruida. Onder Slot heeft Kokcu natuurlijk wel enorme stappen gezet. De jeugdopleiding van Feyenoord is dus niet slecht, maar uiteraard kunnen er meer jongens doorbreken als er een tussenstap is tussen de jeugd en het eerste elftal. In een jong Feyenoord in de eerste divisie krijgen ze weerstand en kunnen ze in het Feyenoord systeem blijven spelen. Daardoor hadden er meer spelers kunnen doorstromen, hadden er minder miskopen hoeven plaatsvinden en was er meer geld door transfers gegenereerd. Dat heet inderdaad visie. Net zoals visie is dat je een duidelijk idee hebt over de manier van voetballen en dat in je hele organisatie doorvoert. Bij Feyenoord heeft Arnesen dat doorgevoerd en je ziet de resultaten. Daarbij wil ik overigens niet zeggen dat je geen ervaren spelers nodig hebt, Van Geel schoot daar alleen in door.
ik vind het echt slechte voorbeelden, want de jong, de ligt en gakbo waren ook zonder jong team doorgebroken. dat vind ik dus geheel niet overtuigend.

ik weet niet of er meer spelers kunnen doorbreken. ik betwijfel echt of hall, hendriks, summerville en azarkan met een jong team naar feyenoord 1 zouden doorgroeien. nu hebben we ook ene jong team en die gasten bakken er echt verdomd weinig van. hoewel ik wel meer speelminuten zou willen zien voor milambo, benita en klein, maar het is niet zo dat ze er ver bovenuitsteken als ze tegen jong almere spelen.

over de speelwijze heb je natuurlijk een punt, maar dat vind ik een andere discussie. ik weet niet of arnesen dat doorgevoerd heeft, volgens mij komt dat meer uit de slot-koker.
De man op de foto heeft wel wat goede dingen gedaan bij Feyenoord. Hij is mede door zijn beleid kampioen geworden met Feyenoord. Maar hij heeft wel een grote fout gemaakt. En daar hebben we nog steeds last van. Maarja laten we niet vergeten dat we voor zijn komst 18 jaar geen titel hadden gepakt.
Ok dit weten wij .. hoe gaan we het repareren. Het lijkt wel of ze op meerdere paarden wedden. Via Dordrecht of via de _21 ...
We hebben het geld in de selectie gestoken, zijn kampioen geworden en hebben daarmee, incl transfers 60-70 mio verdiend. En dan praten over de plank misslaan. Zucht. Ik had graag een team in de kkd gehad, maar dan was de kans veel kleiner geweest dat we kampioen werden en dan hadden we geen 70mio mee verdiend. Maar iedereen praat elkaar maar na. Zeker een hoofd opleiding die gewoon zwaar gefaald heeft. Nu ligt het gelukkig vnl aan een ander.
Onzin, geld was zeker niet de enige reden. Was ook gewoon een verschil van inzicht. Daarnaast heeft Van Geel later nogmaals de kans gehad toe te treden en ook deze laten lopen. Dus ja, zeker gefaald op dat vlak. TD hoort lange termijn te bewalen
Verschil met toen is ook wel dat de TD volledig VETO had, nu worden beslissingen meer op teamniveau gedaan. 1 ding kan je van Geel niet verwijten, had niet 'geen argumenten' en voor de meeste viel wat te zeggen. Uiteindelijk zijn de rijkste clubs in die periode PSV/Ajax/FC twente ontzettend gematst maar daarover hoor je helaas nooit kritiek.
@schuurspons: van geel heeft altijd gezegd dat het niet alleen zijn beslissing was, maar dat de beslissing feyenoordbreed werd gedragen. en inderdaad, zijn argumenten sneden best wel hout en die zijn in de loop der tijd ook wel bevestigd.

ik heb trouwens ook liever een jong team in de kkd, maar ik beoordeel de beslissing wel zoals de feiten toen lagen. nu zijn er meerdere mensen die tot in den treuren blijven herhalen dat feyenoord gefaald heeft door niet in te stappen en kennelijk denkt iedereen dat als je het vaak genoeg zegt het vanzelf de waarheid wordt. nou, das dus nie.
geld was niet de enige reden, maar wel de voornaamste reden. uiteraard verzon hij daar argumenten bij, overigens argumenten waar zeker wat voor te zeggen viel. het is ook niet gek dat hij die argumenten in een later stadium in stand hield. en ook bij de volgende keer speelde geld een cruciale rol.

en dan moet je ook nog kijken naar wat het die andere clubs oplevert. verdomd weinig kan ik je zeggen. moet je even in ajax 1 kijken, wie komt daar uit jong? taylor. nou toe maar, dat was hun beste middenvelder in de jeugd. rensch. peoh poeh, wat fijn dat ze jong hebben. lwat heeft psv aan jong? okay, bakayoko. hoewel die ook zonder jong zou komen. gakbo was er altijd gekomen. verder vertessen en obisbpo. nou poeh poeh. moet ik utrecht ook nog even behandelen? zowel het 1ste als het jong team bagger. het jong team leent zelfs spelers uit.....bij ons zijn kokcu, bijow, malacia, hartman, geertruida allemaal doorgebroken, allemaal zonder jong. dus hoezo een miscalculatie? hij noemt het een miscalculatie omdat hij zelf gefaald heeft maar de schuld bij een ander wil leggen. niets meer en niets minder.
Wil je die 70 miljoen even voorrekenen?
Ik kom er namelijk bij lange na niet aan als ik alles (met de bedragen van toen) bij elkaar op tel...
met de transfersommen van karsdorp en kongolo erbij. die hadden altijd wat opgeleverd, maar stonden door er door het kampioenschap natuurlijk veel beter op.
Zie hier een overzicht van de transferinkomsten en -uitgaven onder Martin van Geel. De exacte bedragen kunnen enigszins afwijken omdat sommige indicatief zijn maar het totaalplaatje klopt meer dan redelijk. Conclusie; €82.000.000 in de plus.

