danny-buijs

VK Sportphoto

Nieuws

Danny Buijs lovend over Slot: "Arne is buitencategorie"

Stan

Danny Buijs spreekt in de Voetbal International met veel waardering over Arne Slot. De trainer die sinds kort de leiding heeft bij Fortuna Sittard, mocht in februari een week meekijken bij Feyenoord en deed zo veel nieuwe kennis op. De oud-Feyenoorder vertelt over die korte ‘stage’ in Rotterdam-Zuid en over de kwaliteiten van Slot als trainer. 

Buijs legt uit een goede relatie te hebben met de manager van Feyenoord, bij wie hij afgelopen seizoen kennis op kwam doen. “Arne en ik hebben samen op de trainerscursus gezeten. Het is niet dat we bij elkaar over de vloer komen, maar we hebben wel altijd goed contact gehouden. Toen ik zonder club zat, vroeg ik of ik eens bij hem in de keuken mocht kijken. Was gelijk goed. ‘Kies maar wanneer’.” Het kijkje achter de schermen bij de landskampioen leverde Buijs veel nieuwe inzichten op. “Ik mocht overal bij zijn, kijken en luisteren, vragen stellen. Heb met heel veel mensen gesproken.”

De nieuwe trainer van Fortuna had al snel door dat Slot een topcoach zou worden en ziet dat ook weer terug tijdens de die week bij Feyenoord. “Tijdens de cursus had ik het gevoel al, daarna is het alleen maar bevestigd: Arne is buitencategorie. Hij kan een team ontwikkelen, spelers beter maken, is duidelijk in de communicatie. Zijn ploeg zijn fit, spelen met energie. Hij presenteert zichzelf goed.”

Ondanks dat Buijs erg onder de indruk is van wat hij bij Feyenoord ziet, is hij niet van plan de werkwijze van Slot klakkeloos over te nemen. “Ik geloof niet in nadoen, het heeft voor mij geen nut om Arne te vragen: ‘Mag ik die trainingsweek van jou kopiëren? Dan ga ik het bij Fortuna precies zo doen’. Andere spelers, andere omgeving, andere situatie.”

Toch geeft de oud-voetballer, die in zijn spelersloopbaan ook voor Feyenoord uitkwam, toe veel op te kunnen steken van zijn collega-trainer: “Het is wel zinnig om te zien en te vragen waaróm Arne voor een bepaalde oefening kiest, wat hij ermee wil bereiken, hoe hij reageert als iets goed gaat of juist niet. Daarvan heb ik weer geleerd, en dat voeg ik toe aan mijn eigen werkwijze.”

 

Delen

Reacties

Veel trainers denken altijd dat ze het voetbal hebben uitgevonden. Slot staat inmiddels in een rijtje van enorm grote trainers die wat voor Feyenoord betekend hebben en hij heeft de gegenpress, ooit mede-ontwikkeld door Ernst Happel, terug gebracht naar Rotterdam. Toch zal je hem er nooit over horen. Het siert hem enorm dat hij op deze manier oud-Feyenoorders (Buijs, Kuyt) een beetje op weg helpt!