henk-van-stee

VK Sportphoto

Nieuws

"Dat het thuis afsluit is een flink voordeel voor Feyenoord"

Van de redactie

Henk van Stee heeft een achtergrond bij zowel Feyenoord als Sjachtar Donetsk. Bij beide clubs was hij hoofd opleidingen, terwijl hij in Rotterdam tevens kortstondig hoofdtrainer was. Zijn voormalige werkgevers ontmoeten elkaar nu in de achtste finale van de Europa League. 

“Ik heb contact gehad met general director Sergei Palkin. Hij vindt het heel leuk dat ze tegen elkaar spelen”, zo zegt Van Stee bij VoetbalPrimeur. Volgens de oud-Feyenoorder is Sjachtar een grote club in het Oostblok, en behoort het samen met Zenit Sint-Petersburg, Spartak Moskou en Dinamo Kiev tot de vier clubs die in die regio de dienst uitmaken. 

Volgens Van Stee staat de Oekraïense club erom bekent veel Brazilianen aan te trekken. “Sjachtar bestond voor zeventig procent uit Brazilianen, van wie ik er meerdere meegemaakt heb: Brandão, Matuzalém, Fernandinho, Willian, Adriano, Alex, Taison. Brazilianen verdienden een geweldig salaris en werden voor grote bedragen doorverkocht aan clubs als Manchester City.  Mudryk is voor 70 miljoen euro verkocht aan Chelsea en David Neres voor vijftien miljoen euro aan Benfica.” 

Vanwege de oorlog zitten er nu nog maar drie of vier buitenlanders in de selectie. "Het Shakhtar van nu bestaat voor negentig procent uit Oekraïners. Andriy Pyatov is al 38 jaar, Yaroslav Rakitskyi heb ik nog meegemaakt en Taras Stepanenko loopt er ook. En vergeet Lassina Traoré niet. Sjachtar heeft het altijd moeten hebben van de Brazilianen, die nu allemaal weg zijn. De toekomst moet uitwijzen of dat terugkomt, maar ik denk dat het land de eerste tien jaar weer helemaal opgebouwd moet worden als de oorlog is afgelopen. De aantrekkingskracht voor Brazilianen zal nu niet zo groot zijn”, zo is Van Stee van mening.

De oorlog heeft er mede voor gezorgd dat Sjachtar zijn toevlucht heeft gezocht in Polen. "Er ontstond discussie of er wel of niet gevoetbald moest worden in oorlogstijd, maar op verzoek van de bevolking is dat gewoon doorgegaan, puur als afleiding. Maar ja, je staat te trainen, het luchtalarm gaat en dan moet je ineens schuilen. Dat is geen ideale situatie voor Oekraïense clubs. Sjachtar is kapitaalkrachtig en vestigt zich in Polen, dat maakt het iets makkelijker”, aldus Van Stee.

Sjachtar speelt haar Europese wedstrijden eveneens in Polen. Het stadion van Legia Warschau is het toneel van de ontmoeting met Feyenoord in de Europa League komende donderdagavond. Van Stee denkt dat Feyenoord na het tweeluik doorgaat in het toernooi. “Ik verwacht in de eerste wedstrijd een gelijkspel, maar dat Feyenoord er in de tweede wedstrijd vol overheen gaat. Dat het thuis afsluit is trouwens een flink voordeel voor Feyenoord.”

Delen

Reacties

Ik hoop dat Henk van Stee een juiste voorspelling doet. Spannend zal het zeker worden!