2011-2012
uitgaven: €0
inkomsten: €12.200.000 12.2

2012-2013
uitgaven: € 1.000.000
inkomsten: €6.700.000 17.7

2013-2014
uitgaven: €3.000.000
inkomsten: €0 14.7

2014-2015
uitgaven: €8.700.000
inkomsten: €31.700.000 37.7

2015-2016
uitgaven: €10.500.000
inkomsten: €14.500.000 41.7

2016-2017
uitgaven: €3.500.000
inkomsten: €2.600.000 40.8

2017-2018
uitgaven: €26.800.000
inkomsten: €33.300.000 74.1

2018-2019
uitgaven: €2.000.000
inkomsten: €8.900.000 82
Sorry reken foutje in excell (een cel aftrek van uitgaven niet meegenomen): Het bedrag is €53.200.000 inde plus.
Beste KeesPijl,
De discussie ging erover wat de EXTRA opbrengsten van het kampioenschap in 2017 zijn geweest.... Die worden door mij op 25 miljoen becijferd en door Jurre met veel creatief boekhouden op 70 miljoen...

Dus niet wat Martin van Geel heeft gedaan bij Feyenoord...
Maar toch bedankt voor het overzicht!
OK. Hoewel ik het met Jurre eens ben dat de krtitiek op Van Geel voor een groot deel niet terecht is, is zijn inschatting van de extra-inkomsten véél te hoog. N.B. de totale omzet van het Champions League seizoen was 99,4 miljoen daar kun je links om of rechts om geen CL inkomsten van €70 miljoen bij bedenken. De winst was dat jaar €11.6 miljoen. Dat zijn idd echt andere getallen. Deze zijn gewoon terug te vinden in het betreffende jaarverslag.
https://acties.feyenoord.nl/media/Jaarverslag%20Feyenoord%202017-2018.pdf
dat je 11 winst maakt in een seizoen zegt natuurlijk geen reet over het bedrag dat je verdiend hebt. ten eerste kan het zo zijn dat je zonder die inkomsten verlies had gemaakt. en wat te zeggen van adnere kosten die je dat boekjaar hebt gemaakt OMDAT je deze bedragen binnenkreeg...ook de omzet zegt niets, want de transfersommen van karsdorp en kongolo zitten daar niet bij, terwijl ik ze wel meereken. ik erken dat we ook als we geen kampioen waren geworden transfersommen hadden ontvangen, maar als je werkelijk denkt dat die dan ook rond de 15mio gelegen hadden heb je wel heel weinig hirstorisch besef. als we niet hadden geinvesteerd in de selectie hadden we net zo goed 5de kunnen eindigen. leuk, geen europees voetbal, maar wel een team in de kkd.

startgeld, televisiegeld, geld per punt en 3 uitverkochte stadions. reken maar uit, ruik aan mn reet. ja natuurlijk zitten daar ook kosten aan vast, maar dit geld hadden we never the nooit niet met alleen een team in de kkd kunnen verdienen. ook niet de 25 mio die bominoka uit de losse pols neerslingert.

de strekking van het verhaal blijft dus hetzelfde, maar omdat mijn hoofdargument niet kan worden weerlegd gaat men maar de nadruk leggen op randzaken. blabla het was geen 35 mio maar 25 mio. oh joh, dat is niks! en de ervaring van malacia in de de cl is ook niks waard gebleken. zou de goal van st juste tegen napoli niet geholpen hebben bij zijn transfersom?
Beste Jurre, je aanvankelijke reactie vond ik sympathiek maar kijk nou gewoon naar de jaarcijfers, die zijn openbaar i.p.v. uit je nek te l*llen. Daar zie je staan dat de meeste van je financiële aannames luchtfietserij zijn.
Die keuze had niet alleen gemaakt moeten worden door van Geel. Het was de tijd dat we krampachtig, zonder middelen, probeerde bij de top te blijven. Dat ging het ene jaar beter dan het andere. Van Geel had die investering moeten maken maar kan me voorstellen dat je voor je eigen baan kiest. Als het eerste niet presteert, dan word de trainer en TD er op aangekeken.
beslissing werd breed gedragen. en heeft ons geen windeieren gelegd. we zijn namelijk kampioen geworden waar we stervesveel geld mee verdiend hebben.
Het hoofd jeugdopleidingen, die dus gaat over de spelers in dat elftal (!), was het er niet mee eens... Hoezo breed gedragen??
En ik heb je net voorgerekend dat het wel mee valt met dat EXTRA geld door het kampioenschap...
binnen de directie werd het breed gedragen. net zoals men geheel niet enthousiast was over deze hoofd jeugdopleiding. dus werd zijn mening nog minder serieus genomen.

en ik heb net al uiteengezet dat het echt ongelooflijk is dat je de inkomsten uit de cl (dus startgeld, de mediapot en en de opbrengsten uit wedstrijden onnodig zit te bagatelliseren. Dat was voor ons echt een gigantisch bedrag. hoe kun je daar nou zo luchtig over doen? is het zo moeilijk om toe te geven dat het een zegen is geweest dat we die pieken hebben binnengesleurd? denk jij echt dat we nu net zo ver waren geweest zonder al dat geld, maar met een team in de kkd? ik geloof er niks van.