peter-houtman

VK Sportphoto

Nieuws

"De geluidsinstallatie in het stadion is niet goed, hè?"

Dennis

Peter Houtman is inmiddels al 25 jaar de stadionspeaker van Feyenoord. De oud-speler doet dat op zijn eigen manier, zo vertelt hij in de speciaal aan hem gewijde magazine uitgave van FSV De Feijenoorder.

 “In 1998 ben ik begonnen als stadionspeaker. In mijn eerste seizoen werden we meteen kampioen. Ik werd gevraagd door Sjaak Troost, met wie ik jarenlang had samengespeeld. Ik zei tegen Sjaak: Als je maar niet denkt dat ik door die microfoon ga gillen en brullen, want daar houd ik niet van.” De voormalige spits van de Rotterdammers pakte zonder strikte richtlijnen de microfoon. “Ik ben eigenlijk gewoon blanco begonnen, op gevoel. Zo is dat ‘doei doei’ na afloop van de wedstrijd ook ontstaan, heel naturel. Maar de mensen vinden het leuk. Het ging me vanaf het begin eigenlijk gemakkelijk af. Ik had natuurlijk veel radio- en tv-ervaring, dat was een voordeel. Verder weet ik wat er leeft, omdat ik zelf altijd tussen het publiek heb gestaan.”

Houtman neemt zijn taak langs het veld serieus. “Op wedstrijddagen ben ik niet als supporter in het stadion hoor, dan moet ik mijn werk doen. Al schijnt het wel aan mijn stem te horen te zijn of we hebben gewonnen of verloren.”

Voorafgaand aan de wedstrijden verwelkomt Houtman het Legioen, waarna hij de huishoudelijke mededelingen doet, alsmede de opstellingen en een kort gesprekje met de wedstrijdmascotte. “Er moet me trouwens wel iets van het hart. De geluidsinstallatie in het stadion is niet goed, hè?”, zo benoemt Houtman een punt van verbetering. “Ik krijg er veel klachten over. Op sommige plekken ben ik niet te verstaan. Ik ben er al zó lang mee bezig, ik erger me kapot. Het gaat om het visitekaartje van de club. Waardeloos is het als de mensen je niet kunnen horen. Het gaat niet alleen om service-informatie, zoals het voorlezen van de opstellingen, maar ook om bijvoorbeeld waarschuwingen tegen vuurwerk of spreekkoren.” Ook over het afsteken van vuurwerk heeft hij een duidelijke mening. “Dat vuurwerk is misschien wel mooi, maar hoeveel tonnen aan boetes hebben we al niet moeten betalen? Zo zonde. Gebruik je verstand, zeg ik dan, het gaat ten koste van onze club.”

Voor Houtman bestaat er geen mooiere plek dan stadionspeaker te zijn van De Kuip. “Een volle Kuip, dat is zoiets moois. Op het veld kan je elkaar echt niet horen. Als je op twee meter afstand van elkaar staat, moet je al schreeuwen. Ik denk dat het wereldwijd bijna uniek is: die akoestiek, het geluid dat vol op de spelers af komt. En dan de mensen zó dicht op het veld. Ik heb spelers van de tegenstander elkaar vaak zien aankijken. Zo van: waar zijn we nu dan beland? Ik denk dat ons publiek voor bezoekende clubs vaak een extra vijand kan zijn.”

peter-houtman

Delen

Reacties

Peter maakt een verschrikkelijk privejaar door logisch dat hij weleens foutje maakt. Wens je zelfs je vijanden niet toe hoe hij al 3 jaar overeind moet blijven. Het is prive en moet prive blijven maar Peter hoort in De Kuip.
Fantastische vent en jarenlang zeer gewaardeerd stadionspeaker geweest. Maar in alle eerlijkheid, dit is zijn laatste jaar toch? Het aantal versprekingen en de algehele warrigheid beginnen wel een beetje de spuigaten uit te lopen. Lijkt me een mooi moment om er een punt achter te zetten nu het nog op een waardige manier kan.
Wat is dat geluid slecht . Peter is een feyenoorder maar man man man wat een saaie man. Altijd diezelfde vraag aan de mascotte op een manier de vraag stellen waarvan je denkt uhhh snapt hij het zelf wel..
Hoop echt dat die dingen zo snel als mogelijk vervangen worden, evenals de stadion-DJ
Dj Paul mocht zelfs voir de koningin draaien afg koningsdag. Is hij niet goed? Al transfergeruchten gehoord?
We houden allemaal van je, Peet!
Kanjer!