joden-van-feyenoord

Nationaal Archief / Stadsarchief Rotterdam

Series

De week van 4 Mei • De Joden van Feyenoord

Van de redactie

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden in Nederland alle oorlogsslachtoffers herdacht. Ook Feyenoord kent haar littekens. Zo werden er onder meer Joodse Feyenoorders vermoord ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In de week dat Nederland stilstaat bij de gruwelijkheden uit het verleden, belicht 1908.nl de Joodse geschiedenis van Feyenoord.

Deel I: De Joden van Feyenoord

Er wordt zelden bij stilgestaan, maar ook Feyenoord had voor de Tweede Wereldoorlog Joodse leden. Mede door onderzoek van Mark Lievisse Adriaanse, Jan Oudenaarden, FSV De Feijenoorder, Joods Erfgoed Rotterdam en het Joods Monument, werd duidelijk dat de club veel meer Joodse leden heeft verloren in oorlogstijd dan altijd werd gedacht.

Minimaal 45 Feyenoorders zouden zijn gedood in de Tweede Wereldoorlog, zowel leden als donateurs. Bijna allemaal kwamen ze om in concentratiekampen. Meer dan de helft kende een Joodse achtergrond. De cijfers laten zien dat de club sterk werd beïnvloed door de vooroorlogse Joodse cultuur. 

Isaac Pinhashick
In 1915 was Isaac Pinhashick de eerste Feyenoorder met Joodse roots, zo reconstrueerde Jan Oudenaarden in zijn boekenserie ‘De geschiedenis van Feyenoord’. De club bestond destijds nog maar zeven jaar. In 1920 kende Feyenoord, toen nog gehuisvest aan het Afrikaanderplein, al meer Joodse leden in haar bestand. Een logisch gevolg van de aanwezigheid van de Joodse gemeenschap in Rotterdam. “Feyenoord vormde door zijn ledenbestand en zijn supportersaanhang al een getrouwe afspiegeling van de bevolking van Rotterdam-Zuid”, aldus Oudenaarden. 

Geschiedschrijving
De geschiedenis van de Feyenoord Joden is even tragisch als die van de andere Feyenoorders die omkwamen, wellicht zelfs tragischer. De Joodse Feyenoorders die de oorlog niet overleefden werden grotendeels in november 1941, op bevel van de Rijkscommissaris, uitgeschreven uit het ledenbestand. Sommigen voelden de bui vermoedelijk zelf al hangen en meldden zichzelf af.  Zij waren Feyenoorders, actieve leden van de club, danwel nuttige donateurs. Vaak ontbraken zij in vrijwel elke geschiedschrijving over de vijf duistere jaren van de club. Dat kan komen omdat ze al geen lid meer waren op het moment dat ze werden opgepakt, gedeporteerd, en vermoord, en daardoor de banden al grotendeels verbroken waren. Waarschijnlijker is dat het komt omdat ze zelf niet konden vertellen over hun oorlogsbelevenissen. En hun nabestaanden ook niet. Want die zijn er niet. Ook dood.

Joden in Rotterdam
Rotterdam was voor de Tweede Wereldoorlog na Amsterdam en Den Haag de stad met de grootste Joodse gemeenschap van Nederland. Die geschiedenis gaat terug naar 1610, als vanuit Portugal Joodse handelaren naar Rotterdam komen en een handelsverdrag sluiten. Later in de eeuw komen ook Joden uit Polen en Duitsland in Rotterdam wonen. De gemeenschap groeit gestaag en telt in 1940 zo’n dertienduizend leden.

Voetbalclubs
Gevoetbald werd er ook.  De meeste voetballende Joden lijken lid te zijn geweest van Sparta. Dat had vermoedelijk vooral geografische redenen: het was de grootste club van de rechter Maasoever, het deel van Rotterdam waar de meeste Joden woonden. Het maakt het des te opmerkelijker, en treuriger, dat Sparta als eerste en enige grote Rotterdamse voetbalclub, een bord ‘Verboden voor Joden’ vrijwillig bij de poorten van Het Kasteel hing. Joodse leden werden van het terrein afgestuurd. Hoe anders was het bij Neptunus, dat ook veel Joodse leden kende. Daar werd na het verbod op Joden in 1941 een lange zijde van het veld steevast gesloten voor publiek, zodat Joden van achter de sloot de wedstrijd alsnog konden volgen.

Van de dertienduizend Rotterdamse Joden overleefden misschien iets meer dan duizend de oorlog. De deportaties begonnen in de zomer van 1942 en waren na ongeveer een jaar afgerond. Duizenden Joden werden in Loods 24, nabij het Wilhelminaplein en richting Feijenoord, geregistreerd en uiteindelijk gedeporteerd. Voor 6.536 mensen was de Loods het laatste wat ze van Rotterdam zagen. Onder hen waren ook Feyenoorders. Niemand keerde levend terug.

