Analyse

De laatste pre-analyse van 2022: Excelsior-thuis

FeyenoordTM

De laatste horde voor het WK is Excelsior. De promovendus uit Rotterdam begon het seizoen sterk met twee overwinningen, maar in de elf wedstrijden daaropvolgend wist het ook maar twee keer te winnen, waaronder een overwinning tegen AZ. Er werd sindsdien maar liefst acht keer verloren en één keer gelijk gespeeld. De laatste keer dat Feyenoord tegen Excelsior speelde was in 2019 en verloor het op Woudenstijn met 2-1 door een late treffer van Robin van der Meer.

Bij Excelsior zien we in de vermoedelijke opstelling de verhuurde Feyenoorder Marouan Azarkan en de voormalig Feyenoorder Yassin Ayoub. Marouan Azarkan heeft zijn goede vorm in de KKD doorgezet in de Eredivisie en was dit seizoen al goed voor twee goals en drie assists in tien wedstrijden. 

excelsior

Excelsior wordt dit seizoen geroemd voor zijn goede aanvallende standaardsituaties en dat blijkt ook uit de cijfers. 23% van de expected goals is afkomstig uit standaardsituaties. Ze wisten al 6(!) keer te scoren uit een standaardsituatie, alleen PSV deed dit vaker in de Eredivisie. Opvallend is dat ze ook al 6 keer een goal tegen kregen uit een standaardsituatie, het meeste van de Eredivisie.

Uit open spel is Excelsior minder succesvol, ze kregen de meeste schoten tegen en schoten zelf het minst vaak van de hele Eredivisie. Het hoge aantal tegenschoten vertelt niet altijd het hele verhaal, maar dat is hier voor een groot deel wel het geval. Het is over het algemeen niet zo dat Excelsior de tegenstander snel laat schieten van ongevaarlijke posities. Excelsior is ook het team dat in de competitie met afstand de meeste verwachte doelpunten tegen heeft gekregen uit open spel (24.24 xG tegen).

Excelsior weet de bal niet lang in bezit te houden, en ook spelen ze niet bijzonder snel de bal naar voren. In de Eredivisie zijn er maar twee teams die de bal minder lang in bezit weten te houden, dat ze de bal niet lang in bezit weten te houden blijkt ook uit het feit dat ze dit seizoen slechts 45 keer een passreeks van meer dan 10 passes hadden, geen club had dit minder vaak. Wel zijn ze gevaarlijk in de omschakeling, ze hebben op PSV na de meeste directe aanvallen. Een direct aanval is een aanval die eindigt met een schot of een aanraking in het zestienmetergebied nadat de bal op eigen helft veroverd is en vervolgens snel verplaatst werd. Dat Excelsior volgens deze definitie tot veel directe aanvallen komt heeft ook te maken met het feit dat ze amper druk uitoefenen op de helft van de tegenstander.

Voorin zijn  Azarkan en Kharchouch de gevaarlijkste spelers. Kharchouch is clubtopscorer met 4 doelpunten en Azarkan was zoals eerder genoemd al goed voor 7 goals en assists gecombineerd. Couhaib Driouech is een gevaarlijke dribbelaar, maar hij startte de laatste weken op de bank. Verdedigend zijn Tjoe-A-On en El Yaakoubi belangrijk voor Excelsior. Tjoe-A-On is de koning van de Eredivisie als het gaat om onderscheppingen en niemand wist vaker de bal weg te werken voor zijn eigen goal dit seizoen dan El Yaakoubi.

Conclusie: Voor Feyenoord staat morgen een Excelsior te wachten dat gaat proberen om het Feyenoord lastig te maken door gedisciplineerd op eigen helft te verdedigen en gevaarlijk gaat proberen te zijn door middel van counters. Voorin zal veel afhangen van de kwaliteiten van Azarkan, hopelijk weet Feyenoord zijn eigen buitenspeler in bedwang te houden.

Delen

Reacties

Nog geen reacties