kloese-arnesen

Nieuws

De nieuwe TD | Het wiel niet opnieuw uitvinden, doortrekken waarmee we bezig zijn

Van de redactie

Na het vertrek van Frank Arnesen heeft Feyenoord vooralsnog geen nieuwe technisch directeur aangesteld. “We hebben er geen haast mee. We zitten midden in het seizoen en de kandidaten zitten meestal ook ergens midden in het seizoen”, aldus Dennis te Kloese in Voetbal International.

Feyenoord is niet de enige partij met een vacature. Ook Ajax, PSV en de KNVB zoeken een nieuwe technisch directeur. “Best bijzonder. Blijkbaar is het niet zo eenvoudig om de ideale constructie te vinden”, aldus Te Kloese die in zijn overweging vooral kijkt naar wat de club daadwerkelijk nodig heeft. “Willen we iemand die het beleid gaat bepalen, of willen we iemand die het huidige technische beleid gaat bewaken?”, zo schetst hij de afweging. 

“Ik denk dat wij op zoek zijn naar dat laatste. De manier van voetballen past goed bij de club, daar moeten we op voortborduren. Vandaar dat het cruciaal was om het contract van Arne Slot te verlengen tot 2025. Het wordt vaak negatief uitgelegd als je iemand zoekt die op de winkel gaat passen, maar ik ben niet bang om dat zo uit te spreken. De nieuwe man hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Hij moet doortrekken waarmee we al bezig zijn”.

Nadat Arnesen afgelopen zomer weg viel vanwege gezondheidsklachten, moest de algemeen directeur zelf aan de bak. “Na de finale was er best wat twijfel. Wat gaat er nu gebeuren? Het hele elftal werd leeggekocht. Dat was een moeilijke periode eerlijk gezegd”.

Uiteindelijk namen Arnesen en Feyenoord afscheid van elkaar. De Deen vertelde later bij ESPN dat hij het gevoel had dat Feyenoord van hem af wilde. “Dat is nooit het geval geweest. Anders hadden we in eerste instantie niet verlengd. Wel wilden we de persoon in bescherming nemen. Uiteindelijk kom je bij de vraag uit wat in het belang van Feyenoord is. We wilden niet steunen op iemand die maar een bepaald percentage van zijn werkzaamheden kan doen. Dat zou geen goed beleid zijn. De beslissing is gemaakt op medische gronden”, aldus Te Kloese.

Delen

Reacties

Ik begrijp nog steeds niet waarom het ‘beter’ was om afscheid te nemen van Frank Arnesen.
Er klopt iets niet aan het verhaal van Te Kloese: Hij suggereert dat een nieuwe TD aanstellen betekent dat het beleid (opnieuw) bepaald gaat worden, maar dat is natuurlijk onzin. Je kunt prima een nieuwe TD aanstellen die primair het beleid zoals dat onder zijn voorganger gevoerd is, voort zet. Nu wekt hij de indruk dat een nieuwe TDzo ongeveer als eerste naar Arne Slot toe zou gaan om af te spreken dat er 'anders' gespeeld moet gaan worden.
N.B. Elders in het interview heeft Te Kloese het wel over samenwerking met Amerikaanse clubs. We hebben daar afgelopen zomer al een voorproefje van gezin met inkomende transfers. Gelet op zijn arbeidsverleden is het niet moeilijk daarin de invloed van Te Kloese zelf te zien. In ieder geval is het een afwijking van het beleid om naast Nederland vooral in Scandinavië (Bjarne Hansen) en Midden-Europa ( Bernard Schuiteman) te scouten. Daar had Arnesen de scoutingsstaf nou juist (te laat weliswaar) op gewijzigd. Dus wat nou continuïteit? Of bedoeld Te Kloese met doortrekken dat wat je vroeger op het toilet met hoge spoelbak deed na een grote boodschap te hebben gedaan?
Kortom: Juist als je continuïteit nastreeft moet je je organisatie in tact laten en bij een wisseling van de wacht zorgen voor een kwalitatief goede vervanging. En dus niet je organisatie wijzigen waardoor er (te) veel verantwoordelijkheden bij één man te leggen, die ook nog eens de indruk wekt, continuïteit nou net niet zo belangrijk te vinden. De inconsequenties enerzijds en de uiteindelijke vaagheid anderzijds maken mij eerder achterdochtig.
Continuïteit nastreven zou wat mij betreft kunnen betekenen om het scoutingsbeleid nu niet al weer te gaan wijzigen, de scoutingsstaf zijn werk laten doen en tegen de tijd dat het voorjaar is met bv Dimitri de Condé komen als nieuwe en volwaardige (!) Technisch Directeur.
Een Technisch Manager moet toestemming krijgen van de Directie (en die informeert meestal de RvC). De TD is zelfstandig bevoegd en kan op het gebied waar hij verantwoordelijk voor is meer beslissen. Dat is wat men nu niet wil.

