De Kuip in het donker | VK Sportphoto

VK Sportphoto

Nieuws

Stadiondirecteur De Leeuw licht omstreden overeenkomst toe: "Zeer interessante deal"

Karst

Stadiondirecteur Lilian de Leeuw geeft in gesprek met RTV Rijnmond uitleg over de omstreden overeenkomst met de Gemeente Rotterdam, waarbij het stadionbestuur een deal heeft gesloten over de geluidsvergunning zonder Feyenoord erbij te betrekken, wat tot verbazing leidde bij de directie van Feyenoord.

Onlangs kwam naar buiten dat er in het stadion geen concerten meer georganiseerd mogen worden. Ter compensatie ontving het stadion bijna twaalf miljoen euro. Feyenoord is ontstemd over deze gang van zaken. “Wij zijn als huurder van het stadion niet gekend en vinden dat wij zeker meegenomen hadden moeten worden,” zei Te Kloese recent bij de huldiging van Feyenoord na de bekerwinst. “Wij hadden daarin een rol kunnen spelen ten behoeve van Feyenoord. Wat dat betreft is daar het laatste woord zeker nog niet over gesproken."

Lilian de Leeuw snapt de frustratie van de club, maar ze vindt niet dat de stadiondirectie fout zit. “Dingen zijn niet zo zwart-wit. Je zegt niet: ‘ik deel iets niet of ik deel iets wel’. Je voert gesprekken en daarin kies je een weg. Zodra je weet welke kant het op gaat, besluit je wat daar voor nodig is. In ons overleg heb ik gemeld dat wij de geluidsvoorziening aan het herzien zijn.” 

"Ik zit met twee petten op", gaat De Leeuw verder. "Enerzijds zit ik bij het bestuur en ben ik operationeel verantwoordelijk voor het totaal. Daarnaast ben ik ook statutair verantwoordelijk voor De Kuip en het voeren van de juiste strategie voor het stadion en haar aandeelhouders. Over de bedrijfsstrategie van het stadion leg ik verantwoording af aan de aandeelhouders en de RvC. En dan besluit je wat je wel en niet met elkaar deelt.”

“Dit is de beeldvorming die de media er aan geeft", vervolgt De Leeuw. “In een goed huwelijk ben je het niet altijd met elkaar eens. Maar dan ga je met elkaar om tafel en hang je de vuile was niet buiten. Het enige nadeel is dat bij Feyenoord alles direct publiekelijk is. Als je maar iets doet aan tafel wat de ander niet zint, of je hebt een discussie met elkaar, dan wordt dat breed uitgemeten en uit perspectief geplaatst.”

De Kuip zal de komende jaren dus geen concerten meer organiseren vanwege de woningbouw in de directe omgeving van het stadion. In De Kuip hopen ze nog steeds dat de overeenkomst overeind blijft staan, want concerten organiseren in De Kuip blijkt een lastige opgave. "Het zou nog steeds kunnen, in een bepaalde periode kunnen wij drie, vier concerten achter elkaar plannen. Maar de vraag is hoe wenselijk dat is. En als wij nu voor dertig jaar de toekomst in kijken als voetbalstadion, dan ga je nadenken hoe wij het beste geld kunnen verdienen. Als wij dan geluidsrechten rondom een popconcert kunnen weggeven en wij krijgen daar behoorlijk wat geld voor terug. Dan is dat een zeer interessante deal.”

De Kuip verkeert in zwaar weer en wanneer de deal met de gemeente van Rotterdam niet doorgaat kan De Kuip financieel in grote problemen komen. Stadion Feijenoord moet namelijk voor 1 juli 2025 de schuld van vijftien miljoen euro bij Goldman Sachs aflossen. "Als de deal niet doorgaat, dan gaan we naar andere scenario’s kijken. Alles is op te lossen, de vraag is alleen hoe. Ik zou nooit aan deze baan begonnen zijn als ik dacht dat wij binnen een half jaar failliet zouden zijn." 

Delen