slot-training-feyenoord-lazio

VK Sportphoto

Nieuws

"De trainers zijn niet zo belangrijk als dat iedereen altijd roept"

Van de redactie

Clubicoon Willem van Hanegem werd eerder deze week 79 jaar. Zijn verjaardag vieren doet de oud-Feyenoorder niet. In gesprek met RTV Rijnmond geeft 'De Kromme' aan dat hij vaak de vraag krijgt of hij soms wel echt hoopt of Feyenoord kampioen wordt of niet, vanwege zijn kritische blik op de club. Van Hanegem spreekt die kritiek tegen.

Volgend jaar wordt de Feyenoord legende 80 jaar. "Dat moet ik eerst maar zien te halen," begint Van Hanegem. Of hij de magische grens van 80 jaar oud haalt met een kampioenschap van Feyenoord antwoord hij. "Dat zou wel een heel mooi cadeau zijn. Al denken sommige mensen soms dat ik het niet hoop, maar integendeel. Ik weet dat als je het niet haalt en je zit er heel dicht bij, dat het echt heel veel zeer doet."

Toch is Van Hanegem nog niet overtuigd. "Ik ben er nog niet zo zeker van. Het gekke is, ze spelen aardig. Niet goed, maar aardig. Ajax speelt als een drol, maar die staan op drie punten. Dat is eigenlijk, als je er over nadenkt, wel gek. Iedereen zegt 'Feyenoord speelt geweldig', nou als je geweldig had gespeeld had je nu voor een groot gedeelte al de vlag kunnen hijsen. Het heeft de afgelopen wedstrijden wel meegezeten, zeker op het eind. We hebben ook niet in veel wedstrijden echt de overtuiging gehad, dat vind ik niet. De reden hiervoor vond ik dat er veel gewisseld werd in de basis. Dan moest die weer naar de ene kant, dan weer andere kant, dan kwam die er weer in. Iedereen wil spelen, dus zeker de spelers in de voorste lijn zijn alleen maar met zichzelf bezig."

Drie absolute favorieten voorin heeft Van Hanegem niet, maar Idrissi, Giménez en Dilrosun hebben op dit moment wel zijn voorkeur. "Ik dacht dat Paixão het wel zou winnen, maar als Idrissi normaal is dan is het je beste speler voorin. Ook Dilrosun heeft genoeg kwaliteiten, maar die speelt soms zo onzeker. Dat komt alleen omdat ze meteen goed moeten spelen, anders sta je niet meer in de basis. Met Giménez moet je starten en dan Dilrosun en Idrissi ernaast, als iedereen in normale vorm is. Paixão is de laatste tijd ook wel echt beter geworden."

De grote kracht van dit Feyenoord is de strijd. "Dat ze echt tot het laatste moment knokken. Daar zijn ze ook al een paar keer voor beloond, dat is wel mooi. Wat eigenlijk ook weer gek is want het is eigenlijk heel normaal dat je je stinkende best doet. We mogen er blij mee zijn, maar we moeten ook wel laten zien dat we echt goed kunnen voetballen."

Het huidige succes van Feyenoord is niet alleen dankzij Slot, vindt 'De Kromme'. "De trainer is niet zo belangrijk als iedereen altijd roept. Iedereen mag dat vinden. Ik zeg alleen dat trainers niet zo belangrijk zijn dat als iedereen roept."

