gernot-trauner-captain-feyenoord-rood-wit-shirt

VK Sportphoto

Nieuws

De indrukwekkende reis van 'De Apotheker' Gernot Trauner naar De Kuip

Nigel

Eerst ‘De Kale Kletser’, daarna ‘De Apotheker’ en zelfs een ‘Nachtapotheker.’  Michel van Egmond geeft bij ESPN voor de Conference League finale een ode aan Feyenoord en benoemt Gernot Trauner. “Het Legioen is verliefd geraakt op een oersaaie Oostenrijker met een pleister op zijn neus die eruit ziet of hij naar Rotterdam is gekomen om de printer te repareren.” Trauner is uitgegroeid tot een publiekslieveling, maar welke reis heeft de inmiddels 30-jarige Oostenrijker afgelegd om in De Kuip te komen? 

In de ESPN DOC ‘De Kale Kletser’ verteld Trauner over zijn jeugd, zijn weg naar het profvoetbal en zijn weg in het profvoetbal. Trauner begint met voetballen in zijn eigen achtertuin samen met zijn broertje Peter. De eerste club waar Trauner gaat voetballen is SV Kematen, een amateurclub waar hij vlakbij woont. Hij gaat daar samen voetballen met zijn broer Peter in een onder 7 team dat getraind wordt door hun vader. Terwijl Gernot pás 5 jaar oud is, hij is dan twee jaar jonger tegen wie hij allemaal moet spelen. De ouders van Gernot zien dat hun zoon talent heeft en hebben er bewust voor gekozen om hem bij hogere leeftijden te laten voetballen, zodat hij zich uiteindelijk goed kon ontwikkelen en nog beter kon worden.

Als Trauner 13 jaar oud is, komt de eerste grote stap. “In Oostenrijk ga je eerst naar een Voetbalacademie.” Daar valt Trauner tijdens een scoutingtraining op. Hij wordt uiteindelijk toegelaten tot de jeugdopleiding van het Oostenrijkse LASK Linz. Trauner is een rustige jongen, maar hij ziet hoe iedereen moet staan in het veld, alleen hij kan het moeilijk overbrengen. Zijn trainer bij LASK Linz Willi Schuldes verzint iets om Trauner meer aan het praten te krijgen. Hij moet elke maandag een grap vertellen om zo meer in de kleedkamer aan het woord te komen, zodat Trauner langzamerhand ook in het veld een echte leider kon worden. 

Trauner breekt door tot het eerste elftal van LASK Linz, alleen na 13 officiële wedstrijden wordt hij getroffen door een zware heupblessure. Ondanks zijn zware blessure kan de 20- jarige Trauner de overstap maken naar SV Ried, als centrale middenvelder. Oliver Glasner, de huidige trainer van Eintracht Frankfurt, was zijn trainer. Trauner was Glasner zijn eerste aankoop. ‘De Kale Kletser’ begint onder Glasner eerst op de bank, maar als de trainer zijn formatie aanpast stelt hij Trauner op als centrale verdediger, een andere positie die heel goed bevalt. Hierdoor komt Trauner bij SV Ried uiteindelijk uit op 104 officiële wedstrijden waarin hij 5 keer heeft gescoord. Prijzen winnen doet hij er niet, hij degradeert zelfs in zijn laatste seizoen naar het tweede niveau. Trauner speelde van 2012 tot de zomer van 2017 voor SV Ried.

De Neuspleister
Bij SV Ried kwam de neuspleister in het leven van Gernot Trauner, oud-ploeggenoot en hele goede vriend Thomas Reifeltshammer speelde ook altijd met een neuspleister. Hij denkt dat de neuspleister helpt om je hoofd sterker te maken zodat je kopgoals kan scoren. Gernot Trauner had last van ademhalingsproblemen, toen heeft zijn oud- fysiotherapeut Peter Grüblinger hem ook een neuspleister aangeraden, net als zijn goede vriend. Dit heeft hem geholpen bij zijn ademhalingsproblemen waardoor Trauner de iconische neuspleister nog steeds gebruikt bij iedere wedstrijd. 