Erkenning
Tijdens de oorlogsjaren werden veruit de meeste Joodse Feyenoorders vermoord. Daarmee was binnen een aantal jaren de complete Joodse cultuur bij de club verdwenen. Binnen de voetbalvereniging werd dit amper vastgelegd, omdat de Joodse leden op het moment van hun moord geen lid waren. Dat was alleen niet hun eigen keuze geweest. Dit kwam door een lange reeks aan uitsluitende wetten, waardoor hun lidmaatschap was ontnomen, als voorbereiding op de Holocast. Vele clubs hebben hierdoor in de officiële geschiedschrijving geen passage gewijd aan de gruwelijke kaalslag binnen hun ledenbestand. De aandacht hiervoor kwam pas vele jaren later. 

Tekst: Met dank aan FSV De Feijenoorder

Delen

Reacties

Ook al ken je deze verhalen, toch wordt ik er elke keer weer even stil van. En dan zijn er Feyenoorders die die stompzinnige teksten over Ajaxieden scanderen. Het deel van hun supporters dat zich superjoden noemt en met Israëlische vlaggen zwaait, heeft niks met de staat Israël of met Joden van doen. En als je door het gedrag van dat soort gasten een reden denkt te hebben om je te verlagen tot anti-Joodse teksten dan snap je er weinig van. Niveau'tje "ja maar, ja maar, ze lokken het zelf toch uit".
Mooi artikel. Ik vind dat die domme 'joden aan het gas' liedjes ook wel een keer mogen kappen. Volgens mij ben ik niet de enige die dat vind, maar een klein gedeelte domme Feyenoorders vindt het blijkbaar nodig om dat in elke wedstrijd te zingen. Zelfs na de bekerwinst in de tram terug naar station Beurs ging het nog over de joden, apart op z'n minst gezegd
Mooi artikel. Het is belangrijk om stil te staan bij de slachtoffers van de tweede wereldoorlog (met name Joden, maar ook soldaten, zigeuners, gehandicapten etc.). Met dit in m’n gedachte breekt mijn hart als ik zie hoeveel slachtoffers er zijn gevallen in Palestina. Ik ben misschien geen Arabier, maar wel mens. 35.000 doden, waarvan groot deel vrouw of kind(?). Ergens moet je een grens trekken.
Je hoeft geen Arabier te zijn om solidair te zijn met het Palestijnse volk.
Heel mooi, dit artikel en iets om over na te denken. Zeker in deze tijd waarin anti-semitische groepen gewoon door onze straten marcheren.
Niet onbelangrijk om ook te melden dat een van de meest succesvolle Feyenoord trainers uit onze geschiedenis een Joodse Holocaustoverlevende was, namelijk Richard "Dombi" Kohn, met twee gewonnen landstitels (meer dan elke andere Feyenoord trainer). De in Oostenrijk geboren Richard Kohn was na wat omwegen in 1935 bij onze club neergestreken nadat hij in 1933 uit Duitsland was gevlucht, en waar hij in 1932 nog voor de eerste landstitel van Bayern Munchen had gezorgd. Kohn heeft de oorlog uiteindelijk overleeft door onder andere verder te leven onder zijn bijnaam "Dombi", in plaats van de erg Joods klinkende Kohn. Als ik bij het stadion liedjes hoor over verbranden, of over vergassing, dan denk ik aan Richard Kohn die zoveel voor onze club heeft betekent, die zo veel heeft moeten opofferen tijdens de Holocaust, en vraag ik me af of die lui ook maar iets van de tragische geschiedenis weten van onze mede-Feyenoorders.
Prachtig verhaal!
Al vele jaren ben ik Feyenoord supporter maar dit verhaal was mij nog niet bekend. Het zet mij in ieder geval wel aan het denken. Ook ik heb me schuldig gemaakt aan teksten die niet passend zijn. En ik weet dat 020 zich associeert met de geuzen naam en wij hier vervolgens op reageren, maar dat maakt het dus niet ok. Goed om dit soort verhalen te delen over de geschiedenis van onze club.
Ik erger me ook mateloos aan die stumpers die dat elke pot zingen. Totaal geen benul wat er gebeurd is en wat joden in Rotterdam of voor Feyenoord hebben betekend.
Laten we hopen, dat vele supporters dit lezen.
Mooi artikel en mooi beschreven. maar het voegt in het huidige momentum van de maatschappij niets toe, sterker nog ik krijg het idee dat ieder medium nu iets positief over joden wil zeggen. Laten we het hier lekker bij het huidige voetbal houden en wegblijven van politieke activisme zoals joden of Hamas…slechts mijn mening
Pfff... dit soort reacties. Treurig.
Trieste reactie, is gewoon een (treurig) onderdeel van de geschiedenis, ook van onze club.
Mooi artikel.

Hopelijk brengen jullie meer artikelen, dan alleen deze over joden.
Twee duimpjes omlaag... ik zeg dat het een mooi artikel is.
Er zijn meer groepen te herdenken. Het is dodenherdenking, geen jodenherdenking.
Prachtig dat dit verhaal ruimte krijgt!
Fantastisch dat jullie dit doen. HULDE!
Goed stuk, belangrijk om ook hier over te schrijven. Donkere pagina’s