crysencio-summerville

VK Sportphoto

Nieuws

"Er waren zoveel wedstrijden die Summerville besliste"

Van de redactie

Crysencio Summerville doorliep de gehele jeugdopleiding van Feyenoord. De aanvaller voetbalde elf jaar op Varkenoord maar speelde geen wedstrijd in het eerste. Na uitleenperiode aan FC Dordrecht en ADO Den Haag werd hij in 2020 verkocht aan Leeds United.

Bij de Premier League-club maakt Summerville inmiddels grote indruk. Willem van Hanegem vertelde eerder dat de aanvaller een kans bij Feyenoord had moeten krijgen. “Als ik Summerville zie, dan denk ik: die had Feyenoord op termijn beter gemaakt. Had er alles aan gedaan om die te houden, ook al had hij Steven Berghuis voor zich. Maar destijds werd ook nog de voorkeur gegeven aan Luciano Narsingh, geen idee waarom”, aldus De Kromme in Algemeen Dagblad. Het Feyenoordicoon tipte onlangs zelfs bondscoach Ronald Koeman om Summerville in de gaten te houden. “Die is zoveel beter geworden daar bij Leeds United en hij heeft iets dat nog niet echt in de selectie zit: snelheid, beweeglijkheid, het vermogen om een man uit te spelen."

Richard Grootscholten, in de periode 2016-2019 hoofdopleidingen bij Feyenoord, had zelden zo’n groot talent gezien. “Goh, wat een talent. Daar droop het echt vanaf”, zo vertelt hij bij FC Rijnmond. “Dat hij talent had, dat zag iedereen. Er waren zoveel wedstrijden die hij besliste. We speelde tegen Real Madrid in een finale in Zagreb, met Dirk Kuyt als coach. Die besliste hij in zijn eentje met een goal van wereldklasse. Met zijn aannames en snelheid naar voren. Hij was zo bepalend.”

Volgens de oud-hoofdleidingen vertoonde Summerville onvolwassen gedrag. “Dat heeft bij hem meegespeeld in de jeugdopleiding, waardoor er een aantal dingen minder goed liepen. Er waren een aantal keren wat probleempjes met hem (o.a. vechtpartij in kleedkamer, red.). Op een gegeven moment heeft Feyenoord besloten hem te verhuren en later te verkopen.” 

Grootscholten zegt dat elke club anders omgaat met spelers die uit de bocht vliegen. “Op een gegeven moment is het een optelsom. PSV had dat met Memphis Depay, maar daar zij de directie tegen alle trainers; ‘Wat er ook gebeurd, hij gaat er niet uit. Dit jaar blijft hij spelen want daarna wordt hij veel geld waard’. Maar hoe ver kan je daarin gaan? Dat is toen bij Feyenoord niet gebeurd. En dat vind ik ook terecht.” 

Dat Summerville bij Leeds United inmiddels uitblinkt, komt voor Grootscholten niet onverwachts. “Dat hij dit nu laat zien, daar sta ik niet van te kijken.”

Delen

Reacties

Jammer van de losse handjes. Summerville is echt te ver gegaan toen.
Volgens mij was het niet summerville zelf maar zijn familie. Dat vond ik nog kwalijker eigenlijk. Dat is nl gewoon terroriseren.