de-kuip

VK Sportphoto

Europees

De scenario’s: Dit heeft Feyenoord nodig voor overwintering!

Stan

Donderdagavond om 18:45 staat voor Feyenoord het allesbeslissende duel met Lazio in de UEFA Europa League op het programma. Terwijl er in De Kuip gevoetbald wordt zal in Denemarken tegelijkertijd het andere duel uit Poule F afgewerkt worden. De uitslag van die wedstrijd tussen Midtjylland en Sturm Graz kan medebepalend zijn voor de eindklassering van Feyenoord. Spelen de Rotterdammers na de winter nog in Europa of volgt donderdag definitieve uitschakeling? 1908.nl zet alle scenario’s op een rijtje. 

Op dit moment bezet Feyenoord met 5 punten de derde plek in Poule F. De volledige stand ziet er daardoor als volgt uit:

# Team Gespeeld Doelsaldo Punten
1 SS Lazio 5 9:10(-1) 8
2 Sturm Graz 5 4:8(-4) 8
3 Feyenoord 5 12:9(+3) 5
4 FC Midtjylland  5 10:8 (+2) 5

Bij deze klassering plaats nummer 1 Lazio zich direct voor de achtste finale van de UEFA Europa League. Nummer 2 Sturm Graz plaatst zich voor de play-offs van de Europa League, waar zij een van de teams zullen treffen die op de derde plaats zijn geëindigd in hun Champions League-groep. Voor Feyenoord wacht met een 3e plek ook de play-offs maar dan in het Conference League-toernooi, waar zij gekoppeld zullen worden aan een team dat tweede is geworden in hun Conference League-groep. Midtjylland wordt 4e en is daarmee uitgeschakeld in Europa.  

Gelukkig voor Feyenoord is tijdens de laatste speelronde nog alles mogelijk. Donderdag rond een uur of 9 ’s avonds zullen de Rotterdammers definitief weten óf er na de winter nog Europees gespeeld wordt en in welk toernooi dat zal zijn. Tot dan kan elk mogelijk scenario zich voordoen en zou het zomaar tot de laatste minuut spannend kunnen blijven. Al deze scenario’s zullen in dit artikel aan de orde komen, maar daarvoor is het eerst belangrijk dat de officiële regels van de UEFA duidelijk zijn.

Als de eindklassering van een groep namelijk niet op basis van behaalde punten bepaald kan worden, wordt er eerst gekeken naar het onderlinge resultaat tussen gelijk geëindigde ploegen. Op dit moment heeft Feyenoord alleen tegen Sturm Graz een positieve balans, maar kan afhankelijk van de wedstrijd donderdagavond ook de balans met Lazio gelijkgetrokken worden. In de knotsgekke Poule F doet zich echter de kans voor dat alle vier de ploegen eindigen op 8 punten (als zowel Feyenoord als Midtjylland winnen) en dan gaat het onderlinge resultaat niet meer op. In dat geval zal doelsaldo de doorslag moeten geven. Het bijzondere is dat enkel de nummers 3 en 4, Feyenoord en Midjylland, een positief doelsaldo hebben. Een overwinning van beide ploegen zal er dus toe leiden dat zij en niet Lazio en Sturm Graz overwinteren in de Europa League. Kan er na het aflopen van deze regels nog steeds geen uitsluitsel worden gegeven, dan wordt er achtereenvolgens naar meeste doelpunten en meeste uitdoelpunten gekeken.

