VK Sportphoto
Nieuws
Stadiondirecteur De Leeuw licht omstreden overeenkomst toe: "Zeer interessante deal"
Stadiondirecteur Lilian de Leeuw geeft in gesprek met RTV Rijnmond uitleg over de omstreden overeenkomst met de Gemeente Rotterdam, waarbij het stadionbestuur een deal heeft gesloten over de geluidsvergunning zonder Feyenoord erbij te betrekken, wat tot verbazing leidde bij de directie van Feyenoord.
Onlangs kwam naar buiten dat er in het stadion geen concerten meer georganiseerd mogen worden. Ter compensatie ontving het stadion bijna twaalf miljoen euro. Feyenoord is ontstemd over deze gang van zaken. “Wij zijn als huurder van het stadion niet gekend en vinden dat wij zeker meegenomen hadden moeten worden,” zei Te Kloese recent bij de huldiging van Feyenoord na de bekerwinst. “Wij hadden daarin een rol kunnen spelen ten behoeve van Feyenoord. Wat dat betreft is daar het laatste woord zeker nog niet over gesproken."
Lilian de Leeuw snapt de frustratie van de club, maar ze vindt niet dat de stadiondirectie fout zit. “Dingen zijn niet zo zwart-wit. Je zegt niet: ‘ik deel iets niet of ik deel iets wel’. Je voert gesprekken en daarin kies je een weg. Zodra je weet welke kant het op gaat, besluit je wat daar voor nodig is. In ons overleg heb ik gemeld dat wij de geluidsvoorziening aan het herzien zijn.”
"Ik zit met twee petten op", gaat De Leeuw verder. "Enerzijds zit ik bij het bestuur en ben ik operationeel verantwoordelijk voor het totaal. Daarnaast ben ik ook statutair verantwoordelijk voor De Kuip en het voeren van de juiste strategie voor het stadion en haar aandeelhouders. Over de bedrijfsstrategie van het stadion leg ik verantwoording af aan de aandeelhouders en de RvC. En dan besluit je wat je wel en niet met elkaar deelt.”
“Dit is de beeldvorming die de media er aan geeft", vervolgt De Leeuw. “In een goed huwelijk ben je het niet altijd met elkaar eens. Maar dan ga je met elkaar om tafel en hang je de vuile was niet buiten. Het enige nadeel is dat bij Feyenoord alles direct publiekelijk is. Als je maar iets doet aan tafel wat de ander niet zint, of je hebt een discussie met elkaar, dan wordt dat breed uitgemeten en uit perspectief geplaatst.”
De Kuip zal de komende jaren dus geen concerten meer organiseren vanwege de woningbouw in de directe omgeving van het stadion. In De Kuip hopen ze nog steeds dat de overeenkomst overeind blijft staan, want concerten organiseren in De Kuip blijkt een lastige opgave. "Het zou nog steeds kunnen, in een bepaalde periode kunnen wij drie, vier concerten achter elkaar plannen. Maar de vraag is hoe wenselijk dat is. En als wij nu voor dertig jaar de toekomst in kijken als voetbalstadion, dan ga je nadenken hoe wij het beste geld kunnen verdienen. Als wij dan geluidsrechten rondom een popconcert kunnen weggeven en wij krijgen daar behoorlijk wat geld voor terug. Dan is dat een zeer interessante deal.”
De Kuip verkeert in zwaar weer en wanneer de deal met de gemeente van Rotterdam niet doorgaat kan De Kuip financieel in grote problemen komen. Stadion Feijenoord moet namelijk voor 1 juli 2025 de schuld van vijftien miljoen euro bij Goldman Sachs aflossen. "Als de deal niet doorgaat, dan gaan we naar andere scenario’s kijken. Alles is op te lossen, de vraag is alleen hoe. Ik zou nooit aan deze baan begonnen zijn als ik dacht dat wij binnen een half jaar failliet zouden zijn."
Reacties
Een paar weken geleden werd gemeld dat dit met de veiligheid te maken heeft.
Complete onzin natuurlijk; vroeger zaten er 63.000.
5.000 kaarten X 17 wedstrijden voor een gemiddelde prijs eur. 40,- is een hoop geld Mevr. De Leeuw!
ik denk dat die belangen veel meer samenvallen dan De Leeuw nu wil toegeven en dat deze beslissing alleen daarom al onverstandig is, maar zij is er niet de oorzaak van dat haar uiteindelijke opdrachtgevers (de aandeelhouders van het stadion) kiezen voor een zekerheid op korte termijn van ± € 12.000.000.
In ieder geval lijkt me op basis daarvan haar tekst en uitleg begrijpelijk, hoe zeer dat ook de tekst en uitleg bij een gemankeerd besluit is. Veel interessanter is de vraag wat de grootste 'stakeholder' van het stadion, de BVO Feyenoord in de afgelopen maanden gedaan heeft. Hoe verstandig is het dat op de nieuwjaarsreceptie de ambitie uit te spreken 'eigenaar' van het stadion te willen worden.
