dsc00348

Nieuws

"De Kuip kan nog vele decennia de thuisbasis zijn voor Feyenoord"

Dennis

Nu het plan voor een nieuw stadion definitief van tafel is en Feyenoord in De Kuip blijft, is de vraag: hoe nu verder met de thuishaven? Deze vraag en andere vragen worden voorgelegd aan Pieter Nieuwenhuis, directeur van Hypercube, een adviesbureau dat is gespecialiseerd in gebiedsontwikkeling voor topsportaccommodaties, waaronder stadions voor betaald voetbalorganisaties.

Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder, sprak uitgebreid met de expert, die zich realisme predikt en concrete suggesties niet uit de weg gaat.

Heeft De Kuip nog wel toekomst?  “Zeker. De Kuip kan nog vele decennia de thuisbasis zijn voor Feyenoord. Dan zul je het stadion natuurlijk wel moeten onderhouden en moderniseren.”

Voorstanders van nieuwbouw zeiden jarenlang dat in De Kuip geen geld meer verdiend kon worden. Hoe zie jij dit? “Met De Kuip kan veel meer geld verdiend worden dan nu gebeurd. Kijk naar het Philips Stadion. Dat is 25 jaar ouder dan De Kuip en genereert meer omzet in een kleiner verzorgingsgebied.”

Tekst: Frans Reichardt

Waar moet je beginnen? “Begin met laaghangend fruit waarmee je op korte termijn inkomsten genereert om andere dingen die geld kosten financieel haalbaar te maken. Breng horeca en sanitair op niveau. Creëer ontmoetingsruimten voor fans en zakelijke ontvangstruimten dicht bij het veld. Verhoog het aantal business units. Kijk ook naar de infrastructuur rond het stadion. Maak het stadion beter bereikbaar met openbaar vervoer. Trek de tram vanuit Kralingen door over de nieuwe stadsbrug. Maak het stadion ook beter bereikbaar met particulier vervoer. Creëer meer parkeergelegenheid en fietsenstallingen. Met zulke verbeteringen zal De Kuip de betaald[1]voetbalorganisatie helpen haar sportieve ambities te realiseren.”

En op langere termijn? “Feyenoord moet een goed plan maken. Ga met de gemeente in gesprek over de vraag ‘wat willen we nou stedenbouwkundig in die driehoek?’ Denk aan modernisering van bedrijfsfuncties in de richting van onderwijs en kennisbedrijven. Zo’n stadion is voor veel mensen een inspirerende omgeving waar ze graag naartoe gaan. Maak de begane grond van het stadion doorlaatbaar en creëer 7 dagen per week en 24 uur per dag een dynamiek waar mensen werken, studeren en recreëren. De leefbaarheid van het gebied krijgt dan een enorme impuls. De derde stadsbrug die er gaat komen, zal daar ook aan bijdragen.”

Daar heb je de gemeente bij nodig. “Zeker. Je moet de gemeente meekrijgen. Die heeft in gebiedsontwikkeling rond De Kuip een veel groter zakelijk belang dan Feyenoord. Gelukkig hoef je de gemeente er niet van te overtuigen dat het gebied een impuls nodig heeft. Voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van Zuid heeft zij er belang bij dit gebied een ander karakter te geven: de toegankelijkheid ervan en de ontwikkeling van de bevolking. Een stadion zorgt voor dynamiek. Het herbenutten van De Kuip is veel slimmer dan het bouwen van een nieuw stadion. Het ligt voor de hand dat gemeente Rotterdam hieraan bijdraagt.”

Tijdens de live talkshow ‘Ken je dat niet horen dan?’ zei architect Joris Molenaar onlangs: “Feyenoord heeft met De Kuip goud in handen.” Heeft hij gelijk? “Sportief gezien sowieso, dat blijkt wel bij bijna elke thuiswedstrijd. De Kuip en het gebied eromheen bieden nog volop zakelijke perspectieven voor medegebruikers. Denk aan onderwijs en kennisbedrijven. De economie van Rotterdam maakt een investering van €200-300 miljoen potentieel renderend.”

Moet de voetbalclub Feyenoord investeren in scouting, opleiding en transfers of in het stadion? “De bvo Feyenoord ontwikkelt zich in sportieve zin goed, maar het stadion draagt hieraan onvoldoende bij om een sprong vooruit te maken. Voor voetballers is De Kuip een walhalla. Het stadion inspireert spelers en het draagt maximaal bij aan de functie van de twaalfde man, maar het voorzieningenniveau is volstrekt ontoereikend. Kijkend naar het verzorgingsgebied is het aantal business units veel te laag. Dat zijn er nu veertig en het marktpotentieel ligt rond de honderd. Het potentieel van De Kuip laat het ontwikkelen qua omvang en voorzieningen zeker toe.”

Joris Molenaar zei ook: “De constructie van het stadion is geen probleem. Dat is het achterstallig onderhoud.” Hoe zie jij dat? “Rapporten van TNO wijzen erop dat de constructie van het stadion nog heel lang meekan. Dan moet je het natuurlijk wel goed onderhouden, maar dat moet je met elk stuk vastgoed.”

