danilo

Analyse

Gevoelige overstap: Bij Danilo geen Charisteas praktijken

Van de redactie

Als eerste stapte hij tijdens de Open Dag uit de traditionele helikopter: Danilo Pereira da Silva. De 23-jarige spits is deze zomer de eerste versterking die is binnengehaald. Hij komt transfervrij van aartsrivaal Ajax. Dat laatste is pikant, maar het weerhoud De Kuip er niet van hem met applaus te ontvangen. 

Hoe anders was dat in 2006. Op de slotdag van de transfermarkt zingt de komst van Vágner Love rond. Diverse media melden zelfs dat de talentvolle Braziliaanse spits een done deal is. Dit tot tevredenheid van de supporters. Totdat de hemel naar beneden dondert. Bij het sluiten van de markt blijkt Feyenoord niet Vágner Love te hebben gecontracteerd, maar Angelos Charisteas van Ajax. Het nieuws zorgt voor een volksoproer. Nog dezelfde avond verzamelen supporters zich bij de Kuip om hun ongenoegen te uiten. Voor de eerste training van de Griek voelt Feyenoord zich zelfs genoodzaakt hem onder begeleiding van bodyguards naar het veld te brengen.

De pijn bij de transfer zat destijds in meerdere factoren. Feyenoord was het seizoen daarvoor vijfde geworden. Als dan de reservespits van Ajax overkomt om de aanvalsleider van Feyenoord te worden, voelt als het binnenhalen van een afdankertje. Eentje die ook nog eens de grote schoenen van de vertrokken Dirk Kuijt moet gaan vullen. Binnengehaald van de laatste centen van de club bovendien. Terwijl iedereen net lekker was gemaakt met een Braziliaans toptalent. Deze cocktail van emoties maakt de komst van Charisteas tot de meest ongelukkig getimede transfer uit de clubgeschiedenis. 

Bij Danilo zijn de gemoederen anders. Charisteas werd eerder door de Amsterdammers met veel bombarie gehaald voor het eerste elftal. Dan sta je vol in de schijnwerpers. Danilo speelde vooral voor Jong Ajax en slechts een handjevol wedstrijden voor de hoofdmacht. Voornamelijk tegen amateurclubs in het KNVB Bekertoernooi. Wel liet de rechtsbenige aanvaller tijdens een verhuurperiode bij FC Twente zien een neusje voor de goal te hebben. In 33 wedstrijden maakte hij 19 goals. Veel supporters kennen Danilo dan ook vooral met een rood Twente-shirt om zijn schouders.

Ook het moment van de transfer speelt een rol. De komst van Charisteas bevestigde destijds de kloof die aan het ontstaan was tussen Ajax en Feyenoord. De Griek was door Ajax niet goed genoeg bevonden, maar blijkbaar wel van toegevoegde waarde voor Feyenoord. Dat deed pijn in Rotterdam. Deze zomer is het anders. Feyenoord heeft net een Europacupfinale achter de rug en Danilo is niet gehaald als onomstreden eerste spits. Feyenoord haalde eveneens Santiago Giménez en Wilfried Gnonto zingt ook nog rond. Dat er geen sticker van De Toekomst op zijn voorhoofd plakt versnelt bovendien de acceptatie. Danilo speelde eerst voor een rits aan Braziliaanse clubs voordat Ajax hem als 18-jarige van Santos kocht.

Dat Danilo transfervrij overkomt is ook een voordeel. Het doorgaans bescheiden Rotterdamse transferbudget vloeit zo niet naar Amsterdam. Sterker nog, zijn komst past in het aangescherpte beleid om waarde op het veld te creëren. Wanneer je een transfervrije 23-jarige spits voor vier jaar kan vastleggen, lonkt er een interessante restwaarde. Precies zoals het Legioen dat graag ziet.

De komst van Charisteas haalde het NOS journaal. Danilo is bijna geruisloos Feyenoorder geworden. 

Delen

Reacties

Gelijkenis toch met Charisteas: raakte ook geen ene pepernoot
Ah joh Ajax haalt ook ******** en de timber broertjes van ons weg des tijds. Zo is het voetbal nou eenmaal. Charisteas was dan wel echt dramatisch. Maar niet haten op een speler die van hun naar ons komt dan maak je je klein als club man.
Een toptalent dat het overigens nooit heeft waargemaakt, maar dat terzijde
Het zou contractueel vastgelegd moeten worden, geen transfers tussen onze mooie club, en dat clubje uit de hoofdstad.
Zelfs in het top elftal uit 1970 liepen rechtstreeks overgekomen oud-Ajacieden zoals Eddy PG en van Duijvenbode. Je kunt ook overdrijven.
Van Kuyt naar Charisteas was dan ook echt een complete deceptie. Dat het een Ajacied was, nou ja, weet je, eh. Maar het was vooral het feit dat hij toen de vijfde(!) spits was en veel belangrijker, hij kon er echt he-le-maal niks van. Houterig, 0,0 techniek, altijd te laat… Pfoe. Dat vond ik nog veel erger.