Het zou bij stadion NV iig de indruk van een quasi-vijandige overname kunnen wekken. De voetbalclub Feyenoord zou nl in dat geval een belang hebben bij een zo precair mogelijke situatie van de Stadion NV want dat zou de prijs van de aandelen ervan aanzienlijk verlagen en dus zo'n overname een stuk goedkoper maken.
Waarom en op basis waarvan heeft Te Kloese die uitspraken gedaan? En welke actie heeft hij daarna ondernomen? De antwoorden op die vragen zijn interessanter dan de tekst en uitleg van Lilian de Leeuw die op zich niks verrassends bevatte.
Mevrouw de Leeuw begrijpt er helemaal niets van.
De Kuip heeft zijn historie te danken aan de club Feyenoord en de fans.
Feyenoord is de enige reden dat de Kuip bestaansrecht heeft. En andersom heeft Feyenoord een stadion nodig om in te voetballen. En helaas zijn er geen andere opties. De stadion directie en gemeente hebben de club Feyenoord in een wurggreep.
Maar ik vrees voor mevrouw De Leeuw het ergste. De supporters zullen dit niet zomaar accepteren.
Dat hele concerten gebeuren is in mijn mening achterhaald. In een groot stadion waren de rockbands altijd geweldig, maar die gasten bestaan niet meer of lopen op hun laatste benen.
Als ik nu een AC/DC zie pff dat is wel een verschil met hun tours vroeger, en zo zijn er meer bands.
Logisch uiteraard, gooi er zelf ook geen sprint meer uit😄
Wat Dani hier schrijft zit zeker wat in, alleen ik zou ervoor kiezen om schuld af te betalen, ga daarna om de tafel en knap die hut op.
Verder heb ik best wel voor deze directrice, zij is ingestapt en gaat de uitdaging aan.
Die kwam echt in een puinhoop terecht.
Feyenoord wil graag het stadion in eigen beheer krijgen. Daar kan zij (in dit geval de aandeelhouders) het niet mee eens zijn.
Een gefrustreerd verhaal ophouden waarom je solistisch optreedt, een deal doet die niet in het belang van je belangrijkste partner is en daarna de wind van voren krijgt vanuit de Kuip is onhandig.
Ze zal commercieel prima onderlegd zijn (zie haar LinkedIn), het strategische spel en stakeholder spel beheerst ze niet. Ik denk niet dat ze dit lang volhoudt.
De enige reden om met dit plan akkoord te gaan is het belang van het stadion nv
Feyenoord wil de Kuip in eigen beheer nemen
Feyenoord kan volgens de statuten de Kuip kopen voor 25 miljoen euro
Nu moet Feyenoord het risico nemen en de Kuip kopen voor dat bedrag
Min de schuld bij Goldman Sachs
Het stadion is dan vrij van schulden
Als Feyenoord de Kuip kan kopen dan nemen zij meteen de horeca in eigen beheer
Dat is een extra inkomstenbron doe men dan kan besteden aan het onderhoud
De horeca moet rond de 15 miljoen omzet genereren min de kosten en het personeel natuurlijk
Dan hou je een x bedrag over want dan in het onderhoud kan
Nu betaald de club 4,5 miljoen euro voor een bouwval
Als Feyenoord het stadion in eigen beheer heb is het ook makkelijker om plannen te maken wat betreft de renovatie die wel degelijk nodig is
Mijn idee
Het veld een aantal meter verdiepen
De eerste ring helemaal doortrekken naar het veld
Weg met x x w dat word samen gebracht met de eerste ring
Daar heb je dan meer zitplaatsen voor de echte fans
Dan kan men ook meer units maken en meer geld verdienen
Het dak weg en een nieuw dak plaatsen zodat iedereen droog kan zitten
De ringen van het stadion beter toegankelijk maken voor de fans en er een soort meeting points creeeren met horeca en een shop
Beneden een groot Feyenoord café die 7 dagen per week open is zodat de fans elkaar kunnen meeten en een drankje doen en leuke avonden kan organiseren
Het maasgebouw verdubbelen
Meer ruimtes voor vips en sponsoren om samen te lunchen en brainstormen en dat brengt geld in het laatje
Er kan zoveel meer geld uit het stadion gehaald worden
63000 zitplaatsen is genoeg in mijn ogen
Dat zijn er 16000 meer dan nu
Meer units
Meer sponsoren
Meer ontmoetingsplekken
Meer toeristen
Ik begrijp dat de club uiteindelijk zal moeten, maar er gaat nog wel wat water door de Maas voor we zover zijn.
Je bespaart 4,5 miljoen euro
En een nieuw stadion is volgens Feyenoord geen optie meer
Dus ze zullen de Kuip moeten renoveren
En als ze de Kuip willen kopen
Is dat toch mogelijk want de schuld van het stadion nv hangt als een steen om hun nek
Feyenoord moet gewoon 15 miljoen Max betalen en nemen de schuld over hoppa opgelost