1908.nl
Opinie
Zo kan Feyenoord controle krijgen over De Kuip
Door: Mauro Steentjes
In de Kerstspecial van Voetbal International gaf algemeen directeur Dennis te Kloese aan dat Feyenoord na het cancelen van Feyenoord City de mogelijkheden onderzoekt om zelf meer controle te krijgen over haar stadion. Een lastige opgave gezien de miljoenenschuld van Stadion Feijenoord. Echter is het niet onmogelijk.
De Kuip is de afgelopen jaren flink verwaarloosd door Stadion Feijenoord. Onlangs schatte de club in dat vele miljoenen nodig zijn om het stadion op te knappen, zodat in ieder geval de tijd overbrugd kan worden tot een eventueel nieuw plan voor het stadion ontwikkeld kan worden. De club is als huurder alleen niet verantwoordelijk voor een dergelijke investering. De eigenaar Stadion Feijenoord is dat wel. Alleen kan het stadionbedrijf door haar miljoenenschuld de nodige investeringen zelf niet bekostigen. Ook een symbolische verkoop van het stadion aan Feyenoord is geen optie, omdat de club hiermee ook de schuld van het stadionbedrijf overneemt.
Feyenoord zit in een vergelijkbare situatie als Real Madrid rond de eeuwwisseling. De Spaanse topclub zat in financieel zwaar weer en verkocht daarom haar stadion aan een externe partij. Stadioninkomsten zijn echter cruciaal voor voetbalclubs en daarom hechten clubs veel waarde aan het zelf in beheer hebben van de thuishaven. Uit onderzoek van de UEFA bleek zelfs dat clubs die meer zeggenschap over hun stadion hebben ook meer groeipotentie hebben.
De president van de club (Florentino Perez) bedacht een ingenieuze constructie om met behulp van investeerders het beheer over Santiago Bernabeu terug te krijgen, zonder daarbij veel zeggenschap over het stadion in te leveren. De Spaanse club richtte een nieuw stadionbedrijf op, Real Madrid GD, waarin het zelf voor 50% aandeelhouder werd. De club nodigde vervolgens bedrijven uit om de overige 50% op te kopen. Met de opbrengsten van deze aandelenverkoop werd het stadion teruggekocht. De winstuitkering die de aandeelhouders van het stadionbedrijf kregen werd gebruikt om hen jaar voor jaar steeds meer uit te kopen, waardoor de club geleidelijk meer zeggenschap kreeg over het Santiago Bernabeu.
Een vergelijkbare constructie zou Feyenoord kunnen toepassen om het eigendom over De Kuip te krijgen. Dit zou Feyenoord enkele miljoenen huur schelen en de club wordt baas over de stadioninkomsten. Het geld dat opgehaald wordt door aandelen in het nieuwe stadionbedrijf te verkopen, kan worden gebruikt om de schuld die Stadion Feijenoord heeft af te betalen. Afhankelijk van de hoogte van de opbrengsten van de aandelenverkoop, kan het geld ook worden gebruikt voor het nodige onderhoud aan De Kuip of om te investeren in nieuwe stadionfaciliteiten.
De winst die het stadion maakt kan gebruikt worden om de aandeelhouders geleidelijk uit te kopen. Voor investeerders is dit een veilige optie, aangezien De Kuip altijd een bespeler heeft en dus geld oplevert. Daarnaast zit er een opwaarts potentieel in het stadion, want met enkele gerichte investeringen kan meer geld met het stadion worden verdiend.
Reacties
Dat is nu eens een andere manier van denken
Denken in kansen in plaats van in problemen.
Subliem in al zijn eenvoud.
Hoeveel gaat dat kosten en daar bovenop dan nog eens de hele renovatie van het stadion.
Kost anno 2023 gewoon een paar honderd miljoen, als het zo simpel was geweest, dan had er al iemand met dat idee gekomen.
Situaties Feyenoord en Real zijn natuurlijk ook niet precies hetzelfde en ook de regelgeving in Nederland is anders dan in Spanje... Misschien is dit juridisch wat lastiger hier...
Daar zal ook een rede voor zijn?
Welke zou dat kunnen zijn?