isaak-barzilay

Stadsarchief Rotterdam

Series

De week van 4 Mei • Joodse ‘Ome Sjaak’ voorkomt opheffing Feyenoord

Van de redactie

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden in Nederland alle oorlogsslachtoffers herdacht. Ook Feyenoord kent haar littekens. Zo werden er onder meer Joodse Feyenoorders vermoord ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In de week dat Nederland stilstaat bij de gruwelijkheden uit het verleden, belicht 1908.nl de Joodse geschiedenis van Feyenoord. 

Deel II: Joodse ‘Ome Sjaak’ voorkomt opheffing Feyenoord

In 1917 verhuisde Feyenoord van het voetbalcomplex aan de Afrikaanderplein naar een nieuw onderkomen aan de Kromme Zandweg, de voorloper van de Kuip. Vanzelfsprekend was de verhuizing niet. Sterker nog, er bestond een kans dat de Rotterdamse club was opgehouden te bestaan. 

Isaak Barzilay
Het vertrek van de geboortegrond van Feyenoord was niet vrijwillig. Dat gebeurde noodgedwongen, omdat de gemeente Rotterdam had besloten om volkstuintjes aan te leggen op het Afrikaanderplein. De club bestond nog geen tien jaar en had niet de middelen om de overstap te maken. Heel even dreigde opheffing van Feyenoord, totdat Isaak ‘Ome Sjaak’ Barzilay de helpende hand toe stak. Achteraf gezien een bepalend moment in de clubgeschiedenis. ‘Ome Sjaak’, komend uit een geslacht van Portugees-Spaanse Joden, was eigenaar van de grond op de Kromme Zandweg en stelde die beschikbaar aan Feyenoord. Zo werd de club net op tijd gered.

“Finantiëel hadden wij vooral in de voor ons zoo moeilijke jaren, den grootst mogelijken steun van hem”, zo omschrijft Bert Heesakker in 1933 de steun in het jubileumboek ter ere van het 25-jarige bestaan. “In de jaren, dat hij op de inrichting moest toeleggen, heeft hij ons nog menigmaal schulden kwijt gescholden.”

Begin van de successen
Feyenoord speelde tot en met de opening van de Kuip in 1937 in het stadion aan de Kromme Zandweg. Op die plek speelde de club in 1921 de eerste wedstrijd tegen Ajax, dat het begin betekende van de grootste rivaliteit in het Nederlandse voetbal. In de jaren twintig werden er bovendien de eerste landstitels gewonnen, wat Feyenoord opstuwde in de vaart der volkeren en liet uitgroeien tot de belangrijkste club van Rotterdam. Het succes wende snel en zo vergat iedereen dat de club in 1917 bijna was opgehouden te bestaan.

Feyenoord eerde Isaak Barzilay als Lid van Verdienste. Ook kreeg hij als eerbetoon een eigen pagina in het jubileumboek van 1933. Barzilay overleed in 1957 in Rotterdam-Zuid op 80-jarige leeftijd.

Delen

Reacties

De Kuip was er ook bijna niet meer geweest omdat de duisters het staal nodig hadden. Maar iemand ze had wijsgemaakt dat het staal van slechte kwaliteit was. Hete Feyenoord in het begin niet anders?
De Kuip werd in de jaren '30 als een megalomaan project gezien. De eerste jaren maakte de Kuip verlies. Volgens mij klopt dat verhaal over de Duitsers.
Bedoel je Wilhelmina, HFC en Celeritas? Feijenoord is de vierde naam.
Hillesluis
Feijenoord
Combinatie
Na promotie conflicteerde de naam met de Koninklijke HFC uit Haarlem.
Toen werd het dus Celeritas.
Eigenlijk zoals met nu tegen een nieuw stadion aan kijkt.
Dat klopt.
Eind jaren '20 begonnen de plannen al. Na jarenlang gesteggel werd in 1935 (uit mijn hoofd, niet 100% zeker) de eerste paal in de grond geslagen en werd het stadion in 1936 opgeleverd.
Feijenoord werd toen tegengewerkt door de gemeente Rotterdam (toen ook al). Alle aandacht ging naar de aanleg van de Maastunnel. De gemeente verrotte het om wegen richting het stadion aan te leggen. Toen heeft Feijenoord die wegen zelf maar aangelegd om alsnog vanaf 1937 in de Kuip te kunnen spelen.
Bedankt voor je info. Er is nog niks veranderd in al die jaren. Rotterdam moet gewoon blij zijn dat het een prof club heeft.
Drie zelfs
Maar met Sparta heeft de gemeente altijd meegedacht.
het verhaal klopt deels, de leugen ging niet om de kwaliteit van het staal maar om het gewicht. Het gewicht wat aan de Duitsers was verteld was volgens mij 1/3e van het eigenlijke gewicht. De Duitsers vonden het hierop te veel werk voor het 'kleine' beetje staal.
Eerst Wilhelmina daarna Celeritas
Tussen Wilhemina en Celeritas nog HFC.
Ik las dit ergens lang geleden. Het was wel een eye-opener om te lezen, dat Feyenoord zonder deze man, naar alle waarschijnlijkheid niet meer had bestaan.
De Geschiedenis van Feyenoord van Jan Oudenaarden is een aanrader om te zien en dan met name deel 1. Daarin staan dit soort verhalen uitgebreid beschreven. Ook de hele opkomst van Feyenoord en de groei van Rotterdam-Zuid.
Bedankt, ik had deze serie nog niet eerder opgemerkt.
Goed voor de mensen die hamas hams roepen.Zonder deze mensen was feyenoord er ook niet meer.Sws is het not doen
Dit soort artikelen wordt zeer gewaardeerd, hulde. Ik zou het top vinden om soortgelijke artikelen ook na 4-5 mei te hier te lezen. Bewustwording is 52 weken per jaar niet alleen week 18. Ga zo door.
Helemaal eens Lexus.

Natuurlijk staat dit in jaarboeken en almanakken. Maar hoevaak ga je echt zitten bladeren in zo'n stoffig boek. En als je het al doet, dan zijn het teveel pagina's om de echte gems te vinden. (Het gaat in die boeken vaak om kwantiteit - zorgen dat alles er in staat - ipv alleen een paar kwaliteits berichten. Niks mis mee. Maar niet meer van deze tijd waarin men de aandachtpanne van een fruitvlieg heeft. Mijzelf incluis).
Dit artikel gaat over 1917. Daar is meer over te vertellen zoals de watersnoodramp in Rotterdam. Uiteraard minder groot van omvang dan 1953.
Complimenten voor deze geschiedenis artikelen!