richard-dombi

Stadsarchief Rotterdam; Dombi smeert het verbonden been van Piet Steenbergen / Portret: collectie H.J. Tollens via Regionaal Archief Dordrecht

Series

De week van 4 Mei • Wonderdokter Richard Dombi ontspringt de dans

Van de redactie

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden in Nederland alle oorlogsslachtoffers herdacht. Ook Feyenoord kent haar littekens. Zo werden er onder meer Joodse Feyenoorders vermoord ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In de week dat Nederland stilstaat bij de gruwelijkheden uit het verleden, belicht 1908.nl de Joodse geschiedenis van Feyenoord. 

Deel IV: Wonderdokter Richard Dombi ontspringt de dans

Feyenoord kende tientallen Joodse leden tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Zij waren lid, donateur of supporter van de club op Zuid. Zo mengde zich de Joodse cultuur met het Rotterdamse voetballeven. De Joodse invloed was ook op het veld zichtbaar bij Feyenoord, zowel voorafgaand als na de oorlog.

Landstitels
Tussen 1935 en 1939 was Richard Dombi coach van het eerste elftal. Hij werd geboren als Richard Kohn, maar raakte bekend onder de bijnaam Dombi, dat ‘kleine eminentie’ betekent. De Oostenrijkse Jood nestelde zich in de Feyenoord-geschiedenis met twee landskampioenschappen tot aan de Duitse bezetting. Het waren de grootste sportieve successen van de club tot dan toe, die samenvielen met de jaren van de verhuizing naar de Kuip. Dombi werd als trainer vooral legendarisch door zijn medische kennis. Hij had een recept van een mysterieus wondermiddeltje dat elke voetbalblessure deed verhelpen. Het zeer pijnlijk zalfje was voor menig blessuregevoelige speler reden om zich vanwege Dombi bij Feyenoord te melden.

Onder de radar
Wonderdokter Dombi overleefde op wonderbaarlijke wijze de oorlogsjaren. Vijf jaar lang woonde hij in Tuindorp Vreewijk, zo achterhaalde Feyenoord- historicus Jan Oudenaarden. Dombi had zijn sporen zorgvuldig uitgewist door zijn geboortedatum, nationaliteit en geloofsovertuiging te veranderen. Ook zijn naam had hij gewijzigd, waarbij hij vermoedelijk zijn bijnaam Dombi als nieuwe achternaam gebruikte. Zo verdween hij onder de radar van de Duitse bezetters, terwijl hij ondertussen gewoon actief bleef als coach van onder meer Emma uit Dordrecht en Neptunus uit Rotterdam.

In de jaren vijftig ging Dombi opnieuw aan de slag bij Feyenoord. Hij raakte daar bevriend met Gerard Meijer, die aan het begin stond van een levenslange carrière als verzorger van de club. Als enige buitenstaander kreeg Meijer het geheime recept van het wonderzalfje, dat gebaseerd was op zuivere rubbermelk dat zeer moeilijk verkrijgbaar was. “Ik kon eraan komen dankzij contacten in de Rotterdamse haven”, vertelde Meijer in 2015. “Het spul moest in een pan worden verhit tot honderd graden. Aan de hand van de kwetsuur werd de verhouding bepaald tussen de rubbermelk en de paraffine. Ik stond een dag lang te draaien en te roeren.” Zo werd de kennis van Dombi overgedragen op Meijer. Richard ‘Dombi’ Kohn overleed in 1963 op 74-jarige leeftijd.

Delen

Reacties

Deze zinnen roepen zoveel vragen op: "Hij had een recept van een mysterieus wondermiddeltje dat elke voetbalblessure deed verhelpen. Het zeer pijnlijk zalfje was voor menig blessuregevoelige speler reden om zich vanwege Dombi bij Feyenoord te melden"