wieffer-1

Nieuws

"De beker winnen en bij het EK zijn, dat zijn realistische doelen”

Dennis

Toen hij van Rotterdam-Oost (Excelsior) overkwam naar Rotterdam-Zuid (Feyenoord) waren de verwachtingen nog niet zo hoog. In anderhalf jaar tijd heeft Mats Wieffer zich echter ontwikkeld tot één van de vaste waarden binnen het elftal van coach Arne Slot. Bondscoach Ronald Koeman selecteerde hem voor Oranje en afgelopen winterse transferperiode was er serieuze interesse van Atlético Madrid. 

Hand in Hand sprak uitgebreid met de sympathieke tukker, die aangeeft redelijk tevreden te zijn over de prestaties tot dusver. “Grotendeels wel. We hadden natuurlijk gehoopt dat we iets dichter bij PSV zouden staan. Voor de beker zitten we er nog bij en een tweede plek in de competitie is al met al prima. Maar je wilt altijd het meeste en dan hoort het kampioenschap daar ook bij; dat wordt lastig”, zo vertelt Wieffer in het magazine van FSV De Feijenoorder.

Je bent bezig aan een sterk seizoen, waarbij het opvallend is dat hij vrijwel altijd naar voren gericht is. Waar komt die drive vandaan? “Als je op ‘zes’ staat is dat belangrijk, anders blijf je achterin hangen. Als je daar de bal krijgt en je kan meteen van kant wisselen of snel richting de andere kant gaan, dan begint het te lopen. Elke keer terugkaatsen, schiet dan niet op. Ik ben daar veel mee bezig door om me heen te kijken en te zien hoe het staat. In de eerste helft had ik niet veel de bal, maar in de tweede helft kon ik een paar keer goed de bal naar voren krijgen. Daar probeer ik altijd wel naar te kijken.”

Jullie draaien als team op dit moment minder dan in het begin van het seizoen toen het spel er vaak erg aantrekkelijk uitzag. Met name aanvallend loopt het soms stroef. Hoe verklaar je dat? “De laatste wedstrijden zie je dat het beter gaat en we onze doelpunten maken en geen goals tegen krijgen tegen ploegen die ons op verschillende manieren proberen te bestrijden. Als we de kansen afmaken, speel je toch met een bepaalde rust. We zijn er op de training veel mee bezig, ook met diepte-loopacties. Maar veel spelers willen toch graag de bal in de voeten hebben, dus alles moet wennen.”

Tekst: Fedor Vogel

Je blinkt vrijwel iedere week uit. Je blijft progressie maken. Wanneer houdt dat op? “Ik hoop niet dat het ophoudt. Ik probeer gewoon mijn ding te doen. Elke wedstrijd heb ik het doel voor ogen om elk duel te winnen en dan aan de bal proberen zuiver te zijn. Ik denk dat ik dit seizoen in de duels wel erg sterk ben geworden en daar elke wedstrijd wel een ruime voldoende voor haal.”

Analist Pierre van Hooijdonk denkt dat jij beter bent dan we in Nederland allemaal denken. Heeft hij gelijk? “Dat hoor je mij niet zeggen, haha. Maar je ziet wel vaak dat spelers op zes-positie niet zo opvallen, daar wordt niet zoveel van verwacht. Neem Busquets, over hem werd ook niet echt veel gepraat, maar als je op hem lette, dan was hij heel goed. Buitenspelers vallen vaak meer op, ik doe gewoon mijn taak en probeer het spel te verdelen en ballen af te pakken. Dat valt misschien minder op, maar het gaat inderdaad best lekker nu.”

Het seizoen is nog lang, maar je merkt dat veel spelers nu toch meer blessuregevoelig worden. Hoe fit ben je zelf en wat doe je eraan fit te blijven? “Zelf heb ik nergens last van. Tegen AZ kreeg ik wel een knietje in mijn rug, daar heb ik nu even wat last van, maar dat is over een paar dagen wel weg. Van spierblessures heb ik gelukkig nooit last gehad. In mijn periode bij Excelsior heb ik wel wat problemen met mijn enkel gehad, maar daar heb ik veel oefeningen voor. We hebben ook een goede activatie voor de trainingen; relatief gezien hebben we bij Feyenoord daardoor weinig blessures.”

Je bent een vrij nuchtere jongen, maar hoe emotioneel is jouw band met de Feyenoordsupporters? “Ze zijn overal en altijd luidruchtig aanwezig, heel erg betrokken. Ik heb wel eens het gevoel dat als het bij de Feyenoordsupporters niet goed gaat, of als wij verliezen, dan is hun hele week verziekt. Als wij slecht spelen, dan tref je daar wel heel veel mensen mee. Ik heb natuurlijk ook bij FC Twente gespeeld. Feyenoord en Twente vind ik wel de beste supporters hebben, ook qua sfeer en zo. Ik voel me wel heel erg gewaardeerd hier. Dat is wel heel mooi.”

Hoe ziet in het ideale geval voor jou de rest van het seizoen eruit, zowel bij Feyenoord als bij Oranje? “Het ideale is dat we nog kampioen worden, de beker winnen, dat ik met het Nederlands elftal naar het EK ga, en hopelijk kunnen we ook Europees met Feyenoord nog lang meedoen. Het kampioenschap wordt lastig, dat ligt niet in onze handen. Dan moet PSV punten gaan verspelen en daar hebben wij geen grip op. De beker winnen en bij het EK zijn, dat zijn realistische doelen.”

Lees het hele interview met Mats Wieffer in Hand in Hand, het magazine van FSV de Feijenoorder. Leden ontvangen het schitterende magazine op thuis op de deurmat. Word nu lid!

Delen

Reacties

Zomaar een vraag: Eén van mijn ex-collega's is vandaag jarig en zit vanavond in de Kuip. Kan ik het voorelkaar krijgen om de Kuip vanavond "Lang zal hij leven" te laten zingen?
Lijkt me een prima idee: Lang zal Peter leven. Ik hoop dat het zal lijken op een wave: Na een paar seconden doet de meerderheid mee.
Ik heb ook nog 45000 feestmutsjes. Zal ik die ook uitdelen?