Delen

Reacties

Willem doet zijn bijnaam de Kromme weer eens eer aan. In het verleden verdiende hij die naam vanwege zijn prachtige en effectieve passing, de afgelopen 40 jaar (dus sinds hij is gestopt als voetballer) vanwege het karakter van zijn redeneringen.
1. Arne Slot heeft Feyenoord in minder dan geen tijd een manier van spelen eigen gemaakt waarmee het in aanleg attractief en effectief voetbalt. Het feit dat vanwege de enorme in- en uitstroom afgelopen zomer eigenlijk twee keer op rij flikt met sterk verschillende selecties, zegt dus onweerlegbaar iets over de toegevoegde waarde van de trainer-coach Arne Slot.
2. Toen Willem van Hanegem de Feyenoordselectie en elftal onder zijn hoede kreeg die Wim Jansen had weten te smeden uit de HCS-boedel, was dat een verdienstelijk spelend en goed presterend elftal. Zonder wezenlijke aanpassingen kon zelfs de landstitel van 1993 uit het vuur worden gesleept. Naarmate Van Hanegem daar langer met die spelers werkte, werd het voetbal echter steeds slechter, het opgefokte gedrag van diverse spelers steeds ernstiger en de resultaten steeds minder.
Ja de KNVB-beker werd nog 2 x gewonnen maar het schijnt dat in sommige dictaturen politieke gevangenen gemarteld worden door ze de integrale uitzending van die wedstrijden tegen Volendam en NEC te laten kijken. In ieder geval viel in de neerwaartse spiraal de hand van de trainer te herkennen. En dat is op een vervelende manier toch ook belangrijk.
Slot is voor Feyenoord hetgeen Cruyff voor ajakkes betekende. Een verandering van spelopvatting
Ik ben alleen bang dat Slot geen jaren blijft en het echt institutioneel kan maken over alle gelederen.
Zeven basisspelers vertrokken. Nieuwe spelers werden aangetrokken. Vaak was Hanchko als 25 jarige de oudste speler op het veld. Veel nieuwe spelers uit een ander continent, die aan alles hier moesten wennen. En dan sta je zomaar bovenaan voor de winterstop en nu na 22 wedstrijden nog steeds, slechts één nederlaag en vrijwel altijd de bovenliggende partij. Onvoorstelbaar knap, een sprookje in wording. Maar volgens één van onze beste voetballers ooit, klopt er niet veel van. Nooit één positief woord over Arne Slot. Tussen de regels door lees je bij al zijn commentaren alleen maar negatieve kritiek. Ik ben euforisch over hoe goed we het doen, maar Willem zorgt er dan altijd weer voor dat ik me weer zorgen moet gaan maken. Waarom, waarom toch Willem?
Niet iedere trainer is belangrijk Willempje. Slot en ten Hag blijken dat wel te zijn.
Hij wil gewoon dat iedereen met twee benen op de grond blijft staan. Vaak heeft hij gewoon gelijk. Al ben ik met je eens dat hij geen vrolijke Frans is.
Het is echt wel de verdienste van Slot.
Jammer dat Willem altijd zo jaloers is op mensen die het ook goed doen
Hij snapt denk ik niet dat een moderne trainer tegenwoordig veel meer doet dan alleen maar trainingen geven en de opstelling maken... Dan is de rol van de trainer inderdaad niet zo groot, maar Slot doet zoveel meer bij Feyenoord... Zoals hieronder al uitgebreid beschreven...
Wat betreft trainers ben ik het niet helemaal met Van Hanegem eens. Het belangrijkste is inderdaad dat er een visie is en een goede structuur in de organisatie. Die visie heeft altijd ontbroken bij Feyenoord. Er werd gewoon een trainer en spelers gezocht binnen het budget die op korte termijn hopelijk wat resultaten haalden. Zoals op elke werkplek is het grootste deel van de trainers middelmaat. Het maakt dan niet zoveel uit wie je er neerzet. Daarnaast heb je trainers die het echt weten te verkloten, of die in ieder geval op het verkeerde moment bij de verkeerde club instappen (Stam) en tot slot (Slot) heb je een categorie toptrainers die echt veranderingen bewerkstelligen bij clubs waar dat nodig is. De categorie Cruijff, Guardiola, Klopp of wat Ten Hag nu bij United doet. Slot is een toptrainer voor Feyenoord. Het voetbal onder Slot is totaal anders dan onder Advocaat of Stam. Het grootste verschil is echter dat hij samen met Arnesen een andere manier van denken over voetbal in de organisatie heeft gebracht. Dat kenmerkt de echte toptrainer. Die manier van denken werkt door in de scouting, jeugdopleiding, fysio etc. Eindelijk is er een visie. Ik hoop dat er goed in kaart wordt gebracht welke trainers bij de nieuwe visie passen, zodat er een goede opvolger klaar staat als Slot vertrekt. Volgens mij is de grootste valkuil voor Feyenoord dat nu veel te veel taken bij Te Kloese liggen. In die organisatie moeten de taken weer beter worden verdeeld zodat de visie van Arnesen en Slot kan worden voortgezet als Slot is vertrokken.
We zijn uitzonderingen meneer van Hanegem. Door onze trainer is de club weer in een topclub veranderd