In die talkshow zei jij: “Feyenoord moet gewoon het stadion beter maken, maar er is een verschil tussen zelfvertrouwen en arrogantie”. Wat bedoel je daarmee? “Het getuigt van zelfvertrouwen als je De Kuip renoveert en Feyenoord vooruithelpt. Het getuigt van arrogantie en zelfoverschatting als je een soort Nou Camp aan de Maas wilt creëren dat de club uiteindelijk alleen maar in de ontwikkeling remt.”

Wat is de impact van de lening van Stadion Feijenoord bij Goldman Sachs? “Die heeft een verlammend effect op de ontwikkeling van de club. De lasten van die lening zullen steeds verder toenemen. Dat ontneemt Stadion Feijenoord de middelen om De Kuip op korte termijn ingrijpend te verbeteren en daarmee zit die lening ook de bvo in de weg. Hoe eerder je daarvan af bent, hoe beter.”

Na de Nations Leaguefinale kreeg De Kuip positieve feedback van de UEFA. Vanuit club, stadion en gemeente is jarenlang veel negatiefs gezegd over het stadion. Is er al die jaren een vertekenend beeld geschetst om nieuwbouw erdoor te drukken? “Vanuit economisch perspectief begrijp ik de kritiek wel, maar ik sluit niet uit dat voorstanders van nieuwbouw de objectiviteit soms wat uit het oog verloren waren. Vanuit sportief oogpunt is de kritiek op De Kuip absoluut niet te rechtvaardigen, maar we mogen ook niet vergeten dat de UEFA een eigen evenement niet snel zal bekritiseren.”

Als jij het een dag voor het zeggen had in Rotterdam, wat zou je dan doen? “Dan zou ik eenieder die belang heeft bij de ontwikkeling van Zuid betrekken bij een gezamenlijk inrichtingsproces om met elkaar de beste oplossing te vinden. Hier zou ik alle partijen bij betrekken: club, supporters, sponsors, bewoners, ondernemers, lokale overheden, ontwikkelaars, financiers, enzovoort. Geef dat drie maanden die moeten resulteren in scenario’s voor modernisering van De Kuip en het gebied eromheen.”

Lees meer interviews en achtergrondverhalen in Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder. Leden ontvangen het bomvolle magazine thuis op de mat. Word hier lid!

Delen

Reacties

Ik ga mij niet wagen aan technische suggesties welke gebaseerd zijn op fantasie waarvan de haalbaarheid niet duidelijk is.

Wat ik vooral hoop is dat de kuip behouden blijft op de plek waar het staat. Ik was er afgelopen donderdag weer en er gaat niets boven de sfeer in de kuip. Ik hoop dat dit karakter behouden blijft.

Het belangrijkste is denk ik om zo zelfstandig mogelijk te blijven als club, zonder al te veel financiële druk om een stadion te bekostigen. Eigen haard is goud waard zei men vroeger wel eens.

Ik zou persoonlijk duurdere tickets niet erg vinden als mijn cluppie daar beter van word. Wel stoort het mij dan als ik weer lees dat Feyenoord boetes van de UEFA heeft gekregen om vuurwerk of degelijke. Zonde geld.
De ringen verbreden en de horeca ruimer maken en het aanbod veel breder
Dan kan je de Feyenoord fan shop ook daar plaatsen
De horeca in eigen beheer kan zomaar 15 miljoen per seizoen opleveren
De vakken w en x en x en dergelijke weghalen
Het veld verdiepen met een aantal meters
De eerste ring naar beneden doortrekken
En dan boven het veld een ring met units bouwen
Dan kan je zomaar 60000 man in het stadion hebben en meer verdienen
Het maasgebouw verdubbelen met veel zakelijke ruimtes en VIP’s ruimtes
Dan kan je veel meer geld generen
Er valt commercieel veel meer uit te halen
Maar dan moet Feyenoord het stadion in eigen beheer nemen
Stadion naam verkopen voor vele miljoenen
Wij noemen het toch de Kuip wat boeit het als het easytoys stadion heet haha
Maak de man baas stads- en stadion ontwikkeling bij Feyenoord en dan rekenen we hem over 6 maanden of er een aantrekkelijk, goed en betaalbaar plan op tafel ligt inclusief financiering en dan zullen we het zien
"Breng horeca en sanitair op niveau. Creëer ontmoetingsruimten voor fans en zakelijke ontvangstruimten dicht bij het veld. Verhoog het aantal business units. ... Maak het stadion beter bereikbaar met openbaar vervoer. .... Maak het stadion ook beter bereikbaar met particulier vervoer. Creëer meer parkeergelegenheid en fietsenstallingen"

Ja dat wil ik ook allemaal wel, maar hoe ga je dat realiseren in de Kuip? Is er wel ruimte voor? Wie gaat het allemaal betalen?
25m vinden voor een herfinanciering blijkt al behoorlijk lastig. 200-300m lijkt me dan behoorlijk kansloos.
Feyenoord gaat verdienen aan transfers en cl
Een hypotheek van 250 miljoen in 30 jr is geen probleem toch
Dat verdien je makkelijk terug door commercie en horeca en kaart verkoop
Nog meer goed nieuws. De blessure van Stengs valt mee. Hij zal er niet lang uit zijn.
Mooi interview. Deze man ken ik persoonlijk. Sympathiek persoon. Heeft het mooi verwoord. Geen woorden maar daden.