Nu is de spits positie altijd bijzonder. Mensen hebben jarenlang in de schaduw van v.d. Gijp en Kindval gestaan. Zelfs een Houtman kon niet altijd voldoen soms. Al denk ik ook dat Feyenoord spitsen iets unieks moeten hebben om te slagen. Dat had een Charisteas echt helemaal niet. Totaal niet zelfs. Het was een vrij anonieme jongen. Staat wat mij betreft in de top 3 zwakste Feyenoord spitsen samen met die Argentijn die Advocaat heeft gehaald en Johnny van de Burgerking. Kort gevolgd door vriend Kazim Kazim.

Ik hoop voor Danilo dat hij kan slagen, maar of hij de it factor heeft moet nog maar blijken. Als je kijkt naar Feyenoord spitsen die “geslaagd” zijn… het is niet een jongen die in het rijtje Kiprich, Cruz, van Hooijdonk, Kuyt, Makaay, Guidetti, Pelle, Jorgenson of ja, zelfs een Dessers.
Helemaal mee eens, bij dat rijtje van miskopen kun je Lars Elstrup ook nog zetten. Ken je die nog? Het lijkt in ieder geval er op dat er een cultuur omslag is gemaakt en dat is toch heel wat voor onze club die volledig vastgeroest leek.
Kazim vind ik echt overdreven. Was absoluut geen topspits en miste scorend vermogen maar het was dan ook een van nature rechtsbuiten. Een die als aanspeelpunt behoorlijk goed functioneerde. Op dat vlak duidelijk beter dan bijvoorbeeld een Kramer. Die dan wel weer veel beter was in de afronding.

Idem met die scepscis richting Danilo. Is in potentie een betere spits dan een Jorgensen of Dessers.
Trouwens wel eens over je eerste stuk mbt Charisteas.
Ik zie hem een beetje als de opvolger van Linssen. Toen Linssen kwam was ik teleurgesteld, maar ik moet zeggen dat hij uiteindelijk een nuttige kracht is gebleken in de selectie (ook qua persoonlijkheid). Zeker geen eerste spits voor Feyenoord, maar wel iemand die iets wist toe te voegen aan het pressiespel van Feyenoord. Hopelijk krijgt Danilo dat ook onder de knie. Dan kan je hem straks voor een redelijke transfersom verkopen en hebben we er een prima winst op gemaakt. Ook dat is slim beleid.
Net als aursnes die hebben we voor een half miljoen gekocht en nu is die rond de 15 miljoen waard
Slot krijgt die Danilo wel aan de praat, ik zeg minimaal 13 goals en dan heeft ‘ie een goed eerste seizoen bij ons. Laat ‘m het maar uitvechten met onze Mexicaanse held Giménez, stijgen naar hogere levels
Charisteas scoorde 9 goals dacht ik, moeten we nog maar zien bij Danilo.
Danilo is tweede spits, denk dat je blij moet zijn als hij 9 wedstrijden uitspeelt.
Als die evenveel wedstrijden mag spelen als Charisteas komt hij daar makkelijk aan. Kom op zeg. We hebben bij Twente al kunnen zien dat het in aanleg een veel betere spits is.
Interessante analyse

En
Weerhoudt*
Over Gnonto gesproken, alles werd enkele weken geleden in orde gemaakt voor zijn komst. Toen wisten ze toch ook al van het mandaat?
Hahahah je kan het niet loslaten he.
Echt een top verhaal mannen! Ik ben een wat jongere supporter, dus heb dit niet bewust meegemaakt. Ik kende zijn naam wel, maar om eindelijk de precieze context te weten rond het fenomeen charisteas is erg fijn! Blijf zo doorgaan!
Ik weet nog precies waar ik was en wat ik deed toen ze het wereldkundig maakte... nog een trauma van
Charisteas... Mijn god.. Wat een dieptepunt was dat zeg
Hoop echt dat ie de sterren van de hemel speelt en dan verkopen voor 20 miljoen.
Danilo valt mij tot nog toe tegen. Maar ja misschien krijgt hij zijn Twente vorm terug.
*** dat was wat ja toen chari ipv Vagner love. Denk dat Gnonto in het zelfde rijtje komt als Vagner love.
Hoort Craig Bellamy ook in dat rijtje?
Nee, Bellamy riep vooral zelf dat hij de Kuip en Feyenoord fantastisch vond maar dat hij echt zou komen is nooit sprake van geweest.
Verschrikkelijk was dat.. en er zat ook zo’n enorme rotkop op.
Ik was zo kwaad toen. Dirk weg en Harry als last minute vervanger. Ben snachts uit bed gegaan om nog keer op laptop te kijken of het geen droom/nachtmerrie was. Tsja, als volwassen vent.

Als ik die periode tegen die van de laatste jaren aanhoud, bekers gewonnen, kampioen, europese finale en dan echt mooie transfers in en uit. Dan is het leven van een Feyenoorder er toch wel beter op geworden.