Tweede periode bij LASK Linz
Trauner ontsnapt aan het degradatiespook. Zijn oud- trainer Oliver Glasner, die toen trainer was van LASK, besluit hem in de zomer van 2017 terug te halen naar LASK Linz. Glasner was de trainer die Trauner een vaste basisspeler heeft gemaakt bij SV Ried. Hierdoor kon Trauner alsnog op het hoogste niveau blijven spelen in Oostenrijk. Trauner heeft bij LASK Linz ook zijn Europese debuut gemaakt, bij deze Europese wedstrijden speelde Trauner in het seizoen 2019-2020 in de tweede ronde van de Europa League tegen het AZ van Arne Slot. Trauner blijft tot de zomer van 2021 bij LASK Linz. In zijn tweede periode bij LASK komt Trauner uit op 116 officieel gespeelde wedstrijden waarin hij 12 keer trefzeker was, wederom won Trauner opnieuw geen prijzen. 

Interesse van AZ
Trauner was goed opgevallen in het tweeluik met AZ in de Europa League, hierdoor wilde Arne Slot hem halen in de zomer van 2020 naar AZ, dat vertelde Trauner in gesprek met ELF Voetbal. Maar hij sloeg het aanbod van AZ af. “Ik geloofde dat het nog beter kon. Ik zette alles op een rij en besloot dat ik wilde blijven.” Een seizoen later was Arne Slot de gloednieuwe hoofdtrainer van Feyenoord en besloot opnieuw een poging te doen om Trauner te halen. Hij zei niet direct ‘ja’ tegen Feyenoord. Trauner besloot zijn oud- ploeggenoot en goede vriend James Holland te benaderen, die had bij AZ gespeeld. Holland zei direct tegen Trauner: “doen!” Zo maakte Gernot Trauner officieel op 26 juli 2021 zijn eerste transfer naar het buitenland, naar het Feyenoord van Arne Slot. Diezelfde Holland vond het bizar dat Trauner met zijn kwaliteiten zolang in Oostenrijk heeft gevoetbald. “Ik kwam de kleedkamer in, ik keek naar hem en ik zei, wat doe jij nog steeds in Oostenrijk? Het is een misdaad dat iemand met jouw kwaliteiten nog steeds in Oostenrijk speelt.” 

Arne Slot legde uit waarom hij Trauner ook bij Feyenoord wilde hebben: “We hadden bij Feyenoord een jonge verdediging staan met jongens als Geertruida, Pedersen en Malacia. En we hadden Marcos Senesi van middelbare leeftijd. Wij dachten dat het goed zou zijn om een ervaren man te halen die niet zo snel onder de indruk is en altijd zichzelf is.”

Gernot Trauner maakte op 5 augustus in de uitwedstrijd tegen FC Luzern (0-3 winst) in de 3e voorronde van de Conference League zijn debuut voor Feyenoord. Sindsdien werd de toen 29- jarige Oostenrijker steeds en steeds meer populair. Binnen een mum van tijd kreeg Trauner de bijnaam: De Kale Kletser. Als later in meerdere programma’s ook de naam ‘Apotheker’ valt, heeft Trauner een 2e bijnaam. Dit kwam door zijn bijzondere neuspleister.  

Trauner wordt nog populairder. Na de gewonnen Europa Leaguewedstrijd tegen Lazio Roma (1-0) staat Trauner de overwinning te vieren in de Skihut. In de Dick Voormekaar Podcast valt dan nog een bijnaam: De Nachtapotheker. Trauner heeft laten zien dat hij ook in de late uren nog volop actief kan zijn. Maar één ding heeft Gernot Trauner altijd dwars gezeten, hij had nog nooit een prijs gewonnen. Hij zei in de ESPN DOC dat hij heel graag een prijs wilde winnen. “Ik voetbal nu twaalf jaar op professioneel niveau en ik heb nog nooit een prijs gewonnen. Dus dat zou heel mooi zijn als dat lukt.” En het is gelukt. In Trauner zijn 13e seizoen als profvoetballer heeft hij eindelijk een prijs gewonnen. Op 14 mei werd hij landskampioen met Feyenoord en won zo zijn eerste prijs in zijn carrière. Wie weet gaat Trauner nog meer prijzen pakken met Feyenoord. 

Delen

Reacties

Voor op een spandoek: Jazeker, de apotheker!