Aan de hand van deze regels kunnen we alle mogelijke scenario’s van Feyenoord uittekenen:

Feyenoord eindigt als 1e en overwintert in de UEFA Europa League

Om te overwinteren in de Europa League moeten de Rotterdammers sowieso winnen van Lazio. Als dit met 2 óf meer goals verschil gebeurd, is de kans aanwezig dat Feyenoord als eerste eindigt. Dan moet Midtjylland tegelijkertijd wel van Sturm Graz winnen, máár niet met meer dan 4 goals verschil. Ook mogen de Denen Feyenoord niet voorbijgaan wat betreft gescoorde doelpunten (dit zou kunnen gebeuren wanneer Midtjylland met meer dan 3 goals verschil wint). Ook als Feyenoord maar met één doelpunt verschil wint van Lazio kan een overwinning van Midtjylland en een gunstig doelsaldo zorgen voor de bovenste plek. Dit omdat onderling resultaat dan dus niet meer opgaat en er gekeken wordt naar het doelsaldo. 

Bij een 1e plaats overwintert Feyenoord in de UEFA Europa League. Het stroomt in dat geval direct door naar 'the round of 16'. De loting hiervoor zal plaatsvinden op vrijdag 24 februari 2023, waarna de wedstrijden op donderdag 9 & donderdag 16 maart 2023 zullen worden afgewerkt.

Feyenoord eindigt als 2e en overwintert in de UEFA Europa League

Ook voor een tweede plaats heeft Feyenoord een overwinning op Lazio nodig. Dit moet met minimaal 2 goals verschil gebeuren én Sturm Graz mag dan niet verliezen van Midtjylland. Gebeurt dit wel dan hoeft de ploeg van Slot maar met 1 goal verschil te winnen indien de Denen dat ook doen. Wederom mag Midtjylland dan niet meer goals vóór hebben in vergelijking met Feyenoord, wat wel gebeurt als zij dan met meer dan 2 doelpunten verschil van Sturm Graz winnen.

Bij een 2e plaats overwintert Feyenoord ook in de UEFA Europa League, maar moet het in een tussenronde opnemen tegen een nummer 3 uit de UEFA Champions League. De loting hiervoor zal plaatsvinden op maandag 7 november 2022, waarna de duels op donderdag 16 & donderdag 23 februari 2023 gespeeld zullen worden.

Feyenoord eindigt als 3e en overwintert in de UEFA Conference League

Als Feyenoord er niet in slaagt met meer dan 1 goal verschil te winnen van Lazio, zijn de Rotterdammers minstens derde als Midtjylland verliest van Sturm Graz. Als de Denen wel winnen moet dat met ruime cijfers gebeuren om zo een beter doelsaldo te hebben dan Feyenoord. Bij een gelijkspel tussen Midtjylland en Sturm Graz heeft Feyenoord ook genoeg aan een gelijkspel.

Bij een 3e plaats overwintert Feyenoord, maar zakt het af naar de UEFA Conference League. Hierin moet het dan ook nog een bewuste tussenronde spelen tegen een club die als tweede is geëindigd in de groepsfase van de UEFA Conference League. De loting hiervoor zal plaatsvinden op maandag 7 november 2022, waarna de duels op donderdag 16 & donderdag 23 februari 2023 plaats zullen vinden.

Feyenoord eindigt als 4e en is uitgeschakeld in Europa

Als Feyenoord verliest van Lazio en Midtjylland speelt minstens gelijk tegen Sturm Graz, komt de Europese campagne van de Rotterdammers donderdagavond al ten einde. Ook als de Denen wel verliezen, maar niet zo dik dat hun doelsaldo lager is dan dat van Feyenoord, zijn Slot en zijn mannen klaar in Europa.

Wat vast staat is dat Feyenoord donderdagavond in De Kuip flink aan de bak moet tegen de Romeinen van Lazio. Na 90 mogelijk bloedstollende minuten zal dan blijken of de inspanningen van de ploeg genoeg zijn geweest voor de felbegeerde Europese overwintering.

