VK Sportphoto

Analyse

De data: Goed Feyenoord, waardeloos Twente en Bijlow in WK-vorm?

FeyenoordTM

Na een matige serie duels in de competitie met een verliespartij tegen PSV en een gelijkspel tegen NEC Nijmegen, snakte Feyenoord en Het Legioen naar een overwinning. Het taaie FC Twente, voor de wedstrijd slechts één punt achter Feyenoord in de Eredivisie, kwam op bezoek in De Kuip. Van een moeilijke wedstrijd bleek echter totaal geen: De ploeg van trainer Ron Jans werd met 2-0 weer terug naar Enschede gestuurd. Feyenoord had weinig moeite met FC Twente, dat grotendeels met 10 man speelde. De Rotterdammers bleven 90 minuten lang de beste ploeg op het veld.

In dit artikel blikken we aan de hand van een zogenaamd data dashboard terug op de wedstrijd. Geven de statistieken aan dat de wedstrijd inderdaad zo slecht was? Zijn er positieve of negatieve punten tijdens de wedstrijd die minder zijn opgevallen? Middels het dashboard probeert 1908.nl meer inzicht te geven in de wedstrijd en hoe deze zich verhoudt tot het huidige eredivisieseizoen van Feyenoord.

Na matige duels was Feyenoord er tegen FC Twente op gebrand de drie punten in Rotterdam te houden. En vanaf minuut 1 was Feyenoord de bovenliggende partij. De thuisploeg wist maar liefst 45 keer aan te vallen, terwijl FC Twente hier met 23 slechts de helft tegenover wist te stellen. FC Twente liet, net als NEC vorige week, Feyenoord rustig opbouwen en werken aan het pass-spel. Dit keer had Feyenoord wél de creativiteit om constant op zoek te gaan naar mogelijkheden om te schieten, wat juist weer een tegenstelling is met vorige week.

Het hoge baltempo (108 keer balbezit met met 4,63 passes per keer en een snelheid van bijna 17 passes per minuut) was te snel voor de ploeg uit Enschede, maar die deden na de rode kaart van Vaclav Cerny weinig om nog terug de wedstrijd in te komen. FC Twente creeerde wat kansjes, maar niet op een structurele manier: Enkel via een lange bal of miscommunicatie van Feyenoord wisten ze voor het doel te verschijnen. Het resulteerde in slechts 5 schoten, waarvan twee op doel.

Wat vooral opvalt in de data in tegenstelling met de laatste weken is de constante drang van Feyenoord om aan te vallen. Tegen PSV en NEC vielen de Rotterdammers in het laatste halfuur stil, maar tegen de tien man van FC Twente bleef Feyenoord maar gaan. Nog steeds gaf Feyenoord gemiddeld grote kansen weg, maar gebeurde dit in zo’n laag volume dat het nauwelijks gevaarlijk was. In de laatste dertig minuten was de wedstrijd compleet in handen van Feyenoord en kwam FC Twente geen moment meer tot gevaar – laat staan een slotoffensief.

Het dashboard geeft goed weer hoe Feyenoord na de rode kaart compleet domineerde. Met allebei een goal waren de uitblinkers aan de kant van Feyenoord Orkun Kökçü en David Hancko, terwijl ook Justin Bijlow weer de 0 hield en op overtuigende wijze redding bracht op de gevaarlijke schoten. Een aandachtspunt zijn de voorzetten. Ze worden vaak gegeven, zondag weer 18 stuks, maar komen slechts in iets meer dan 20% van de gevallen aan bij een medespeler.

Opvallend:

• Waar Unnerstall (terecht) lof kreeg voor zijn goede wedstrijd, mag ook het keepen van Justin Bijlow niet onopgemerkt blijven. Wéér een clean sheet en met twee hele belangrijke reddingen had hij een groot aandeel in de overwinning.
  • Twente viel tegen en wist na de rode kaart niets meer te creëren (dit komt ook op het conto van Feyenoord), maar toch kregen ze een paar kansen van hoge xG-waarde. Zodra Feyenoord ook de slippertjes weet te voorkomen en zorgt dat tegenstanders geen grote kansen meer krijgen, kunnen ze weer hele hoge ogen gooien.
  • Vorige week tegen NEC in de data-bespreking veel aandacht voor het slechte half uur waar geen kansen uit voortkwamen. Ditmaal is er de hele wedstrijd door goed naar voren gepusht en werd er ook in het laatste half uur meer dan voldoende gecreëerd. Chapeau!

Klik hier voor een uitvergrote versie van het dashboard.