En ja, hiermee trekt te Kloese meer macht op technisch gebied naar zichzelf toe, waar zijn ervaring natuurlijk vooral logt, wat een risico kan zijn voor club en voor m zelf. Want bij mindere resultaten of aankopen die niet renderen zal hij de kop van jut worden en zijn positie eerder ter discussie komen te staan.
Lastig te zeggen dus of het verstandig is.
Helemaal eens. Het enige positieve hieraan is dat je in ieder geval het meest negatieve scenario voorkomt doordat er duidelijk geen twee kapiteins op één schip gaan staan. Te Kloese met zijn Amerikaanse stijl is een ceo die een rechter hand nodig heeft die beleid doorvoert - desnoods met wat minder draagvlak. En dan heb je ook nog een trainer die zo veel visie heeft dat die niet alleen maar in de wedstrijd van komend weekend geïnteresseerd is. Zet daar nog een ego tussen en ze vechten elkaar alleen nog maar de tent uit — zie Arnesen.
De koers is duidelijk, lees je in het VI artikel: eerst het stadion/kasstromen in eigen beheer krijgen en dan onder betere voorwaarden internationaal venture kapitaal aantrekken. En parallel daaraan zoekt Te Kloese iemand die zo lang Slot er nog zit die technisch maximaal faciliteert. Dat is voor de komende 3 jaar toch prima beleid.
Beleid moet gezamenlijk bepaald worden. TD of M (wat je wilt) moet ervoor zorgen dat beleid wordt uitgevoerd, dat de scouts en andere betrokkenen zo goed mogelijk kunnen werken en hij moet goed kunnen coördineren en delegeren. Daarnaast is het vooral van belang dat hij (inter)nationaal bekend is, aanzien en ingangen heeft. Gio, Kuijt, van Persie, maar ook van Wonderen zouden m.i. prima geschikt kunnen zijn, maar zitten nog in hun (ambitie) trainerschap. Pi Air of Ruud Gullit zou ik ook wel willen zien komen, maar dan moeten ze wel heel duidelijk hun ego terzijde stellen en echt het beleid uitvoeren.
Ruud Gullit??? Get a face! Ruud Gullit is uitsluitend geïnteresseerd in Ruud Gullit en dus ongeschikt voor elke denkbare functie waar dan ook.
Gio zou een prima technisch manager zijn
Op termijn wel. Zal nu nog trainer willen zij .
Hangt een compleet andere speelstijl aan. Gaat het dus niet worden
Valt best wel mee hoor. Moet wel naar de mogelijkheden zijn.
Absoluut niet. Zijn kortzichtigheid met betrekking tot Amrabat, St. Juste en Boëtius vormt het begin van de magere periode tussen de landstitel van 2017 en de komst van Arne Slot. De beker van 2018 was een persoonlijk cadeau van Robbin van Persie aan het legioen.
Niet dat we dan jaar in, jaar uit de landstitel hadden veroverd maar we hadden echt veel beter voetbal kunnen spelen. Amrabat was de opvolger van El Ahmadi geweest en de voorganger van Aursnes. Met de snelle St Juste naast eerst Jan Arie en daarna Senessi had je een beter centrum gehad en Boëtius was gewoon een prima optie als opvolger van Elia en had zelf weer opgevolgd kunnen worden door Sinisterra.
Van Bronckhorst, keurige en beschaafde man en zeer goed als procesbewaker in 2016-17, heeft zich daarna door zijn eigen vooringenomenheden laten leiden in plaats van door een lange termijn perspectief. Die neiging (eigenschap?) maakt hem ongeschikt voor de functie van TD of iets wat daar op lijkt.