 

Delen

Reacties

Ik ben enorm teleurgesteld in de reacties die ik hieronder lees, geen vertrouwen in ons eigen club? kom op zeg ! Als wij geen vertrouwen uitstralen waarom zou het team/slot dat dan wel doen?. Sta achter je club , we moeten gewoon winnen morgen . Het liefst met 2 verschil,. Of zoals aangegeven winnen en midtjyllan winnen dan zijn we alsnog eerste. Conclusie we hebben nog genoeg kansen en ook 3e is niet verkeerd. Een kans om net als vorig seizoen een eind te komen wellicht zelfs de cup te pakken die we verdiend hadden . Klinkt mij toch nog goed in de oren.
Gewoon thuis twee keer verzaakt, nu zitten we in de puree.
Het sportief/publicitair leukste scenario; 3e worden en doorgaan in de Conference League, is eigenlijk het meest ingewikkeld om als resultaat te bewerkstelligen. Maar ik zou twee gelijke spelen in Rotterdam en Herning helemaal niet erg vinden. Een tussenronde tegen bv Slovan Bratislava en dan op zoek naar ploegen als Fiorentina, West Ham United, etc. Daar heb je meer aan dan een tussenronde tegen Barcelona en dan klaar zijn in Europa.
Als we aan dat vervolg toe zijn heeft Arne Slot de boel ook mooi op de rit en kunnen we nog een heel leuk voorjaar beleven. Trouwens waar komende pratende en typende treurwilgen ineens vandaan? Allemaal sombermannen zonder relativeringsvermogen.
Laat donderdag godverrrrdome eens zien dat wij Feyenoord zijn!!!!!!! Bloed zweet en tranen tot de laatste seconde
Roepen dat Arne moet verdwijnen is superdom natuurlijk. Het is nu opbouwen en vertrouwen houden , ook wanneer het slecht zou uitpakken donderdag.. We maken in ieder geval kans , wanneer iedereen achter ons Feyenoord staat in ons stadion. Geen gedonder met fakkels , vernielingen en vechtpartijen en geniet van het voetbal als echte fans.
Diep triest, geen vertrouwen.....
Even een bloemlezing.
Ik vind het te negatief.
Het voetbal.is nog niet goed, maar we draaien bovenin de competitie mee en hebben in Europa alles nog in eigen hand.
Ja het moet beter, maar ik ga niet mee met de negatieve vibe die ontstaat.
Op.FR12 zitten er al.dwazen om het vertrek van Slot te roepen.
Nu vertrouwen houden en vol achter de loeg gaan staan
Ik merk dat mijn vertrouwen echt tot het nulpunt is gedaald dus ik ben eigenlijk blij met alles boven de 4e plek
Hier idem, eigenlijk bizar dat wij weer het laten aankomen op laatste, wanhopige moment.
We hebben niets te zoeken in Europa.
Zal wel de 4 de plaats worden, zie het even niet meer zitten. Ik hoop op winst tegen Volendam en Cambuur dan doen we in de competitie nog in ieder geval mee.
Je speelt heel het jaar voor Europees voetbal, waarom zijn wedstrijdjes tegen Cambuur en Volendam dan belangrijker?

In Europa verdien je geld, worden spelers beter en meer waard en dat zijn de potjes waar iedereen naar uitkijkt, veel belangrijker dan een thuiswedstrijd tegen het rechterrijtje (wat lastig zat is hoor)
Hoe dol en dwaas wil je het hebben?

“Als de eindklassering van een groep namelijk niet op basis van behaalde punten bepaald kan worden, wordt er eerst gekeken naar het onderlinge resultaat tussen gelijk geëindigde ploegen.”

“In de knotsgekke Poule F doet zich echter de kans voor dat alle vier de ploegen eindigen op 8 punten (als zowel Feyenoord als Midtjylland winnen) en dan gaat het onderlinge resultaat niet meer op.”

Kan de UEFA nog wel normaal doen?

Dan nog is te verwachten dat Feyenoord verliest (in de huidige vorm) en dat Midtjylland minstens gelijk speelt (ik vind Sturm de minste ploeg van allemaal ook al staan ze tweede).
Kortom, wordt een lastig verhaal… al hoop ik op een wonder.
Diep triest dat het zo ver al is gekomen.
Leuk artikel! Ook fijn dat er nu een dark modus is